Hvordan unngå vektøkning i julen?
Julen nærmer seg med stormskritt, og de fleste av oss ser frem til hyggelig samvær med familie og venner, og å kunne sitte lenge til bords med god mat og drikke.
For julen handler mye om mat, men det behøver ikke å være ensbetydende med vektøkning. Hvis man tar noen bevisste valg og har tenkt igjennom julen på forhånd, så er det ikke noe problem å starte januar med samme vekt som i desember.
Først og fremst så er jo julen bare noen få dager i året. Vent derfor med å smake på fristelsene til det faktisk er jul, så får du også større glede av de. Velg deg noen dager i julen hvor du virkelig kan nyte tradisjonell julemat med god samvittighet.
Her kommer noen tips inn i julen:
- Fortsett å ha riktig måltidsrytme. Ikke hopp over frokost, lunsj og mellommåltider for å «spare» kalorier til kveldens selskapeligheter.
- Spis sakte, legg ned bestikket mellom hver bit. Bruk tid på å tygge maten og kjenn på smakene.En stor metaanalyse avdekket for flere år siden en klar sammenheng mellom spisetempo og hvor mye vi spiser. Spiser man sakte og tygger maten godt, så spiser man mindre. Det mest oppsiktsvekkende funnet fra denne undersøkelsen var imidlertid at metthetsfølelsen, både rett etter et måltid og i timene som fulgte, var lik! Altså ble en og samme person like varig mett ved å spise fort og mye, som ved å spise sakte og mindre. Husk at det tar 20 minutter fra magen er mett, til hjernen sender signaler om at du er mett. Og det er på disse 20 minuttene at man fort kan ha forsynt seg med porsjon nr. 2.
- Så derfor: Forsyn deg bare en gang. Nyt maten og spis sakte.
- På julebordet; Hvis det er julebord med buffè så få først en oversikt over hva det har å by på og hva du har lyst på. Forsyn deg en gang. Husk at magen blir mett før øynene. Tradisjonell julemat som lutfisk, pinnekjøtt, kalkun, ribbe etc er proteinrikt og mettende, det er ikke det som gir vektøkning, så lenge man lytter til metthetssignalene.
- Velg mindre tallerkener, da vil du automatisk forsyne deg med mindre mat.
- Forskere har også funnet ut at man legger mindre mat på en fargerik tallerken og man spiste 10 % mindre når det ligger en fargerik duk på bordet.
- Fasongen på glass har også noe å si for hvor mye du drikker. Smale høye glass gjør at vi drikker 25% mindre enn fra lave runde glass. Ha alltid ett vannglass ved siden av annen drikke.
- I julen er man ofte sammen med familie og venner når man spiser og det blir fort at man sitter lenge til bords. Da kan det være lurt å ha i bakhodet at man spiser over 35 % mer i selskap med andre. Har du dette klart for deg og bare forsyner deg en gang, har du mye lettere for ikke å spise mer enn du trenger.
- Vi har alle en type mat som er tradisjon for oss i julen. Du kan fint unne deg denne maten, men planlegg utskeielsen, nyt den, la smaken fylle munnen og kjenn etter følelsen i kroppen. Det er ikke sånn at jo mer jo bedre. Ta en liten porsjon og bruk tid på det, spis f.eks med teskje eller del kakene opp i mindre biter. Tips: Bestem deg i forkant for hva du skal spise, hvilken dag (gjerne klokkeslett) og også mengde. Da er hjernen forberedt på at det gjelder akkurat det spesifikke tidspunktet og ikke hele julen.
- Kom deg også ut på tur eller annen aktivitet innimellom måltidene. Å bruke kroppen aktivt etter et måltid vil redusere blodsukkerbelastningen fra måltidet.
- Sist, men ikke minst. Ha en plan for januar. Veldig mange er flinke til å planlegge julematen og utskeielsene. Har man ikke en plan for januar så er det fort gjort å gå på «en smell». Når julefristelser kommer på 50%, så er det fortsatt mest lønnsomt å ikke kjøpe.
Julegodt
Julen innebærer pepperkaker og dette serveres overalt i hele desember. Et smart tips er å erstatte pepperkaker med ProtiLean sine supergode kanelkjeks:
Julen innebærer også ofte skåler med godteri som står overalt. Lag deg en liten godteriskål som er din, skjær opp forskjellige varianter av ProtiLean barer i konfektstørrelser. Da har du din egen julekonfekt som holder blodsukkeret stabilt og i tillegg gir gode proteiner til kroppen.
Med dette ønsker vi dere alle en riktig god og fredelig julefeiring og alt godt for 2025!
Hilsen Lotte – Bekkestua Kosthold og Livsstil