Dato: 02.11.2015
Skrevet av: Janne Scherer
Stress, hormoner og fettlagring
Stress er noe som kan være positivt i små mengder, men blir det for mye av det, vil kroppen reagere negativt. Visste du forresten at du har lettere for å gå opp i vekt ved for mye stress?
Hva er stress egentlig?
Stress er en tilstand du er i hvis du har det travelt, men aller mest dersom du opplever noe som opprører deg. Det vil si at dersom du blir irritert hver gang du snakker med et bekjentskap, eller føler skyld, skam, bekymring, angst eller sinne i samvær med enkelte mennesker, så er det en stress situasjon for deg. Et godt eksempel på hverdagsstress kan også være småbarnsforeldre på handletur
etter en lang dag på jobb og i barnehage, hvor små bagateller blir kilde til konflikter. Det trenger selvfølgelig ikke bare være i samvær med andre man føler stress, disse følelsene kan oppleves like sterkt alene. Ja, ufrivillig ensomhet er også en type stress. Vi reagerer alle forskjellig, og noen blir svært stresset i situasjoner der andre kan slappe av.
Kroppen opplever også rent fysiske tilstander, som det å ha smerte eller sykdom, som et stort stress. Høyt blodsukker f.eks. er et signal om at kroppen er stresset.
Ytre faktorer som kulde, varme, støy og trengsel vil oppleves som stress av kroppen, samt det å få for lite søvn. Du har kanskje hørt personer med diabetes fortelle om når blodsukkeret stiger tilsynelatende uforklarlig?
Dersom en diabetiker har mareritt om natten, kan han oppleve å ha høyt blodsukker neste morgen. Å grue seg til eksamen kan være nok til at kroppen reagerer med å sende blodsukkeret til værs. Alt dette skjer hos oss uten diabetes også (om enn ikke like kraftig), men vi merker det ikke fordi vi ikke måler blodsukkeret.
Stresshormoner
Hver gang kroppen opplever stress, vil det sendes ut en hel del stresshormoner.
Eksempler på stresshormoner er kortisol og adrenalin. Du har sikkert merket adrenalinets stresseffekter på kroppen, i form av hjertebank og hodepine. En av oppgavene til disse hormonene er å øke blodsukkeret, så det er forklaringen på diabetikerens høye blodsukker i stressende situasjoner. Grunnen til at det blir mer sukker i blodet ved stress, er at musklene skal ha næring nok til å gjøre en jobb (flykte fra faren) og at hjernen skal ha nok næring til å handle lurt (flykte på en taktisk lur måte). Stress i små doser er bra, fordi det gjør deg skjerpet og øker prestasjonsevnen. Men for mye stress virker nedbrytende på kroppens muskler og i tillegg lagrer du fett.
Stress og trøstespising
Hvorfor går mange ofte opp i vekt i perioder med mye stress? En del av forklaringen kan være at du i stressede (travle) perioder ikke tar deg tid til å lage skikkelige måltider, men tyr til mye ferdigmat. Dersom stresset er av følelsesmessig karakter, blir resultatet fort trøstespising. Selve stressfornemmelsen kan faktisk dempes av mat, siden det dannes serotonin i hjernen etter et måltid. Serotonin gir følelse av velbehag. Særlig blandingen av søtt og fett, slik som i potetgull og sjokolade, vil øke serotonindannelsen.
Stress og hormon-ubalanse
Dersom du klarer å opprettholde gode spise og mosjonsvaner selv i stressede situasjoner, kan du likevel oppleve at vekten øker. Følgende situasjon er altså mulig: Du har akkurat de samme vanene i september og oktober, men fordi du er stresset i oktober går du opp i vekt denne måneden, med samme kosthold som gjorde at du gikk ned noen kilo i september. Dette kan føles både ufortjent og
uforklarlig. Forklaringen ligger i hormonene dine! Stress øker nemlig utskillelsen av hormonet kortisol fra binyrene, og for høye kortisolnivåer øker fettmengden på magen.
Magefettet er det mest helseskadelige fettet, så dette er en av flere grunner til at stress er farlig for helsa. I tillegg vil høyt kortisol bryte ned muskelmassen din, som er så viktig for å ha god basalforbrenning. Kortisol er også kjent for å svekke immunforsvaret. Adrenalinutskillelsen kan også økes kraftig i stressede situasjoner. Adrenalin vil, i likhet med kortisol, øke blodsukkernivået i blodet, som igjen øker insulinutskillelsen. Insulin er et hormon som øker fettlagring og hemmer fettforbrenning. Stress virker altså vektøkende via hormonene kortisol og insulin.
Sover du nok til å forbrenne fett?
Det er ikke bare en myte at man sover seg både skjønn og slank. Skjønnheten er vel mest relatert til det å se opplagt og frisk ut, men når det gjelder kroppsvekt, er sammenhengen med søvn soleklar. Det er flere grunner til å sove lenge:
- Underskudd på søvn er stress for kroppen, og kortisolnivået øker (mer fett lagres)
- Mangel på søvn svekker insulinfølsomheten, dermed kan blodsukker og vekt øke
- Nivået av «reparasjonshormonet» veksthormon er høyest mens du sover. Veksthormon forbrenner fett og øker muskelmassen. Ved avbrutt søvn faller nivået av veksthormon i blodet.
*Stress øker som du nå har forstått fettlagring, og du kan gå opp i vekt. Dersom dette skjer, så ikke la deg stresse over at vekten øker, for da vil denne nye stressfaktoren øke vekten ytterligere, og du kan komme inn i en ond sirkel! Ikke vær redd for å søke hjelp. Du trenger nemlig ikke håndtere alt alene, det er vi heller ikke ment å skulle gjøre.