Dato: 16.03.2023
Skrevet av: Siri Schultz

Hormonell balanse – viktigheten av progesteron i kvinnekroppen

Progesteron er et hormon som spiller en avgjørende rolle i kvinners helse, men det er ofte oversett og undervurdert. Østrogen har fått mye oppmerksomhet, spesielt når det gjelder overgangsalderen og reproduktiv helse.  Mens østrogen er viktig, kan det sterke søkelyset på dette hormonet føre til at progesteronets betydning overses.

Progesteron spiller en viktig rolle i regulering av menstruasjonssyklusen, støtte av graviditet, og også påvirker kroppens stressrespons og immunsystem. I denne artikkelen vil vi utforske betydningen av progesteron for kvinners helse og hvordan ubalanse i progesteronnivåer kan påvirke kroppen negativt.

Progesteron er et naturlig hormon, som dannes i eggstokkene under kvinnens menstruasjonssyklus. Det er et av de viktigste kjønnshormonene, og den mest kjente rollen hormonet har er knyttet til svangerskapet. Det er bokstavelig talt svangerskapshormonet.

Men progesteron har også flere metabolske effekter, som påvirker kroppen også utenfor svangerskap:

 • Påvirker forbrenningen
  Når det gjelder metabolisme (og dermed forbrenning), har progesteron flere effekter på ulike vev i kroppen. Det øker for eksempel insulinfølsomheten i lever og skjelettmuskulatur, noe som fører til forbedret blodsukkeropptak og -utnyttelse og dermed bedre blodsukkerregulering. Denne effekten er gunstig for kvinner med insulinresistens, som er en vanlig tilstand ved overvekt, polycystisk ovariesyndrom (PCOS) og type 2 diabetes.
 • Reduserer blodfettstoffer
  Progesteron påvirker også fettstoffer i kroppen, reduserer nivåene av LDL kolesterol (det såkalte uheldige) og triglyserider, samtidig som det øker nivåene av det gunstige HDL kolesterol. Denne effekten er spesielt viktig for kvinner med hyperlipidemi, en tilstand preget av høye nivåer av LDL og triglyserider.
 • Betennelsesdempende effekt
  Dessuten har progesteron vist seg å ha betennelsesdempende effekter, og redusere nivåene av pro-inflammatoriske stoffer (cytokiner) som interleukin-6 (IL-6) og tumornekrosefaktor-alfa (TNF-α). Denne effekten er gunstig for kvinner med kroniske inflammatoriske tilstander, som for eksempel revmatoid artritt og inflammatorisk tarmsykdom (Crohns sykdom, ulcerøs kolitt), men inflammasjon er til stede i nesten alle kroniske sykdommer.

Progesteron og overgangsalder

I overgangsalderen, som er en naturlig biologisk prosess som markerer slutten på en kvinnes reproduktive år, begynner nivåene av progesteron og andre hormoner som østrogen å synke.

Nedgangen i progesteronnivået i overgangsalderen er betydelig fordi progesteron bidrar til å regulere menstruasjonssyklusen og forbereder livmoren for graviditet. Når eggstokkene slutter å produsere egg og progesteron, stopper menstruasjonssyklusen, og en kvinne har ikke lenger eggløsning.

I tillegg til sin rolle i menstruasjonssyklusen, har progesteron også andre funksjoner i kroppen, som å fremme vekst og utvikling av brystkjertlene og støtte bentetthet. Ettersom progesteronnivået synker i overgangsalderen, kan disse funksjonene også bli påvirket.

Samlet sett bidrar nedgangen i progesteronnivået i overgangsalderen til de ulike symptomene kvinner opplever i løpet av denne tiden, som hetetokter, humørsvingninger og tørr skjede. Det er imidlertid viktig å merke seg at overgangsalderen er en kompleks prosess som involverer samspillet mellom flere hormoner, og rollen til progesteron er bare en del av puslespillet.

Les også artikkelen «Overgangsalderen, en pest og en plage….eller ikke?

Behandling av overgangsplager

Progesteronterapi, kan brukes til å lindre noen av disse symptomene. Naturlig, bioidentlisk progesteron kan tas i flere former, inkludert piller, plaster og kremer. Vær oppmerksom på at de fleste legemidler med tilskudd av kvinnelige hormoner som forskrives inneholder syntetiske molekyler ned østrogen- og/eller progesteronvirkning (såkalte gestagener). Disse molekylene er vesentlig forskjellig fra de naturlige hormonene som kroppen normalt produserer.

En av de viktigste fordelene med bioidentisk progesteronbehandling er dens evne til å beskytte livmoren mot effekten av østrogen. Når kvinner tar østrogentilskudd alene, kan det øke risikoen for å utvikle livmorkreft. Progesteron bidrar til å redusere risikoen for denne typen kreft.

Progesteronbehandling kan også bidra til å redusere hetetokter og andre symptomer på overgangsalder. Noen studier har antydet at det også kan forbedre søvnen, humøret og kognitiv funksjon hos kvinner. Progesteronbehandling er imidlertid ikke egnet for alle. For kvinner som har en historie med brystkreft eller visse andre medisinske tilstander kan det være uheldig å ta progesteron. Det er viktig å snakke med kyndig helsepersonell om risikoene og fordelene med progesteronbehandling for å finne ut om det er riktig for deg.

Denne artikkelen er kun for informasjons- og pedagogiske formål. Den er ikke, og er heller ikke ment å erstatte profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling, og bør aldri stoles på for spesifikke medisinske råd.

Referanser:

 1. Mauvais-Jarvis F, Clegg DJ, Hevener AL. The Role of Estrogens in Control of Energy Balance and Glucose Homeostasis. Endocr Rev. 2013 Apr;34(2):309-38.
 2. Studd J. Progesterone and lipoprotein metabolism. Br J Obstet Gynaecol. 1994 May;101 Suppl 11:24-7.
 3. Li XF, Lin JF, Yang YX, Zhang LX. Effects of progesterone on inflammation and apoptosis in traumatic brain injury of rats. J Trauma Acute Care Surg. 2013 Jul;75(1):127-33.

Lyst å lære mer?

Digitalt foredrag

Pris kr. 299

Hvordan kan du selv bidra til en fin overgangsalder?