Ingredienser

Kongekrabbe saus: '- -
2 store - auberginer
1 dl olivenolje, ekstra jomfru
200 g kongekrabbekjøtt, renset og grovhakket
(alternativt kan du erstatte med reker, scampi, krepsehaler, surimi eller breiflabb) - -
1 - løk, hakket
2 fedd hvitløk, raspet
1 ts basilikum, tørket
1 ts mynte
1 halv ts stjerneanis, malt
1 boks tomat, hakket
1 ss tomatpure
1 ts Erytritol, Sukrin
1 ts havsalt
Litt - pepper, nykvernet
Sopp ragout: - -
300 g sopp
(aroma, shiitake, kantareller) - -
25 g steinsopp
3 ss olivenolje, ekstra jomfru
1 ss kantarellfond
eller 1 halv terning hønsebuljong - -
1 ss smør
1 ss sennep, sterk
1 og en halv dl Kesam
eller soyafløte - -
1 ts havsalt
Litt - pepper, nykvernet
Hvit saus: - -
5 dl helmelk
1 halv terning - hønsebuljong
2-3 ss maisenna
1 ss smør
1 ss olivenolje, ekstra jomfru
1 knivsodd muskat
2 - eggeplommer
1/2 ts havsalt
Litt - Pepper, hvit, nykvernet

Moussaka med kongekrabbe- og soppragout

90 min Middels

Retten heter faktisk moussakás på gresk, ikke moussaka, som den etter hvert er blitt kjent som i utlandet. Dette må være turistenes greske nasjonalrett, og det med god grunn. Den smaker vidunderlig når den er laget ordentlig. Dessverre har jeg blitt skuffet ofte nok på tavernaer på øyene, så jeg anbefaler deg sterkt å prøve denne oppskriften selv hjemme. Hilsen Fedon

4 porsjoner

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 180

 2. Skyll og tørk auberginene og skjær dem i ca. ½ cm tykke skiver. Dryss på rikelig med salt å la de ligge i et dørslag i ca. 2 timer.

 3. Skyll dem så godt, press ut vannet og klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Stek skivene gyllne på begge sider i varm olivenolje. La dem renne av på kjøkkenpapir.

 4. Alternativt kan du plassere auberginskivene i et stekefat som ett lag, pensle begge sider med olivenolje, drysse litt salt over dem og steke dem i forvarmet ovn på 180 grader i 15 minutter.

 5. Kongekrabbesaus:
  Varm litt olje i en stekepanne og stek løk og hvitløk til det er blankt. Hell på tomatene, tomatpuré, basilikum, mynte, stjerneanis, søtstoff og la sausen småkoke til all væske er kokt inn. Bland inn kongekrabbekjøttet og smak til med salt og pepper.

 6. Soppragout:
  Bløtlegg steinsoppen i litt varmt vann i 30 minutter. Ta den opp, klem vannet godt ut av den og ta vare på bløtevannet. Grovhakk steinsoppen og resten av soppen og stek den i olivenolje. Hell på bløtevannet fra soppen, hønsebuljong eller kantarellfond, sennep og la det koke inn til nesten all væske er borte. Hell på kesam/creme fraiche/soyafløte, kok opp og smak til med salt og pepper.

 7. Hvit saus:
  Visp sammen melk eller soyamelk og maisenna, tilsett muskatnøtt, olivenolje, smør og kok opp under omrøring. La sausen småkoke i et par minutter og ta den vekk fra varmen. Rør inn eggeplommene. Smak til med salt og pepper.

 8. Montering.
  Bland soppragout og kongekrabbesaus sammen. Smak evt. med salt og pepper.
  Legg halvparten av aubergineskivene i bunnen på en ildfast form, ca. 30 x 35 cm eller i individuelle ildfaste former. Hell over halvparten av kongekrabbe- og soppsausen. Dekk med resten av aubergineskivene, resten av kongekrabbe- og soppsausen. Hell hvitsausen over moussakaen og stek den midt i ovnen til den er boblende varm og gyllen på toppen.

  Tips: Alternativt kan formen dekkes tett med aluminiumsfolie og fryses. Når moussakaen skal stekes, tines den først. La den hvile i ca. 15 minutter før servering. Gresk salat er godt til.