Dato: 21.10.2022
Skrevet av: Siri Schultz

Derfor bør du unngå ultraprosessert mat

I vestlige land (inkl. Norge ifølge også norsk forskning) står ultraprosessert eller ultrabearbeidet mat nå for 50-60 prosent eller mer av kaloriene som forbrukes. Dette er bekymringsfullt, fordi slike matvarer har vært knyttet til en rekke negative helsetilstander, herunder større risiko for ulike kroniske sykdommer, slik som hjerte- og karsykdommer og demens men også overvekt/fedme og type 2 diabetes.

Ultrabearbeidet mat inneholder en rekke ulike industrielle ingredienser (som emulgatorer, fortykningsmidler og kunstige smaksforsterkere), som blir brukt i matvarer gjennom ulike produksjonsprosesser.

Sukkerholdige drikker slik som brus, men også en rekke typer juice og nektar og mange frokostblandinger – spesielt de som er rettet mot barn- er ultrabearbeidet. Nyere produkter som er kommet på markedet som resultat av populariteten av plantebasert/vegansk kosthold, slik som «plantebaserte» burgere, alternativer til kylling og lignende, er vanligvis laget av proteinisolater og andre kjemiske smakstilsetninger. Disse er også ultraprosesserte.

En del av de industrielle prosesser som brukes i produksjon av ultrabearbeidet mat kan påvirke negativt, eller til og med ødelegge den naturlige strukturen til naturlige råvarer. De bidrar til å fjerne mange nyttige næringsstoffer som fiber, vitaminer, mineraler og nyttige plantenæringsstoffer.

De fleste er kjent med at ultrabearbeidet mat er uheldig for helsen vår. Men hva er egentlig grunnen? Er det bare fordi de har lav næringsverdi? Nå har to nye forskningsstudier vist at lav ernæringskvalitet er ikke eneste forklaring.

Bidrar til flere negative helseeffekter

Den første studien, som så på helsen til over 20 000  italienske voksne, fant at deltakere som inntok flest ultrabearbeidede matvarer hadde en økt risiko for å dø for tidlig uansett årsak. Den andre studien, som så på over 50 000 amerikanske mannlige helsepersonell, fant at høyt forbruk av ultrabearbeidet mat var knyttet til en større risiko for tykktarmskreft.

Det som er mest interessant med disse studiene, er at helserisikoen ved å ha et kosthold med mye ultrabearbeidet mat forble økt selv etter at forskerne hadde gjort rede for den dårlige ernæringsmessige kvaliteten på deltakernes kosthold. Forskerne klarte å utelukke at resultatene skyldtes andre faktorer enn ultraprosessert mat.

Det innebærer også at å få de riktige næringsstoffene andre steder i kostholdet kanskje ikke er nok til å eliminere risikoen for sykdom ved å konsumere ultrabearbeidet mat. På samme måte kan forsøk fra næringsmiddelindustrien på å forbedre ernæringsverdien til ultrabearbeidet mat ved å tilsette noen flere vitaminer ikke klarer å motvirke de grunnleggende problemene med disse matvarene.

Så hvilke faktorer kan forklare hvorfor ultrabearbeidet mat er så skadelig for helsen vår?

Den italienske studien fant at inflammatoriske markører  var høyere i gruppen som konsumerte mest ultrabearbeidet mat. Kroppen vår kan utløse en inflammatorisk respons av en rekke årsaker – for eksempel hvis vi blir forkjølet eller blir skadet. Kroppen reagerer ved å sende signaler til immuncellene våre (som hvite blodceller) for å angripe eventuelle invaderende mikrober (som bakterier eller virus).

Vanligvis gir seg denne inflammatoriske respons ganske raskt, men noen mennesker kan utvikle kronisk betennelse i hele kroppen. Dette kan forårsake vevsskade, og er involvert i mange kroniske sykdommer  som kreft og hjerte- og karsykdommer.

Rollen til betennelse

Mange studier har funnet at dårlig kosthold kan øke betennelser i kroppen, og at dette er knyttet til høyere risiko for kroniske sykdommer. Gitt at det ble sett tegn på betennelse hos deltakere i den italienske studien som spiste mest ultrabearbeidet mat, kan dette tyde på at betennelse kan i alle fall delvis forklare  hvorfor ultrabearbeidet mat øker sykdomsrisikoen. Noen mattilsetningsstoffer som er vanlig i ultrabearbeidet mat kan øke betennelse i tarmen ved å forårsake endringer i tarmmikrobiomet.

Noen forskere har spekulert på om ultrabearbeidet mat øker betennelse, fordi den oppfattes av kroppen som fremmed – omtrent som en skadelig bakterie. Så kroppen setter i gang en inflammatorisk respons i hele kroppen.

Selv om den amerikanske tykktarmskreftstudien ikke fant ut om betennelsen økte hos menn som spiste den mest ultrabearbeidede maten, er betennelse sterkt knyttet til økt risiko for tykktarmskreft.

Forskning viser at andre mekanismer – som giftstoffer i emballasje – også kan forklare hvorfor ultrabearbeidet mat forårsaker så mange  helseproblemer.

Siden kronisk inflammasjon er et stort problem, er den beste måten å forhindre at dette skjer, å unngå helt ultrabearbeidet mat. Plantebasert kosthold med høyt innhold av naturlig, ubearbeidet mat (som den tradisjonelle middelhavsdietten) har også vist seg å være anti-inflammatorisk. Dette kan også forklare hvorfor plantebaserte dietter fri for ultrabearbeidet mat kan forebygge eller hjelpe bli friskere av kroniske sykdommer. Det er foreløpig ikke kjent i hvilken grad et antiinflammatorisk kosthold kan bidra til å motvirke effekten av ultrabearbeidet mat.

Bare å redusere inntaket av ultrabearbeidet mat kan være en utfordring. Ultrabearbeidet mat er designet for å smake ekstra godt – og sammen med overbevisende markedsføring kan dette gjøre det vanskelig for mange å stå imot.

Disse matvarene er heller ikke merket som sådan på matemballasjen. Den beste måten å identifisere dem på er ved å se på ingrediensene deres.  Men å lage mat fra bunnen av ved hjelp av naturlige råvarer er den beste måten å unngå skadene av ultrabearbeidet mat.

Lær om å lage ren og råvarebasert betennelsesdempende mat:

Mat for livet

Pris kr. 369

Mat for livet

Smart lavkarbo for hele familien. Lær mer om Kost i balanse, sunn matglede og hvordan endre kosthold og livsstil for å beholde eller få tilbake din gode helse.

Hjertegod mat

Pris kr. 339

Her finner du Fedons beste råd om hvordan du kan spise riktig, samt 100 hjertevennlige retter basert på verdens sunneste kosthold: middelhavskostholdet.

Tid med maten

Pris kr. 299

Tid med maten

Denne lekre matboken gir deg en enkel, deilig, middelhavsinspirert og velbalansert tilnærming til mat som vil revolusjonere måten du tenker måltider på.