Dato: 03.03.2016
Skrevet av: Janne Scherer

Kjempetrøtte nordmenn

Hvis du våknet en dag og følte deg 100% frisk, hvordan ville det kjennes? Det finnes sikkert mange svar på dette spørsmålet, men flertallet av dem som blir spurt svarer at de ville føle seg full av energi, rolig, avslappet og uten smerter.

Hvorfor svarer så 39% av befolkningen i nordiske land at de føler seg trett og uopplagt? Kanskje fordi nesten like mange dvs. 36% føler seg stresset, 30% sover dårlig eller for lite? Hvorfor er halvparten av voksne og én av fem åtteåringer i Norge overvektig? Hvorfor sliter hver tredje nordboer (27%) med fordøyelsesbesvær? Nordboere ser ut til å være oftere trett enn vesteuropeere, der svarer 26% at de er ofte trett i hverdag.
Helsebarometer undersøkelsen fra helsekjeden Life bekrefter at over 40 % av nordmenn opplever tretthet i hverdagen. Spesielt kvinner og unge sliter med lite energi.

Nesten 50% av kvinnene sier de ofte er trøtte, og det samme gjelder de spurte i aldersgruppen 18-34 år. Bare 15% av de spurte sier at de ikke opplever tretthet i hverdagen.

For lite søvn- den viktigste forklaring?

På spørsmålet om hvorfor de opplever trøtthet svarer de fleste at de sover for lite om natten (49%). 23% sier de stresser for mye og det går utover søvnen, 18 % sier de sover til uregelmessige tider og 15% at de jobber for mye. For lite søvn øker betraktelig risiko for hjertesykdom, diabetes og kreft. Videre får man økt søtsug og overspising, noe som ender opp med overvekt og fedme

Det er kanskje ikke så overraskende at unge synes de får for lite søvn, når de fleste ligger med smarttelefon og lesebrett i sengen før de sovner. Å være påkoblet og tilgjengelig hele tiden er rett og slett skadelig!

En kaffe-tørst nasjon: men hjelper det?

Når det spørres om de bruker noe for å opprettholde energien svarer de fleste at de drikker kaffe (41%) og spiser frukt (43%). Noen spiser nøtter (26 %), tar kosttilskudd (22%) og drikker juice (20%). 15% tyr til godteri, men blant de yngste mellom 18-34 år er det hele 23% som spiser søtsaker for å komme seg gjennom dagen.  Nordmenn drikker mest kaffe i verden etter finner, men er dette en god nok løsning? Å tisse i buksene er neppe den beste måten å holde seg varm…

50% av de spurte sier at de trener regelmessig, og målet med treningen er å holde seg frisk (66 %), få mer energi (47%), og gå ned i vekt (34%). Det er gledelig!

Miljøgift-cocktail

Stadig flere etterspør kosttilskudd som skal øke energinivået i hverdagen, og dette har helt sikkert med vår livsstil å gjøre, for lite søvn, for mye stress, for liten fysisk aktivitet. Det skyldes også utilstrekkelig kosthold, både pga uheldige valg, mye energitett og næringsfattig bearbeidet mat, samt at vi utsettes for flere giftstoffer enn generasjoner før oss.

Jeg treffer stadig mennesker som sliter med lite energi i min praksis. Jeg mener det moderne mennesket overbelaster kroppen sin. Siden 1950-årene har vi tilført maten vår 3500 kjemikalier. Det er en cocktaileffekt som ingen kjenner konsekvensene av. Det er ingen tvil om sammenhengen mellom miljøgifter og flere alvorlige sykdommer, i tillegg trøtthet fordi vi overbelaster vårt eget avgiftningssystem som består av lever, nyre, lunger, tarm og hud.

Grønnsaker har mistet 50-75% av sitt næringsinnhold siden 1940-tallet. Jeg anbefaler derfor å  velge økologisk, det gjelder spesielt de som er mest belastet (se liste her) og spise så mye som mulig, gjerne en tredobling fra dagens snittinntak i Norge. Videre er det etter min mening veldig fornuftig å  ta multivitamin- og mineraltilskudd,  samt tilskudd av omega-3 og D-vitamin. Sistnevnte er helt grunnleggende for å opprettholde energinivået. I Norge har 65 % av befolkningen D-vitaminmangel, både fordi de offisielt godkjente dosene i Norge er alt for lave, og fordi vi lever i et land med lite sol.

Prioriter deg selv- få overskudd

Men aller viktigst: Prioriter deg selv og gi kroppen nok søvn, bevegelse, et variert kosthold med mest mulig naturlig og lite bearbeidet mat, masse fargerike grønnsaker og prøv å stresse ned. Mye av den uro og det stress som mange opplever, skyldes at det er stor avstand mellom det man egentlig mener er viktig i livet, og det man faktisk opplever og gjør. Det er lett å bli overveldet i livets kaos, av alle målene og ansvaret man føler. Når vi reiser med fly, blir vi fortalt at hvis kabintrykket faller, må vi ta på vår egen oksygenmaske før vi hjelper andre. Vi kan ikke gi av noe vi ikke har, og vi er til liten hjelp for andre om vi selv møter veggen ved ikke å pleie oss selv godt nok.

Hilsen Fedon

Følg bloggen min på