Dato: 29.04.2022
Skrevet av: Siri Schultz

Er du opptatt av testosteron?

Vi har en kulturell besettelse av testosteron. På en måte er dette forståelig – siden testosteron tross alt kan bidra til å gjøre en person slank og sterk. Det er nå helt vanlig å høre menn snakke om å bli diagnostisert med lavt testosteron og klandre det for en rekke helsekomplikasjoner, inkludert mangel på energi og manglende evne til å gå ned i vekt.

Gir lavt testosteron vektøkning?

Mange er tilbøyelige til å tro at det lave testosteronet er årsaken til vektøkningen, og dette kan sikkert skje [1]; testosteron bidrar faktisk til å fremme vekttap ved å øke fettmetabolismen.

Den betydelige økningen av menn som blir diagnostisert med «lavt testosteron» antyder imidlertid at noe annet skjer (med mindre du støtter ideen om at menn spontant har blitt «mindre mannlige»). Før vi konkluderer med at naturlig evolusjon har gjort at menn, i løpet av en generasjon, har utviklet seg til spontant å utvikle lavt testosteronnivå og bli overvektige og infertile, er det verdt å se nærmere på prosessen i revers. Det vil si å vurdere om dårlig metabolsk helse går foran og forårsaker redusert testosteronproduksjon.

Menn med høyere kroppsfett har en tendens til å ha mindre testosteron [2], og testosteronnivået øker når en mann går ned i vekt [3]. Det kan være to årsaker til dette:

For det første, når mengde kroppsfett øker, er hormonet insulin nødvendigvis også forhøyet (høyt insulin kreves for å øke fett). Insulin er høyst relevant i kjønnshormonproduksjonen og nivåene av disse i blodet. Flere studier, inkludert både tverrsnitts- og intervensjonsforskning [4], har bekreftet at insulin, uavhengig av kroppsfett, direkte hemmer testosteronproduksjonen. Det er som en kamp mellom bukspyttkjertelen og testiklene – og bukspyttkjertelen vinner; mer insulin fører til lavere testosteron.

For det andre produserer eggstokker hos kvinner, i motsetning til testikler hos menn, relativt lite testosteron. Snarere er eggstokkene utstyrt med høye nivåer av aromatase – det svært travle enzymet som endrer «mannlige» hormoner (f.eks. testosteron) til «kvinnelige» hormoner (dvs. «østrogener»). (Dette skjer også i testiklene, bare ikke så mye.) Bemerkelsesverdig nok finnes aromatase, dette samme enzymet som opererer i gonadene til menn og kvinner, også i fettvev [5].

Så ja menn: jo større fettcellene dine blir, jo mer begynner de å oppføre seg som eggstokker!

Dersom hvis legen din forteller deg at du er har lavt testosteron, er det god mulig at du kan skylde på de ekstra kiloene du bærer på.

Trenger du litt hjelp til å gå ned i vekt?

I Fedon Helse har vi både kunnskap, verktøy og de rette folkene til å hjelpe deg nå ditt vektmål. I mange tilfeller viser det seg at det ikke er så vanskelig som man frykter. Det handler om å finne ut hva som er riktig akkurat for deg, og sette de i system i et skreddersydd opplegg som passer inn i din hverdag.
Man skal ikke kvie seg for å be om hjelp. På samme måte som at man bruker en personlig trener for å trene effektivt og riktig, kan man få verdifull hjelp av en personlig kostveileder til å spise det som er aller best for din kropp og helse.

Ring oss gjerne for en uforpliktende prat, dersom du lurer på om dette kan være noe for deg.
Telefon 22 92 60 00 (epost: resepsjon@fedon.no)

Her er noen av våre oppfølgingspakker:

Liten livsstilspakke, oppfølging i 3-6 mnd

Pris kr. 6.530,-

Lege og kostveileder

Mulighet for delbetaling!

Stor livsstilspakke, oppfølging i 6-9 mnd

Pris kr. 9.150,-

Lege og kostveileder

Mulighet for delbetaling!

Disse tilskuddene kan hjelpe deg:

Se alle produkter

 • Advanced appetite suppress

  Advanced Appetite Suppress, 60 kapsler

  kr 449
  Les mer
 • Alfa-liponsyre med Biotin, 60 kapsler

  kr 489
  Kjøp
 • Cytokine Suppress with EGCG, 30 kapsler

  kr 499
  Kjøp
 • Fedon Glukofix 350g

  kr 449
  Kjøp

Les hvordan tilskuddene kan hjelpe deg her!

 

Referanser:

 1. Mauras, N., et al., Testosterone deficiency in young men: marked alterations in whole body protein kinetics, strength, and adiposity. J Clin Endocrinol Metab, 1998. 83(6): p. 1886-92.
 2. Wang, C., et al., Low testosterone associated with obesity and the metabolic syndrome contributes to sexual dysfunction and cardiovascular disease risk in men with type 2 diabetes. Diabetes Care, 2011. 34(7): p. 1669-75.
 3. Niskanen, L., et al., Changes in sex hormone-binding globulin and testosterone during weight loss and weight maintenance in abdominally obese men with the metabolic syndrome. Diabetes Obes Metab, 2004. 6(3): p. 208-15.
 4. Simon, D., et al., Interrelation between plasma testosterone and plasma insulin in healthy adult men: the Telecom Study. Diabetologia, 1992. 35(2): p. 173-7; Pitteloud, N., et al., Increasing insulin resistance is associated with a decrease in Leydig cell testosterone secretion in men. J Clin Endocrinol Metab, 2005. 90(5): p. 2636-41.
 5. Ackerman, G.E., et al., Aromatization of androstenedione by human adipose tissue stromal cells in monolayer culture. J Clin Endocrinol Metab, 1981. 53(2): p. 412-7.

Denne artikkelen er kun for informasjons- og pedagogiske formål. Den er ikke, og er heller ikke ment å erstatte profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling.