Dato: 20.12.2015
Skrevet av: Janne Scherer

Unngå influensa – styrk ditt immunforsvar

Høst og vinter er influensatid. I tillegg til den vanlige sesonginfluensaen har vi fått også svineinfluensaen. Mediene har laget store overskrifter og beskrevet katastrofelignende scenarioer.

Selv om man ikke skal ta lett på en pandemi, er panikk ikke det som hjelper oss å hindre eller bekjempe svineinfluensa.

Det vi hører mest om både i media og fra helsemyndighetene er hvordan vi skal unngå å bli smittet (unngå å nyse uten lommetørkle, vaske hendene ofte, holde et sykt barn hjemme fra skolen, vaksinasjon, osv.) og hvordan behandle sykdommen etter at vi er smittet (medisiner).

Vi ønsker å sette fokus på hvordan vi kan sette kroppen og immunforsvaret i stand til å stå imot infeksjon og bli minst mulig syke dersom vi blir smittet.

Styrk ditt immunforsvar

For å være best mulig rustet til å stå imot infeksjon må vi optimalisere immunsystemet vårt. Hvis vi sørger for at immunsystemet er i utmerket stand, kan det beskytte oss mot viruset, og vi blir ikke syke. I følge WHO vil opptil 1 av 4 bli syke i en influensapandemi, og dette kan skape store problemer. Allikevel vil 3 av 4 ikke bli syke selv om de kommer i kontakt med viruset.
Å vaske hendene og ikke hoste på andre er viktige forholdsregler, men den virkelige garantien mot influensa vil være et immunsystem som fungerer optimalt.

Hvordan beskytte seg uten legemidler og vaksinasjon

Det viktigste er å styrke immunsystemet. Et sterkt immunsystem vil ikke bare hjelpe deg å holde bakterier og virus på avstand, men du vil også føle deg sunn og frisk hele året. Mange matvarer inneholder virus- og bakteriedrepende emner som kan hjelpe immunsystemet å bekjempe nesten alt. Følgende kan forhindre infeksjon ved å styrke kroppens naturlige forsvar.

Vitamin D

Et optimalt vitamin D-nivå er en av de absolutt beste strategiene for å unngå alle typer infeksjoner, og mangel på vitamin D er mest sannsynlig den virkelige årsaken til sesonginfluensa, og ikke selve influensaviruset. Dette er antakelig den viktigste og billigste forsikringen mot influensa. Vi vil oppfordre deg på det sterkeste til å sjekke vitamin D-nivået ditt. Det skal ligge på 120-150 nmol/l).
Det er ikke så mange matvarer som inneholder vitamin D. Derfor kan det å ta D-vitamintilskudd være en måte å nyte godt av vitaminets gode innvirkning på immunsystemet. Dersom du begynner å få influensasymptomer og har ikke tatt D-vitamin tilskudd regelmessig, kan du ta så mye som 1250 mikrogram per dag i to-tre dager for å øke raskt innholdet i kroppen og hjelpe den i å takle den akutte infeksjonen. Det beste er imidlertid å holde vitamin D-nivået på et konstant sunt nivå. Nok sol i sommertiden og tilskudd ellers på året.

Beta D-glukaner fra sopp

Undersøkelser viser at sopp hjelper hvite blodlegemer å fungere optimalt. Hvite blodlegemer er nødvendige for å bekjempe infeksjoner. Alle typer sopp har en gunstig innvirkning på de hvite blodlegemene.
Immiflex og NBG24 er kosttilskudd som er laget av 1-3 og 1-6 beta-glukan, og er en kraftig immunforsterker. Selv om det medfødte immunsystemet ikke nødvendigvis kan beskytte deg fullstendig, vil et optimalt fungerende immunsystem minske sjansene for å få influensa og gjøre deg bedre i stand til å bekjempe virus og bakterier.

Olivenblad-ekstrakt

Mange tar olivenbladekstrakt for å forhindre virus- og soppinfeksjon. Undersøkelser foretatt ved New York University School of Medicine viser at olivenblad-ekstrakt også kan forebygge HIV.

Svarthylleekstrakt (Sambucol)

Kliniske studier i Norge og Israel har vist at svarthyllekstrakt har en positiv effekt på flere typer influensa, hvor pasientene ble friske etter 2-3 dager med svarthyll, mot 4,5-5 dager med Tamiflu. Svarthyll har svært høy ORAC (står for ”Oxygen Radical Absorbtion Capacity” og måler kapasiteten mat eller kosttilskudd har i forhold til å nøytralisere frie radikaler.) I tillegg er det antioksidanter kalt flavonoider som stimulerer immunsystemet. Andre komponenter i svarthyll, kalt anthocyaniner, har en antiinflammatorisk effekt, noe som forklarer virkningen på verk, smerter og feber.

Spis mat som styrker immunsystemet

For å kunne bekjempe forkjølelse og influensa trenger kroppen din en rekke næringsrike matvarer, i hovedsak massevis av friske grønnsaker og frukt. Disse inneholder store mengder vitaminer og dessuten sink. Alle disse er viktige for immunsystemet. Riktig fett, for eksempel fra fisk og nøtter, kan også styrke immunsystemet.

Spis løk og hvitløk regelmessig

Spis løk og hvitløk regelmessig. Disse kan hjelpe deg å bekjempe en pågående infeksjon. Hvitløk inneholder allicin, ajoene og thiosulfinat. Disse tre hjelper kroppen å bekjempe infeksjon og er antibakterielle. Hvitløk fungerer som bredspektret antibiotika, men uten at bakteriene blir resistente. Spis gjerne hvitløken rå og fersk, og husk at den har kraftigere virkning jo mer du knuser den.

Spis fet fisk og omega 3-tilskudd

Omega-3 er avgjørende for å opprettholde et sterkt immunsystem. Det er dessuten svært viktig å unngå skadet omega-6 (transfett, bearbeidet mat) ettersom dette vil skade immunsystemet.

Unngå sukker og bearbeidet mat

Sukker og mat med høy glykemisk belastning svekker immunsystemet nesten umiddelbart. Vær oppmerksom på at det kan være sukker i matvarer hvor du ikke forventer å finne det (f.eks. ketchup og fruktjuice).

Spis gulrøtter og oransjefargede grønnsaker

Oransjefargede grønnsaker fremmer sunn hud, som er en viktig beskyttelse mot bakterieinfeksjoner. Hvis du ikke vet hvilke grønnsaker du skal spise, prøv gulrøtter, søtpotet, tomater og gresskar. Prøv å spise gulrøtter daglig. Oransjefargede grønnsaker er en viktig kilde for betakaroten, som bidrar til å øke antallet av de blodcellene som heter T-hjelper-celler. Dette er de cellene som bekjemper infeksjoner. Gulrøtter inneholder dessuten falcarinol, et stoff som bekjemper kreft. For å få fullt utbytte av de positive helseeffektene bør du spise gulrøttene rå.

Yoghurt

Kroppen trenger visse bakterier for å fungere skikkelig. Lactobacillus acidophilus er et eksempel på en god bakterie som kroppen trenger fordi den produserer melkesyre i tarmen, noe som hjelper oss å fordøye maten. Uten disse bakteriene ville vi ikke kunne ta opp mange næringsstoffer, og immunsystemet ville bryte sammen. Dessuten kjemper acidophilus aktivt mot sykdomsfremkallende bakterier som salmonella og shigella, hjelper oss å bli kvitt ulike typer diaré og hjelper til og med å bekjempe virusinfeksjoner. En annen vennligsinnet bakterie, Bifidobacterium lactis, har vist seg å styrke immunsystemet hos eldre.
Yoghurt med levende bakteriekulturer er en fantastisk kilde til acidophilus og bifidobacterium lactis. Forsøk å spise litt hver dag, helst en variant med lite fett (yoghurt med frukt og vanilje inneholder gjerne mange kalorier). En porsjon er vanligvis et beger. Når du kjøper yoghurt, les på pakken for å være sikker på at den inneholder levende bakteriekulturer, spesielt acidophilus.

Sink

Sink finner vi i østers, magert rødt kjøtt og kylling, nøtter og bønner. Sink styrker immunsystemet. Undersøkelser viser at selv en mild sinkmangel kan svekke immunsystemet.
Sink finner vi i matvarer som kjøtt og fjærkre, men brød og kornvarer kan hemme opptaket. Det går an å få for mye sink ved å ta tilskudd, og dette kan forårsake kvalme og oppkast. For mye sink vil dessuten senke kobbernivået i kroppen, noe som er nødvendig for opptak av jern. Det er derfor viktig å finne en næringsmessig balanse.
Østers er en meget god sinkkilde. En porsjon inneholder ca 76 milligram sink. Hvis du ikke liker østers, prøv krabbe, storfekjøtt, mørkt kalkunkjøtt eller bønner.
I tillegg til å styrke immunsystemet er sink også avgjørende for cellenes funksjon og stimulerer ca. 100 forskjellige enzymer som fremmer kjemiske reaksjoner i kroppen. Dessuten hindrer sink veksten av bakterier og virus direkte.

Spis paranøtter for selen

Selen er en antioksidant og en komponent i flere essensielle enzymer. I tillegg til antioksidant-effekten kan selen forsinke eller hindre utviklingen av kreft og ha en antialdrende effekt. Selen er også viktig for skjoldbruskkjertelens funksjon. Dessuten styrker det immunsystemet.
Naturlige matvarer som er rike på selen er bl.a. kornvarer (mais, hvete og ris), nøtter (paranøtter og valnøtter), soyabønner, animalske produkter (storfekjøtt, kylling, egg og ost) og sjømat (tunfisk). Andre matvarer som er rike på selen er havre, torsk og kalkun. Paranøtter er blant de beste selenkildene. Det anbefales å være forsiktig med inntaket av paranøtter (to paranøtter dekker dagsbehovet), ettersom for stor dose kan være giftig.

Cayennepepper og chili

Cayennepepper og chili inneholder stoffet capsaicin som hindrer smertesignaler til hjernen. Dessuten øker det kroppens produksjon av collagenase og prostaglandin, som demper smerter og hevelser. Tabascosaus kan derfor hjelpe mot vond hals. Chili inneholder dessuten mye C-vitamin, noe som har vist seg å minske varigheten av forkjølelser.

Kyllingsuppe

Vitenskapen har bekreftet bestemors visdom: Kyllingsuppe er uten tvil bra mot forkjølelse. Etter å ha gjennomført en rekke tester kom forskerne frem til at det som bekjempet forkjølelsen var kyllingkraften. Basisen for all kyllingsuppe senker slimproduksjonen og hjelper deg dermed å puste lettere når du er forkjølet.

Appelsinjuice

Siden appelsinjuice inneholder store mengder C-vitamin, er den utmerket medisin mot forkjølelse. Et glass appelsinjuice inneholder ca. 120 mg C-vitamin, noe som er litt over den anbefalte dagsdosen (90 mg). Husk at frisk juice er best, så drikk ferskpresset juice hvis du kan.

Grønn te

Grønn te lages av bladene fra planten Camellia sinensis, som er en eviggrønn plante. Grønn te inneholder mye antioksidanter og har dessuten gunstig virkning på immunsystemet takket være alkylaminen, som bidrar til å øke antallet infeksjonsbekjempende blodceller. En undersøkelse foretatt nylig viste at personer som inntok grønn te opplevde 32,1 % mindre forkjølelses- og influensasymptomer enn personene i kontrollgruppen.

