Ingredienser

2 mellomstore '- kålhode
2 ss havsalt
eller Himalayasalt - -
Legg gjerne til andre smaker, f. eks eple eller gulrot og ingefær. Eller karve til julekålen. - -

Tradisjonell surkål

30 min Middels

For å lage tradisjonell, hjemmelaget surkål trenger du kun kål og salt. Med litt tålmodighet og passe temperatur vil disse ingrediensene fremme oppvekst av gunstige bakterier samt skape en behagelig, sur, fermentert grønnsak som kan brukes som smaksforsterker og tilbehør. Hjemmelaget surkål passer perfekt som tilbehør til hva som helst egentlig.

Ved fermentering blir stivelsen og sukkeret i grønnsaker eller frukt omdannet til orgeniske syrer, ved hjelp av melkesyreproduserende bakterier som finnes i små mengder på alle levende organismer. Disse syrene gir holdbarhet på lik linje som eddik.

I gamle dager saltet de kålen for holdbarhetens skyld slik at de kunne holde sulten unna i vintermånedene når tilgangen på mat var knapp. Deres metode for å skape holdbarhet tjente også et annet formål, nemlig optimal ernæring.

Prosessen med fermentering eller melkesyregjæring som forvandler salt og kål til surkål, fremmer økt innhold av enzymer og vitaminer, spesielt B-vitaminer. I tillegg er hjemmelaget surkål proppfull av gunstige bakterier, såkalte mikroorganismer som bidrar til å kolonisere tarmene, trene opp immunsystemet og produsere vitaminer i fordøyelseskanalen.

Hjemmelaget surkål tar tid, men en god ting er verdt å vente på. 1 uke for de utålmodige og 1 måned for de som liker den god og syrlig med en lagret aroma. Litt på samme måte som en god og lagret vin.

Andre eksempler på fermentert mat er: Kefir, yoghurt, vannkefir, cambucha (fermentert svart te), kimchi (Koreanske fermenterte grønnsaker) og ellers alt mulig av grønnsaker og frukt.

Spis noe fermentert hver dag for helsens skyld!

Her finner du fermenteringskrukke, men du kan også bruke et stort glass/Norgesglass.

Oppskrift fra ernæringsfysiolog Anna Ingwardo

Slik gjør du:

  1. Fjern ruskete blader på kålhodet samt den harde kjernen. Behold et frisk blad helt.

  2. Finsnitt kålen i tynne strimler eller riv den ved å bruke et rivjern eller en kjøkkenmaskin.

  3. Bland sammen kål og salt i en kjøkkenbolle og la det stå i 5 minutter slik at vann fra kålen begynner å slippe. Bruk så hendene for å klemme ut mer vann.

  4. Når kålen har blitt myk og sluppet rikelig med vann overfører du kål og kålvann over i en fermenteringskrukke eller et stort glass med lokk, f. eks et Norgesglass. Det er viktig å presse kålen godt ned i krukken eller glasset slik at alle luftbobler er ute og kålen er helt dekket av kålsaft. Sørg for å fjerne kålrester på kanten av krukken.

  5. Legg kålbladet du har spart på toppen for å forsegle og avslutt med å legge noe litt tungt(et glass med en stein i eller et lodd) på toppen som sørger for å holde kålen under vann. Det er for å unngå mugg.

  6. Sett lokket på fermenteringskrukken. Bruker du et glass setter du på lokket men ikke stramt, pluss klede på toppen som du forsegler med en gummistrikk. La krukken eller glasset stå i romtemperatur i 2-4 uker, gjerne lenger om du ønsker det. Smak hver uke og stopp fermenteringen når du syns det er surt nok. Ha kål og kålsaft over en tett beholder og oppbevar kjølig.

  7. Holdbarhet i kjøleskap ca 6 måneder.