Dato: 18.09.2024
Skrevet av: Arild Juul

Næringsstoffer og forbrenning – er en kalori en kalori?

Hva er det som påvirker hvor kroppen henter energien sin fra? Hvordan foregår egentlig forbrenning av ulike næringsstoffer, og hvilken betydning kan dette ha når vi skal ned i vekt? Og hvorfor er det så viktig med tilstrekkelig inntak av proteiner?  

Kroppen bruker alltid en kombinasjon av karbohydrater og fett som energikilde, men andelen av hvert drivstoff avhenger av kosthold, aktivitetsnivå og tilstand (f.eks. sult, ketose).

Karbohydrater (glukose fra kosten og lagret glukose som glykogen i lever og muskler) er kroppens foretrukne energikilde i et normalt kosthold.  Fett brukes imidlertid samtidig, og noen organer foretrekker alltid å bruke fettsyrer som langtidsvarende energikilde, men vi bruker mindre grad av fett når vi har tilstrekkelig tilgang på karbohydrater.

Forbrenningens rolle under vektnedgang.

Vektnedgang skjer derfor når vi kroppen ikke får tilstrekkelig kalorier fra maten, og tvinges til å bruke lagret energi. Hvor og hvordan den henter denne energien påvirkes i stor grad av hva slags kalorier vi inntar under vektreduksjon, og har betydning for resultatene vi oppnår.

Ved kaloriunderskudd, enten gjennom dietter eller fedmemedisiner, vil kroppen bruke både kroppsfett og muskelprotein som energikilde. Forbrenning av muskler og kroppsfett skjer parallelt, men kroppen vil prøve å bevare muskelmasse i så stor grad som mulig dersom proteininntaket er tilstrekkelig.

Et tilstrekkelig inntak av proteiner under en kalorirestriktiv diett hindrer tap av muskelmasse på to måter:

  • Kroppen foretrekker å bruke protein fra maten fremfor å bryte ned muskelvev.
  • Tilførsel av protein stimulerer muskelproteindannelsen, som hjelper til med å gjenoppbygge tapt muskelmasse.

Ketose og muskelbeskyttelse.

Ved svært begrenset inntak av karbohydrater over flere dager, vil kroppen etter hvert slå seg over i fettforbrenningsmodus. Kroppen bruker da dels fettsyrer fra kroppsfett og leveren omdanner en del fettsyrer til ketonlegemer, som fungerer som effektivt drivstoff for kropp og hjerne. Denne tilstanden kalles ketose, og gir blant annet mer effektiv fettforbrenning, lavere insulinnivå, bedret hormonbalanse og rikelig, jevn tilgang på energi.

Når du er i ketose har kroppen mindre behov for å bryte ned muskelprotein som energikilde, fordi den har rikelig tilgang på ketonlegemer som effektivt drivstoff. Derfor vil tap av muskelmasse være mindre ved ketose enn ved vanlig kaloriunderskudd uten ketose, der kroppen i større grad vil måtte bryte ned muskelvev for å produsere glukose. Men fortsatt er det svært viktig å dekke kroppens proteinbehov fra kosten.

Det er anbefalt med personlig oppfølging fra helsepersonell / kostveileder ved ketose, for å sikre trygge og gode resultater.

Hvorfor er muskelmassen så viktig?

Tap av muskelmasse er en utfordring ved vektreduksjon med kaloriunderskudd, og viktig å forebygge med riktige kostholds- og livsstilsendringer. Dette gjelder også i stor grad ved bruk av fedmemedisiner, hvor studier har vist at hele 25-40% av vektnedgangen skyldes muskelsvinn.

Viktige grunner til å bevare muskelmassen:

  1. Muskelmassen er viktig for hvileforbrenningen vår. Tap av muskelmasse gjør det mye vanskeligere å holde vekten etter vektnedgang og gir økt fettprosent ved vektoppgang.
  2. Muskelmassen er viktig for styrke og funksjonell kapasitet. Dette påvirker både livskvalitet og evne til en sunn og aktiv livsstil, som bl.a. er viktig for hjerte- og karhelse.
  3. Muskelmassen spiller en viktig rolle i blodsukker-omsetningen og insulinfølsomheten. Tap av muskelmasse kan forverre insulinresistens over tid.
  4. Muskelvev produserer også betennelsesdempende stoffer. Fall i muskelmasse kan dermed øke betennelsesnivåene i kroppen.
  5. Muskelmassen er viktig for å opprettholde en normal beinhelse. Tap av muskelmasse øker risikoen for beinskjørhet og brudd – særlig hos kvinner.

Proteinmetoden og muskelmasse

Vi i Fedon Helse anbefaler og tilbyr Proteinmetoden, for å sikre effektiv, sunn og varig vektnedgang (med eller uten fedmemedisiner). Metoden gir en helhetlig, strukturert tilnærming til kosthold og livsstil, med personlig oppfølging og tilgang til proteinrike erstatningsmåltider.