Ingefær-te

Blir du forkjølet i Kina, vil du mest sannsynlig bli servert ingefær-te. Ingefær har vist seg å ha milde smertestillende egenskaper og kan bekjempe visse virus.

Drikk vann

Vann er nøkkelen til kroppens evne til å transportere næringsstoffer. Det spiller dessuten en stor rolle for pusten, som er den viktigste måten å generere energi for å leve. Åtte glass om dagen er en god regel, men det er viktigere å være oppmerksom på tørsten. Blir du virkelig tørst, kan det være et du er uttørret. For stort vanninntak anbefales ikke, da det kan føre til at næringsstoffene skylles ut av kroppen.

Andre viktige tiltak for å holde influensaen unna

Vask hendene. Da reduserer du sjansen for å spre virus til nesen, munnen eller andre mennesker. Det er ikke nødvendig å bruke antibakteriell såpe.

Få nok hvile. Er du sliten vil det være vanskeligere å bekjempe influensa. Når vi sover, reparerer kroppen seg selv, og de fleste viktige antioksidantene og antistress-hormonene produseres om natten. En god natts søvn kan holde deg frisk.

Ha effektive verktøy for å håndtere stress. Kronisk stress kan påvirke immunsystemet negativt. Fysisk og følelsesmessig stress kan frigjøre skadelige kjemikalier kalt cytokiner, som tapper oss for det naturlige forsvaret vi trenger for å kunne bekjempe sykdom. Avspenningsteknikker og kognitiv terapi kan være til god hjelp.

Mosjon. Når du trener, øker du blodsirkulasjonen i kroppen. Regelmessig aktivitet gjør at hvite blodlegemer og antistoffer beveger seg raskere gjennom kroppen. Mosjon hjelper også til med å fjerne stress og øker immunsystemets funksjon. Fysisk aktivitet hjelper dessuten lungene å kvitte seg med bakterier. To til tre 10-minutters spaserturer daglig er nok.

Hva du ikke bør gjøre

Hvis du kan, unngå sykehus. Alle slags infeksjoner florerer, er det stor sannsynlighet for at du blir utsatt for svineinfluensa-viruset her.

Tar du antibiotika før en svineinfluensa, øker du risikoen betydelig for å dø av nettopp svineinfluensa. Grunnen til dette er at antibiotika dreper den gode bakteriefloraen som nettopp styrker kroppens forsvar mot influensa. Selv om antibiotika kan være til stor nytte under lungebetennelsesfasen av en virusinfeksjon, kan det være dødelig om det gis til pasientene for tidlig. Det er dessuten viktig å ta pre- og probiotika både under og en uke etter en antibiotikakur. Spis yoghurt eller drikk kefir med levende bakteriekulturer.

Søvnmangel. Får du under seks timer søvn per natt, øker du risikoen for å få forkjølelse og influensa med 300 %. Åtte timers søvn per natt vill bedre immunsystemet ditt betydelig ved å gi deg det metabolske verktøyet du trenger for å bekjempe potensielt dødelige infeksjoner.

Magesyredempende legemidler som Losec og Nexium. Under en pandemi kan slike legemidler få uheldige konsekvenser, da de er forbundet med en 30 % økning i risikoen for å få lungebetennelse. Dersom du går på magesyrehemmende legemidler, snakk med legen om du bør slutte med dem eller ta en pause.

Ønsker du å finne ut om du har nok av de viktigste næringsstoffer for å ha et optimalt immunforsvar, ta kontakt med oss ved Dr. Fedon Lindbergs Klinikk. Du kan også ringe oss på telefon 22 92 60 00 eller skrive en epost til resepsjon@drlindbergs.no

Gjennom detaljerte blodprøver og nøye vurdering av dine kostholds- og livsstilsvaner kan vi hjelpe deg med konkrete og praktiske råd!

Hilsen Fedon