Ingredienser

1,5 kg økologisk '- hel kylling
3 mellomstore - gulrot
1 mellomstor - purreløk
2 hele - selleristilk
1 stor - løk
4 fedd hvitløk
1 bukett/gren - timian, frisk
1/2 - flaskegresskar
3 mellomstore - potet
Ca. 200 g baby spinatblader
3 dl gjemmelaget - kyllingfond
eller 2 terninger økologisk kyllingbuljong - -
1 liten bunt bladpersille, hakket
1 - chili, rød skivet
2 ss olivenolje, kaldpresset
- havsalt
- pepper, nykvernet
- vann

Styrkende kyllingsuppe

120 min Middels

Varmende gryter eller supper er kjære barndomsminner for mange. Den nydelige duften som sprer seg i huset med forventning om et deilig måltid. En av mine gammeldagse favoritter er mors rykende varme kyllingsuppe som jeg innbilte meg at ble laget med en stor dose kjærlighet, og det stemte nok også. Helse i hver dråpe sa mor og jeg kunne kjenne at hver munnfull fylte meg med sunnhet og varme, særlig hvis jeg ikke var i form. Det er ikke sikkert at det var så langt fra sannheten, for kyllingsuppe og kyllingkraft er videns kjent for sine helende og styrkende egenskaper.

Jeg vet ikke om min kyllingsuppe er helt lik min mors, men den er ganske nær originalen. Vel bekomme! Hilsen Anna

Ca. 8 porsjoner

Oppskrift fra ernæringsfysiolog Anna Ingwardo

Slik gjør du:

  1. Legg kyllingen i en stor gryte. Om du ønsker kan du fjerne litt overflødig skinn og stjerten for en mindre fet suppe. Jeg beholder alt.

  2. Skrell gulrøttene og legg alt skrellet/endene i gryten med kyllingen. Fjern endene på løken og purren, samt det ytterste laget på purren (skyll ved behov) og legg i gryten sammen med stangselleri (hele stilken). Skrellet siles bort etterpå. Hell på vann så det dekker kyllingen godt, og kok opp og la kyllingen småkoke på lav varme i ca. 1,5 t under lokk. Kyllingen skal være gjennomkokt.

  3. Ta gryten av varmen og forsiktig løft kyllingen ut av kjelen og legg den på et fat. Sett kyllingen til side og avkjøl. Den gjenværende kraften siler du og setter til side.

  4. Hakk opp alle grønnsakene i jevnt store biter. Varm opp olivenolje i gryten og tilsett alle grønnsakene, og timian med unntak av squash, potet og spinat. La det surre på middels varme i ca. 5 minutter. Nå tilsetter du potet, squash og fond eller buljong og bland godt inn.

  5. Hell den silte kyllingkraften tilbake i gryten sammen med grønnsakene og la det småkoke i ca. 10-15 min, eller til potene er myke. Fjern så timianstikene.

  6. Tilsett hakket bladpersille og smak til med havsalt/himalayasalt og pepper ved behov.

  7. Bruk fingrene og riv alt kyllingkjøttet fra bena i generøse biter, fjern skinnet. Ha kjøttet i suppen og varm opp. Til slutt tilsetter du spinaten og rør litt til den har falt sammen.

  8. Server suppen i dype suppeboller rykende varm med skivet chili for de som vil ha det.