Ingredienser

1 stk løk
2 stk gulrot
1 stk stangselleri
1/2 stk søtpotet
1/2 stk eple
2-3 fedd hvitløk
Ca 3-4 cm frisk ingefærrot
4 stk nellikspiker
1 bukett timian, frisk
5 dl kjøttkraft
3-4 ss vann
1-2 dl juleøl
Noen klyper havsalt, kvernet
Noen klyper pepper, nykvernet

Nydelig – glutenfri saus til julematen

60 min Middels

Det står og faller på tilbehøret sies det, og det stemmer godt når det gjelder julemat. Surkål, puré av grønnsaker og lukten av spesielle krydder som setter oss i julestemning. Også er det sausen. Den er alltid med uansett hva du spiser; ribbe, kalkun, pinnekjøtt eller torsk. Mange har sin egen tradisjonelle oppskrift, og gjerne med en hemmelige ingrediens. Sausen er ofte energitett på både fett og stivelse(mel) og vi spiser den gjerne sammen med annen mat som også er energitett. Denne kombinasjonen gjør at måltidet kan bli i tyngste laget å fordøye.

Men det kan gjøres lettere. Det er nemlig sånn at vi tåler fettet bedre om vi ikke kombinerer det med mye stivelse/karbohydrat(KH). Under finner du er oppskrift på saus som smaker himmelsk helt uten mel til ca 4 personer.

God middag!

Slik gjør du:

  1. Bruk er stor panne eller gryte m/lokk. Varm opp med 4-5 ss olivenolje.

  2. Hakk opp 1 løk, 2 middels store gulrøtter, 1 stangselleri, 1/2 søtpotet, 1/2 eple, 2-3 fedd hvitløk, 1/2 tommelstor bit frisk/skrelt ingefærrot og ha det over i pannen.

  3. Tlsetten bukett frisk timian, 4 stk hel nellik, havsalt/kvernet pepper og 3-4 ss vann.

  4. La dette surre på middels/lav varme i ca. 15-20 min under lokk.

  5. Ca. 5 dl kjøttkraft fra ribbe eller annen stek helles nå over grønnsakene sammen med 1-2 dl juleøl (valgfritt) eller rødvin.

  6. La dette surre under lokk i ytterligere 15 min.

  7. Sku av varmen og gi grønnsakene litt press av en grønnsakstamper, ikke mos.

  8. Nå siler du det hele, bruk en stor sil og press ut hver dråpe av «gull».

  9. Varm opp og spe evt. med mer væske (vann, mer kraft, evt. litt melk eller fløte)

  10. Mer krydder, salt/pepper etter smak.