Hva er matoverfølsomhet?
Begrepene “matallergi”, “matintoleranse” og “mat overfølsomhet” brukes om hverandre og skaper ofte forvirring.
I hovedsak er fellestrekkene en unormal reaksjon på enkelte matvarer, som kan manifestere seg på en rekke forskjellige måter. Dette kan være mekanismer som involverer aktivering av immunsystemet og en påfølgende produksjon av antistoffer, eller reaksjoner som ikke er relatert til immunreaksjoner. Eksempler på sistnevnte er bl.a. laktoseintoleranse (melkesukkerintoleranse), som skyldes at kroppen har redusert evne til å fordøye laktose (melkesukker).
Hva er årsaken til IGG-relaterte matreaksjoner?
Slik immunreaksjon er ofte knyttet til tarmhelsen vår. Når tarmhelsen er god er cellene i tarmslimhinnen knyttet tett sammen, slik at maten vi spiser kan opptas etter at den er brutt ned til aller minste bestanddeler av protein (aminosyrer).
Er tarmslimhinnen derimot svekket kan det oppstå åpning mellom cellene, slik at større proteinfragmenter lekker ut i blod- og lymfebanen. Dette kalles også «lekk tarm» (faguttrykket er økt tarmpermeabilitet). Kroppen oppfatter disse proteinfragmentene som en trussel og setter immunsystemet i sving ved å danne IgG antistoffer. Dette er store molekyler bestående av både matproteiner og IgG antistoffer, som faller ned i ulike typer vev og kan skape kroniske betennelsestilstander i kroppen, f.eks. i muskler, ledd og i andre organer – til og med i hjernen.
Dette kan gi en rekke ulike symptomer og kroniske betennelsestilstander, alt fra diffuse plager til svært plagsomme og invalidiserende plager for den det gjelder.
IGG relatert matreaksjoner er ikke livsvarig og heller ikke livsfarlig. Ofte er løsningen å reparere problemene med tarmslimhinnen og unngå matvarere kroppen har laget antistoffer mot i 2-3 måneder. Deretter kan disse matvarene reintroduseres i kosten.
Hvordan finne ut om du har matoverfølsomhet – og hvilke matvarer det gjelder?
Matintoleranse kan skyldes mange årsaker og dermed trenger en bred utredning. Når det gjelder IGG medierte immunreaksjoner (type 3 allergi) avdekkes ved å se etter IgG antistoffer i blodet ditt. IgG-testen får du tatt hos våre behandlere, eller du kan bestille et prøvekitt hjem og du tar blodprøven selv i form av et lite stikk i fingeren. Testen måler IgG-antistoffer mot 44 eller 90 matvarer.
Blodprøven sendes til analyse i Tyskland, via norske Lab1, og svaret foreligger hos oss etter 2 uker.