Dato: 05.04.2024
Skrevet av: Siri Schultz

Når blodsukkeret stuper etter måltider

Hvis man har opplever blodsukkerfall og «følings-symptomer» etter et måltid rikt på raske karbohydrater, er man da mer utsatt for å få insulinresistens og diabetes type 2?

Postprandial reaktiv hypoglykemi refererer til en tilstand der blodsukkernivået faller unormalt lavt etter inntak av mat, spesielt karbohydratrike måltider. Dette kan føre til symptomer som svimmelhet, svette, skjelving, og i noen tilfeller, en økning i hjertefrekvensen eller følelse av høy puls. Selv om denne tilstanden kan være ubehagelig, er det ikke nødvendigvis en direkte indikator på at man vil utvikle insulinresistens eller type 2-diabetes.

Forholdet mellom reaktiv hypoglykemi og insulinresistens

Reaktiv hypoglykemi kan noen ganger være en tidlig indikator på endringer i kroppens evne til å håndtere blodsukker, som kan inkludere insulinresistens. Insulinresistens beskriver en tilstand hvor kroppens celler blir mindre følsomme overfor insulin, som er hormonet som hjelper cellene å ta opp glukose fra blodet. Dette kan til slutt føre til høyere blodsukker- og insulin-nivåer, og muligens utviklingen av type 2-diabetes.

Symptomene man opplever etter inntak av mat rik på karbohydrater, kan skyldes hormonene adrenalin og cortisol som utskilles når blodsukkeret faller raskt.  Videre kan symptomer, som stive ledd og oppblåsthet, skyldes det høye insulinet og økt betennelse som følger. Hvis det er årsaken, er løsningen å unngå raske karbohydrater OG også sørge for samtidig inntak av protein, fett og fiber du unntaksvis spiser slike raske karbohydrater.

Det er reseptbelagte medikamenter som kan hjelpe, men nå finnes det også et meget effektivt naturmiddel som gjør samme nytten, nemlig Glukofix.

Reduserer blodsukkerstigningen etter måltider rike på stivelse

Ved hjelp av Glukofix kan du innimellom unne deg et måltid med brød, melbakst, poteter og andre rotgrønnsaker, ris, pasta, frokostblandinger, banan og annen høyglykemisk mat uten stor økning i blodsukkeret og stort fall etterpå. Glukofix består av en spesielt vannløselig og helt naturlig fiber (alfa-cyklodekstrin) som bidrar til 55 % lavere blodsukkerstigning etter måltider som inneholder stivelse. Dette fibertilskuddet er bra for alle – også for personer med diabetes.

Glukofix (alfa-cyklodextrin) har en hemmende effekt på amylase enzymet fra bukspyttkjertelen, og kan også redusere tømningshastighet av magesekken.

I motsetning til «karboblokkere» bidrar Glukofix med løselig fiber som er bra for tarmfloraen, blodkolesterol, forebygging av tykktarmskreft etc., i tillegg til å senke blodsukkeret etter måltider med stivelse.
Det er også en god måte å nå anbefalt fiberinntak, mens blodsukker, kolesterol, triglyserider og kroppsvekt påvirkes positivt.

Slik bruker du Glukofix

  • Inntas alene (som fibertilskudd rørt ut i væske), eller sammen med måltid som inneholder stivelse for å redusere blodsukkerstigning.
  • Kan strøs over maten eller blandes i drikke eller mat.
  • 5 g Glukofix (to teskjeer) inntas sammen med opptil 50 g stivelse. Det tilsvarer omtrent 125 g brød, 330 g kokt potet eller 190 g kokt pasta eller ris
  • Med Glukofix kommer du effektivt opp i anbefalt daglig fiberinntak

Gunstige effekter av Glukofix på blodlipider og vekttap hos friske mennesker

I en to-måneders dobbeltblind, placebokontrollert crossover-klinisk studie utført av University of California i Davis, CA (UC Davis) * med 28 overvektige forsøkspersoner med BMI 25-30, ble følgende observasjoner gjort:

Etter å ha tatt 6 g Glukofix (alfa cyklodextrin) per dag over en periode på to måneder, gikk testpersonene ned i vekt uten å endre dietten eller livsstilen. Blodparameterne totalt kolesterol og LDL-kolesterol (= blodlipider) reduserte begge i løpet av studien, sammen med insulinnivået, mens HDL-nivået forblir uendret.
Les undersøkelsen her.

Klikk på bildet for å lese mer om Glukofix