Ingredienser

4 '- kylling-skrog
og føtter(hvis du får tak i) fra økologisk frittgående kylling - -
Du kan også bruke hel kylling. - -
2 små - løk
eller sjalottløk - -
2 - gulrot
1 - sellerirot
1 hode - hvitløk
En neve friske urter
økologiske hvis mulig. F. eks: Koriander, persille, rosmarin, oregano, basilikum og mynte. Bruk alle eller noen. - -
1 ts hel sort pepper
1-2 - laurbærblad
1 ss himalayasalt
eller annen type havsalt. - -
2 ts eplecidereddik
3- 4 liter vann
(vannet skal dekke skroget/kyllingen) - -

Hjemmelaget kyllingkraft

120 min Lett

Hjemmelaget kylling- og kjøttkraft er proppfull av helende næringsstoffer. Kraften bidrar med viktige mineraler, fettstoffer, aminosyrer, glykoproteiner (sukker bundet til proteiner) og andre forbindelser som stimulerer fordøyelsen, virker avgiftende, styrker muskel- og skjeletettsystemet og forebygger sykdom. Kraft inneholder gelatin som er delvis nedbrutt kollagen. Gelatin har gjennom historien vært høyt skattet for sine helbredende egenskaper og blitt brukt som helende eliksir mot alt fra hud- og leddproblemer til fordøyelsesplager og infeksjonssykdommer.

Kraft kan brukes som basis i supper, sauser og pureer, og tilsettes en rekke andre matretter.. Eller drikkes alene som styrkende buljong.

Oppskrift fra ernæringsfysiolog Anna Ingwardo

Slik gjør du:

  1. Ha alle ingrediensene i en stor gryte.

  2. Kok opp å la det syde/putre(ikke koke) på lav varme i minimum 8 til 12 timer, gjerne lenger.

  3. Er det kjøtt på skroget (eller en hel kylling) tar du ut beina/kyllingen etter ca. to timer ut og plukker av alt kjøttet(bruk gjerne hendene).

  4. Legg beina tilbake i kjelen og kok opp og la det syde videre på lav varme.

  5. Kyllingkjøttet er supert i supper og gryteretter du lager med kraften når den er klar, eller som proteiner i en salat.

  6. Sil kraften i et dørslag. Sil den så en gang til i en finmasket sil. Bruk gjerne en skje for å presse juice ut av grønnsakene. Avkjøl.

  7. Når kraften er avkjølt kan du fjerne fettlokket som har formet seg på toppen (Spar det gjerne til stekefett).

  8. Bruk kraften umiddelbart til suppe/gryte eller drikk den som buljong. Juster med mer salt ved behov.