Dato: 08.12.2015
Skrevet av: Janne Scherer

Sammenheng mellom tarmflora og vekt

Tarmens bakterieflora spiller en betydelig rolle for kroppens forbrenningsevne og vektregulering.

Vi har mange pasienter med overvekt på klinikkene våre, men også mange pasienter med ulike mage- og tarmproblemer. De siste årene har vi fokusert stadig mer på betydningen av tarmflora for helsen og kroppsvekt.

Når kroppen vår består av bare 10 % humane celler og 90 % bakterier (selv om sistnevnte bare veier ca. 1,5 Kg fordi de er små ift menneskeceller), er det klart at typen bakterier vi bærer spiller svært stor rolle. Vår bakterieflora (både i tarm, hud, munn, luftveier med mer) ser også ut til å spille en sentral rolle i forhold til vårt immunforsvar og autoimmune sykdommer som leddgikt, type 1 diabetes, MS, sarkoidose, betennelse i skjoldbruskjertel, lupus, m.m.

Tarmens bakterieflora spiller også en stor rolle i forhold til kroppens vektregulering og forbrenningsevne. De siste par årene har vi kunnet tilby en nøye undersøkelse av tarmens bakterieflora og hele fordøyelsesprosessen (hvordan mat blir brutt ned og opptatt). Dette er prøver som sendes til analyse i USA. Vi registrerer at svært mange (både overvektige og normalvektige) har store problemer med uheldig bakterieflora, mangel på de ”snille” laktobasiller og bifidobakterier og unormal høy vekst av uheldige bakterier og sopp.

Bidragende faktorer til dette er utstrakt bruk av antibiotika og et kosthold med lite vannløselig fiber (prebiotika) og mye sukker og stivelse (lettfordøyelige) karbohydrater. Utilstrekkelig omega 3 og en rekke viktige næringsstoffer spiller også en rolle, likeså økt nivå av miljøgifter og tungmetaller slik som kvikksølv. Alt dette fører også til at tarmens slimhinne skades og ”lekker” (det heter økt tarmpermeabilitet), noe som øker risiko for utvikling av matvareintoleranser og autoimmune reaksjoner. Det er også mange som opplever kronisk tretthet og generelle muskelsmerter.

Gjennom passende kostveiledning, tilskudd av nødvendige næringsstoffer (basert på prøver som dokumenterer mangler), prebiotika og probiotika, opplever mange bedre helse og sunnere vekt. Imidlertid kan vi ikke si hvor mye av vektnedgangen skyldes probiotika alene, i og med at vi sørger for en helhetlig behandling som samtidig innebærer sunnere kosthold, mer mosjon, mindre stress og bedre søvn…

Hilsen Fedon