Proteinmetoden bevarer muskelmassen din på to måter:

  • Tilstrekkelig tilførsel av protein i kosten gir kroppen nødvendige aminosyrer for å opprettholde og gjenoppbygge muskelmasse, noe som motvirker nedbrytningen av muskelproteiner.
  • Ketogen fase: Ved å få kroppen i ketose vil den bruke fett som energikilde, og derfor i mindre grad måtte bruke muskelmasse til energiproduksjon.

Klikk her for å finne ut mer om Proteinmetoden 

Andre nøkkelfunksjoner som trenger tilstrekkelig protein

Tilstrekkelig inntak av protein er viktig av flere grunner, utover det å motvirke muskelnedbrytning. Her er noen andre nøkkelfunksjoner og fordeler ved å ha nok protein i kosten:

  1. Byggesteiner for celler og vev:

Proteiner er sammensatt av aminosyrer, som fungerer som byggesteiner for alle celler og vev i kroppen. Dette inkluderer ikke bare muskelceller, men også hud, hår, negler, bindevev, og indre organer. Tilstrekkelig protein er nødvendig for å vedlikeholde og reparere kroppens vev.

  1. Hormonproduksjon:

Mange hormoner er laget av proteiner, inkludert insulin, som regulerer blodsukkernivået, og glukagon, som spiller en rolle i blodsukkerregulering ved å stimulere glukoneogenese (nydannelse av blodsukker i leveren). Proteiner er også viktige for produksjonen av kjønnshormoner, som påvirker reproduksjon og generell helse.

  1. Enzymer:

Enzymer, som er essensielle for nesten alle biokjemiske reaksjoner i kroppen, er laget av proteiner. Disse enzymene er involvert i fordøyelsen, energiproduksjon, DNA-replikasjon, og utallige andre prosesser. Uten tilstrekkelig protein, kan enzymproduksjonen reduseres, noe som påvirker kroppens evne til å fungere effektivt.

  1. Immunsystemets funksjon:

Immunforsvaret avhenger av proteiner for å produsere antistoffer, som er viktige for å bekjempe infeksjoner og sykdommer. Et utilstrekkelig proteininntak kan svekke kroppens evne til å forsvare seg mot skadelige mikrober, noe som kan føre til økt risiko for infeksjoner og dårligere sårheling.

  1. Transport og lagring av molekyler:

Proteiner fungerer som transportører for ulike molekyler i kroppen. For eksempel transporterer hemoglobin (blodfargestoff) oksygen i blodet, mens lipoproteiner transporterer fett og kolesterol. Proteiner er også ansvarlige for å bære næringsstoffer, som vitaminer og mineraler, til cellene der de trengs.

  1. Væskebalanse og osmotisk trykk:

Proteiner, spesielt albumin, spiller en nøkkelrolle i å opprettholde væskebalansen mellom blod og vev. Utilstrekkelig protein kan føre til ødem (hevelser), der væske samles opp i vevet på grunn av lavt osmotisk trykk i blodet.

  1. Syre-base-balanse:

Proteiner bidrar til å regulere syre-base-balansen i kroppen. Mange proteiner fungerer som buffere, noe som hjelper til med å opprettholde en stabil pH i blodet og vevet. Dette er kritisk for at enzymene og andre kroppslige prosesser skal fungere optimalt.

  1. Metabolisme og energiproduksjon:

Proteiner kan også brukes som en energikilde når karbohydrater og fett er utilstrekkelig, selv om dette ikke er den primære rollen til protein. Ved kaloriunderskudd kan kroppen bryte ned proteiner for å produsere glukose gjennom glukoneogenese (nydannelse av blodsukker i leveren), som sikrer at viktige funksjoner opprettholdes selv når andre energikilder er lave.

  1. Sårheling og regenerasjon:

Protein spiller en avgjørende rolle i kroppens evne til å helbrede sår og regenerere skadet vev. Når kroppen er under stress, for eksempel ved skader, kirurgi, eller infeksjoner, øker behovet for proteiner for å støtte helbredelsesprosessen.

  1. Vekst og utvikling:

For barn og unge, er tilstrekkelig proteininntak avgjørende for normal vekst og utvikling. Dette gjelder også gravide og ammende kvinner, der behovet for protein øker for å støtte fosterets eller spedbarnets vekst.

  1. Metabolsk fleksibilitet og fettforbrenning:

Tilstrekkelig protein kan også påvirke kroppens evne til å regulere stoffskiftet og forbrenne fett. Proteiner har en termogen effekt, noe som betyr at kroppen bruker mer energi på å fordøye og metabolisere proteiner enn karbohydrater og fett. Dette kan bidra til økt fettforbrenning og bedre vektkontroll.

Konklusjon:

Tilstrekkelig proteininntak er avgjørende ikke bare for å bevare muskelmasse, men også for mange andre kritiske funksjoner i kroppen. Proteiner støtter immunforsvaret, hormonproduksjonen, enzymaktiviteten, væskebalansen, og vevets heling, blant mange andre funksjoner. Derfor er det viktig å sikre at kosten inneholder nok protein, spesielt under perioder med stress, sykdom, vekst eller diettendringer.

Mvh Fedon