Dato: 09.06.2022
Skrevet av: Siri Schultz

Denne maten er skadelig for leveren din!

Leveren er det største indre organet i kroppen, med over 500 forskjellige funksjoner, inkludert: fordøyelse, metabolisme, fjerning av giftstoffer og lagring av næringsstoffer. Hvis leveren vår er usunn, hemmer den kroppen til å fungere ordentlig, effektivt fordøye mat og fjerne giftstoffer fra kroppen vår. Sykdom kan lettere sette inn. Det er viktig å forstå hva som påvirker leverens helse og hva vi må gjøre for å holde leveren vår i god form.

Men vet du hvilken mat er skadelig for leveren?

 • Alkohol
   Alkohol er en viktig årsak til fettleversykdom så vel som andre leversykdommer. Hvis du inntar alkohol daglig og bryr deg om leveren din, er dette det første du må slutte med eller redusere kraftig til maks en enhet om dagen (et glass vin 150ml, eller tilsvarende), gjerne ha hvite dager hver uke. Hva skjer når du inntar for mye alkohol? Når leveren din prøver å bryte den ned, kan den kjemiske reaksjonen i denne prosessen skade levercellene, som fører til betennelse, celledød og fibrose (arrvev dannelse). Det er ikke alt, kronisk alkoholforbruk kan blokkere næringsopptaket, og øke toksiske effekter på leveren. Overdrevet alkoholforbruk i lange perioder fører til levercirrhose (skrumplever), som er irreversibel arrdannelse i leveren. Personer som utvikler skrumplever kan utvikle komplikasjoner som blodig oppkast, gulsott, overflødig væskeansamling i kroppen og også leverkreft og hjertesvikt.
 • Sukker
  Hold deg unna sukkerholdig mat som godteri, kjeks, brus og fruktjuice og spis maks 200gram frukt daglig. Høyt blodsukker øker mengden fett som bygges opp i leveren. Regelmessig inntak av brus søtet med sukker kan skade leveren din og kan føre til utvikling av ulike leverkomplikasjoner. Bortsett fra dette er overdrevet brusforbruk også en viktig årsak til vektøkning og fedme hos mennesker. Og fedme kan øke fettansamlingen i leveren.
 • Hvitt brød, ris og pasta
   Hvit betyr vanligvis at melet er svært bearbeidet, noe som kan øke blodsukkeret mer enn fullkorn på grunn av mangel på fiber. Man må unngå matvarer som pasta, pizza, kjeks og brød som er laget av hvitt mel. De mangler mineraler, fiber og viktige vitaminer. Det er viktig å forstå at svært raffinerte korn omdannes raskt til blodsukker. Dette er vanskelig for kroppen å håndtere og ender opp som fett i leveren. Det er en av de viktigste årsakene til fettleversykdommer. Du bør i stedet velge sunne alternativer som vil hjelpe leveren din til å holde seg frisk hele året. Mer grønnsaker som vokser over jorden og belgfrukter, evt. kun fullkorn eller kli fra korn.
 • Frityrstekt mat
   Slik mat inneholder mye skadet fett, stivelse og kalorier, noe som kan føre til betennelse over tid, forårsake skrumplever og gjøre det vanskeligere for leveren å gjøre jobben sin. De øker også det dårlige kolesterolet og reduserer nivåene av det gode kolesterolet.
 • Salt
   Å spise for mye salt kan få kroppen til å holde på overflødig vann. Begrens natrium (største kilder er ferdigkjøpt brød, bearbeidede kjøttprodukter/pålegg, oster) og øk kalium (grønnsaker).
 • Rødt kjøtt
  Å fordøye det er en krevende jobb for leveren din.

Middelhavskost er det optimale kostholdet

Ved å passe på kostholdet ditt kan du leve livet med en sunn, velfungerende lever. Varmt anbefalt er et lavglykemisk middelhavskost. Utallige studier har dokumentert at Middelhavskost er verdens sunneste kosthold, bidrar til en frisk alderdom og høy levealder.

Bli med på kurs

Bli med på kurs

Ned i vekt med middelhavskost!

Vi er snart klare med et helt nytt online kurs med 8 moduler, som skal hjelpe deg til å oppnå en helsemessig sunn vekt ved hjelp av lavglykemisk middelhavskosthold.

Modul 1 gir deg alt du trenger for å gå i gang; kostholdsplan, oppstartsinfo og et rikt oppskriftsbibliotek med alle dagens måltider, basert på det tradisjonelle middelhavskostholdet:

 • Rikt med grønnsaker
 • Belgfrukter, frukt
 • Mer fisk enn kjøtt
 • Olivenolje, nøtter, frø
 • Moderat med meieriprodukter
 • Syrnede melkeprodukter og oster

Følg med – mer info kommer snart!

…..

Disse tilskuddene er gunstige for leverhelsen:

Se alle produkter

 • Fedon Glukofix 350g

  kr 449
  Kjøp
 • PQQ – Pyrroloquinoline Quinone, 30 kapsler

  kr 499
  Kjøp
 • Super Omega-3, 240 kapsler

  Super Omega-3, 120 coated gels

  kr 479
  Kjøp
 • Two-per-day, 120 kapsler

  kr 399
  Kjøp

Og disse unike olivenoljene, med ekstremt høyt innhold av anti-oksidanter, bidrar også til en velfungerende lever:

Se alle produkter

 • Fedon Drop of Life olivenolje

  Fedon Drop of Life 250 ml – økologisk ekstra virgin olivenolje

  kr 189
  Kjøp
 • PhenOLIV Organic, ekstra høy-polyfenol olivenolje

  kr 399
  Kjøp