Dato: 02.11.2021
Skrevet av: Siri Schultz

Hva er mikrobiomet?

Mikrobiomet er navnet på populasjonen av mikroorganismer (inkludert bakterier) som lever i tarmen vår. Vi har over 100 milliarder forskjellige mikrobielle organismer i tarmen vår – det er 10 ganger mer enn alle menneskelige celler i en kropp. Tarmmikrobiomet er avgjørende for at vi holder oss friske.

Spesifikke mikrobielle samfunn lever i-  og på nesten alle deler av menneskekroppen, inkludert på huden, i nesen og i tarmen. Disse mikrobene lever i symbiose med verten, og er avgjørende for at kroppen vår skal fungere. Ingen mennesker har samme mikrobiom. Tarmmikrobiomet vårt endres gjennom livet og er i stor grad avhengig av mikrobene som overføres til oss fra fødselen og kostholdet.

Forstyrrelser i mikrobiomet er knyttet til sykdommer inkludert inflammatoriske tarmsykdommer, som f.eks. Crohns og Ulcerøs Kolitt. Det er viktig å forstå hvordan mikrobiomet kommuniserer med cellene i tarmen vår og hvordan denne prosessen påvirkes ved sykdom. Dessuten, som en del av det symbiotiske forholdet mellom mikrobiomet og menneskekroppen, er bakterier i mikrobiomet avhengige av komponenter i kostholdet, for eksempel fermenterbare fibre, for vekst.

Endret kosthold kan påvirke mikrobiomet

Kostholdsendringer som endringer i fiber-, protein- eller fettinnhold har vært knyttet til endringer i de relative mengder av bakteriearter i mikrobiomet. Derfor er det mulig at visse endringer i kostholdet kan drive gunstige bakterier til å fremme P-gp i tarmen, og dermed fremme helsen. P-gp er proteinet som får tarmen til å snakke med immunsystemet. Omvendt kan et tap av disse mikrobene utløse eller forverre betennelse.

Lær mer med digitale foredrag

Videoforedrag

Pris kr. 299,-

Naturlig slank med tarm i balanse

Videoforedrag

Pris kr. 299,-

Immunsystemet – ditt forsvar mot sykdom