Ingredienser

500 g rødbeter, bakte
400 g kikerter, ferdig kokte
Du kan også bruke hermetiske(skyll godt). - -
4 ss sitronsaft, friskpresset
3/4 ts spisskummen, malt
1 ss olivenolje, ekstra jomfru
1 ts havsalt
- pepper, nykvernet

Rødbetehummus

70 min Lett

Hellas er kjent for sine belgfrukter, som har vært en viktig del av den greske matkulturen gjennom århundrer. I dag er belgfruktenes anvendelighet og de eksepsjonelle ernæringsmessige kvalitetene internasjonalt anerkjent, som en sentral del av Middelhavskosten. Kikerter, som av mange kalles kongen av belgfrukter er en god kilde til kostfiber, B-vitaminet folat(B 9), B-6, kalium, kalsium, magnesium, kobber og protein. 

Kikerter kan ikke bare bli servert i en suppe, men de kan også tilberedes i gryte eller i ovnen. Dessuten kan de kombineres med ulike grønnsaker og bli til fantastiske, forfriskende salater. Et annet sunt og velsmakende alternativ er å mose kokte kikerter sammen med rødbeter.

Rødbetehummus er enkelt å lage, smaker himmelsk og er proppfull av sunnhet!

Rødbeter er en god kilde til kostfiber, folat, magnesium og kalium. Rødbeter kan bidra med å redusere totalkolesterolet og særlig LDL kolesterolet som er det farlige kolesterolet. Andre nyttige plantestoffer i rødbeter er flavonoider og karotenoider som kan virke hemmende på forkalkning i åreveggene. Rikelig og regelmessig bruk av rødbeter vil derfor kunne bidra til å forebygge hjerte og karsykdommer.

Rødbetehummus, næringsinnhold per 100 g: Kcal 232,4 – Protein 10,6 g – Fett 5,4 g – Karbohydrat 36,3 g – Fiber 7,6 g

4-5 porsjoner.

Oppskrift fra ernæringsfysiolog Anna Ingwardo

Slik gjør du:

  1. Legg kikertene i vann over natten. Bruk nytt vann og kok ertene i ca 45-50 min. Hell av vannet og avkjøl.

  2. Varm opp komfyren til 190C. Legg rødbetene med skall på et stekebrett og stek i ovnen i ca 1 time.

  3. Avkjøl rødbetene. Fjern så skallet(bruk hansker) og del rødbetene i grove biter.

  4. Ha så rødbeter, kikerter(spar 5-6 erter til pynt), sitronsaft, spisskummen, olivenolje, salt og pepper i en dyp kjøkkenbolle. Kjør til en puré med en stavmikser. Du kan også bruke en kjøkkenmaskin.

  5. Anrett hummus i en severingsbolle, ringle over olivenolje og pynt med litt frisk hakket bladpersille og kikerter.