Dato: 28.10.2022
Skrevet av: Siri Schultz

For lite søvn knyttes til kronisk og alvorlig sykdom!

Middelaldrende og eldre personer som sover mindre enn 6 timer om natten kan være i faresonen for en rekke kroniske og alvorlige helseproblemer. Det handler om alt fra hjertesykdom til kreft, viser resultater fra en stor studie. 

Forskere ved University College London i Storbritannia og Université Paris Cité, Frankrike, fant at fra og med 50 år hadde de som sov 5 timer eller mindre per natt en 30 % høyere risiko for å utvikle flere kroniske sykdommer over tid, enn de som sov minst 7 timer om natten. Da deltakerne var 70 år, hadde denne risikoen økt til 40 %.

Sykdommer som det var høyere risiko for inkluderte diabetes, kreft, koronar hjertesykdom, hjerneslag, hjertesvikt, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), kronisk nyresykdom, leversykdom, depresjon, demens, Parkinsons sykdom og leddgikt.

Årsakene til kroniske søvnproblemer må alltid utredes og adresseres, men i tilfeller der det ikke er noen medisinsk årsak til søvnmangel eller dårlig søvnkvalitet, er god søvnhygiene med sunne sovevaner helt essensielt. Disse inkluderer å legge seg på samme tid hver natt, sunt kosthold, sunn livsstil, stressmestring, fysisk aktivitet (tidligere på dagen ikke på kvelden) og lyseksponering i løpet av dagen, lett middag, unngå mat de siste par timene før sengetid og unngå bruk av skjermer/TV minst en halv time før man legger seg.

Studien ble publisert online 18. oktober i PLOS Medicine.

Risiko for flere kroniske sykdommer

Tidligere forskning tyder på at å sove i mindre enn fem timer, eller mer enn ni timer er forbundet med økt risiko for kreft og hjerte- og karsykdom.

I denne nye studien ba forskerne nesten 8000 embetsmenn i Storbritannia om å rapportere mengden søvn de fikk fra 50 år hvert 4. til 5. år de neste 25 årene. Studiedeltakerne var fri for kronisk sykdom i en alder av 50 og var for det meste menn (67,5 %).

De som sov mindre enn 5 timer hadde 30 % større risiko for å bli diagnostisert med flere kroniske sykdommer over tid, sammenlignet med jevnaldrende som sov 7 timer. I en alder av 60 hadde de som sov 5 timer eller mindre en 32 % større risiko for å utvikle mer enn én kronisk sykdom, og ved fylte 70 år, denne risikoen økte til 40 % sammenlignet med Forskerne bemerket at tidligere studier har vist at de som sov mindre enn 5 hjerte- og karsykdom eller demens.
Kroniske sykdommer eksisterer imidlertid ofte samtidig, spesielt med økende alder. Flere biologiske hypoteser har blitt foreslått som underliggende mekanismer.

Søvn er bl.a. viktig for regulering av flere kroppsfunksjoner, som metabolisme, hormoner og inflammasjon.

Søvnkvalitet minst like viktig

Å få 5 timers søvn av høy kvalitet er mindre bekymringsfullt enn å få 8 timer med forferdelig kvalitet, slik tilfellet er ved ubehandlet søvnapné.

I tillegg kan kroniske helseproblemer forstyrre søvnen, dermed ikke alltid godt å vite hva er høna, og hva er egget.

Du kan lære mer om søvnen ved å se mitt digitale foredrag med tittel «Si god natt til dårlig søvn».

Hvis du er blant 30% av nordmenn som sliter med søvnproblemer, kan du også vurdere å få hjelp hos oss gjennom legekonsultasjon, da høydosert melatonin (som er da reseptbelagt) og eventuelt ikke vanedannende sovemedisin kan være en løsning.

Melatoninproduksjonen i kroppen faller med økende alder og det finnes mer enn 30.000 publiserte forskningsartikler på melatonin  og hvordan den kan ha positive effekter, ikke bare i forhold til søvn, men forebygging og under behandling av hjerte- og karsykdommer, kreft, leddgikt, irritabel tarm (80 % av melatonin produseres i tarmen vår), Tinnitus mm.

Studien ble finansiert av National Institute on Aging, National Institute of Health, UK Research Medical Council, British Heart Foundation, Wellcome Trust og det franske nasjonale forskningsrådet. 

PloS One. Publisert på nett 18. oktober 2022. Fulltekst

Andre artikler jeg har skrevet om søvn finner du her:

Beste hilsen Fedon