Fedon.no - logo
hd videos redtube

Nydelig – glutenfri saus til julematen

60 min
Middels

KATEGORI: Middag, Lunsj, Tilbehør, Kjøtt, Uten nøtter, Uten egg, Uten gluten, Lavglykemisk

Det står og faller på tilbehøret sies det, og det stemmer godt når det gjelder julemat. Surkål, puré av grønnsaker og lukten av spesielle krydder som setter oss i julestemning. Også er det sausen. Den er alltid med uansett hva du spiser; ribbe, kalkun, pinnekjøtt eller torsk. Mange har sin egen tradisjonelle oppskrift, og gjerne med en hemmelige ingrediens. Sausen er ofte energitett på både fett og stivelse(mel) og vi spiser den gjerne sammen med annen mat som også er energitett. Denne kombinasjonen gjør at måltidet kan bli i tyngste laget å fordøye.

Men det kan gjøres lettere. Det er nemlig sånn at vi tåler fettet bedre om vi ikke kombinerer det med mye stivelse/karbohydrat(KH). Under finner du er oppskrift på saus som smaker himmelsk helt uten mel til ca 4 personer.

God middag!

Dette trenger du:

  • 1 stk løk
  • 2 stk gulrot
  • 1 stk stangselleri
  • 1/2 stk søtpotet
  • 1/2 stk eple
  • 2-3 fedd hvitløk
  • Ca 3-4 cm frisk ingefærrot
  • 4 stk nellikspiker
  • 1 bukett timian, frisk
  • 5 dl kjøttkraft
  • 3-4 ss vann
  • 1-2 dl juleøl
  • Noen klyper havsalt, kvernet
  • Noen klyper pepper, nykvernet

Slik gjør du:

  • 1Bruk er stor panne eller gryte m/lokk. Varm opp med 4-5 ss olivenolje.
  • 2Hakk opp 1 løk, 2 middels store gulrøtter, 1 stangselleri, 1/2 søtpotet, 1/2 eple, 2-3 fedd hvitløk, 1/2 tommelstor bit frisk/skrelt ingefærrot og ha det over i pannen.
  • 3 Tlsetten bukett frisk timian, 4 stk hel nellik, havsalt/kvernet pepper og 3-4 ss vann.
  • 4La dette surre på middels/lav varme i ca. 15-20 min under lokk.
  • 5Ca. 5 dl kjøttkraft fra ribbe eller annen stek helles nå over grønnsakene sammen med 1-2 dl juleøl (valgfritt) eller rødvin.
  • 6La dette surre under lokk i ytterligere 15 min.
  • 7Sku av varmen og gi grønnsakene litt press av en grønnsakstamper, ikke mos.
  • 8Nå siler du det hele, bruk en stor sil og press ut hver dråpe av «gull».
  • 9Varm opp og spe evt. med mer væske (vann, mer kraft, evt. litt melk eller fløte)
  • 10Mer krydder, salt/pepper etter smak.

Anna Ingwardo, ernæringsfysiolog ved Dr. Lindbergs klinikk