Ingredienser

250 g kikerter, ferdig kokte
2,5 dl løk
1 stk tomat, hakket
0,6 dl mynte, frisk
1,5 ts spisskummen, malt
2–3 ss hvetemel, grovt
- pepper, nykvernet
- havsalt
til steking - rapsolje, kaldpresset

Pitaroudia – Kikertekaker fra Rhodos

120 min Middels

Pitaroudia, som betyr ”småpaier”, er fellesnavnet på grønnsakskarbonadene eller -kakene som lages over hele Rhodos. (De lages på mange av de andre Dodekanesøyene, men har litt forskjellig navn, ut fra den lokale dialekten.) Den mest berømte retten på Rhodos er kikertekaker, som serveres på mange restauranter og tavernaer, særlig i øyas hovedstad og den andre store byen på øya, Lindos. Men utenfor turistområdene, i smådalene og fjellbygdene på denne vakre, frodige øya, lager man kaker av løk, revne poteter, squash og/eller kjøttdeig. Alle har én ting felles – spisskummen, favorittkrydderet på øya. I motsetning til både de små kikertekakene du får andre steder i Hellas, og iallfall de egyptiske falafel-kakene, er Rhodos’ versjon store, lubne, mettende kaker.

12 store kaker

Slik gjør du:

  1. La kikertene ligge i bløt i 8 timer eller natten over i rikelig med vann. Hell dem i et dørslag og la dem renne av seg. Ha dem i en kjele med rikelig med nytt vann og gi det et oppkok. Slå ned varmen til middels og la kikertene koke i om lag 1 1/2 time, til de er myke. Ta kjelen av varmen, hell fra kokevannet, skyll kikertene og la dem renne av seg.

  2. Ha kikertene i en food processor og kjør dem til en grov, melet masse.

  3. Bland de moste kikertene sammen med løk, tomat, mynte og spisskummen, og smak til med salt og pepper. Tilsett nok mel til en fast deig som kan formes til kaker.

  4. Dryss resten av melet på en stor tallerken. Ta om lag 2 ss av kikertemassen om gangen og form det til en stor, flat kake. Varm opp om lag 1 1/4 cm olivenolje i en stor, tykkbunnet panne på middels varme til oljen er svært varm. Vend kakene i melet på tallerkenen, og rist av overflødig mel. Stek kakene porsjonsvis, 1–2 minutter på hver side, til de er gylne. Ta dem opp med en hullsleiv og la dem renne av seg på kjøkkenpapir. Fortsett til alle kikertekakene er stekt; fyll opp med mer olje om nødvendig. Serveres varme, lunkne eller romtemperert.