Dato: 22.04.2022
Skrevet av: Siri Schultz

Disse naturlige stoffene kan hjelpe deg ned i vekt

En rekke naturstoffer kan bidra til sunnere vekt gjennom flere mekanismer. Noen kan dempe matlyst eller fremme metthetsfølelse, andre kan dempe uro/stress som kan føre til trøstespising. Andre igjen kan øke termogenese (varmeproduksjon) i kroppen og øke hvileforbrenningen. Så finnes de som demper blodsukker- og insulinstigning etter måltider og som bidrar til bedre insulinfølsomhet og mindre insulinresistens.

Det finnes ingen quick-fix for varig vektreduksjon, men i noen tilfeller kan det være bra med litt naturlig drahjelp. For noen er en kostomlegging og innkjøring av nye vaner uoverkommelig, fordi man f.eks. sliter med sterke cravings og søtsug. Da kan man finne hjelp i ett eller flere av tilskuddene som beskrives i denne artikkelen.

1. Naturmidler som hemmer opptak av karbohydrater og/eller fett

GlukoFix hjelper deg å holde stabilt blodsukker og bidrar til vekttap.

Ved hjelp av GlukoFix kan du innimellom unne deg et måltid med brød, melbakst, poteter og andre rotgrønnsaker, ris, pasta, frokostblandinger, banan og annen høyglykemisk mat uten stor økning i blodsukkeret.

GlukoFix består av en spesielt vannløselig og helt naturlig fiber (alfa-cyklodekstrin) som gir opp til 55 % lavere blodsukker-økning etter måltider som inneholder stivelse, og er bra for alle – også for personer med diabetes.

Gunstige effekter av Glukofix på blodlipider og vekttap hos friske mennesker
I en to-måneders dobbeltblind, placebokontrollert crossover-klinisk studie utført av University of California i Davis, CA (UC Davis) * med 28 overvektige , forsøkspersoner (BMI 25-30), ble følgende observasjoner gjort: etter å ha tatt 6 g Glukofix (alfa cyklodextrin) per dag over en periode på to måneder, gikk testpersonene ned i vekt uten å endre dietten eller livsstilen.

Blodparametrene totalt kolesterol og LDL-kolesterol (=blodlipider) ble begge reduserte i løpet av studien, sammen med insulinnivået, mens HDL-nivået forble uendret. Les undersøkelsen her.

Ved hjelp av GlukoFix kan du innimellom unne deg et måltid med brød, melbakst, poteter og andre rotgrønnsaker, ris, pasta, frokostblandinger, banan og annen høyglykemisk mat uten stor økning i blodsukkeret.

Alfa-cyklodekstrin (ingrediensen i Glukofix) har godkjent EU-helsepåstand, som sier følgende: Inntak av Alfa-cyklodekstrin som en del av et stivelsesholdig måltid, bidrar til lavere blodsukkerøkning etter måltidet. GlukoFix er bra for alle, også for personer med diabetes.

Les mer om Glukofix her

Krom

Krom er kjent for sin evne til å forbedre stoffskiftet av blodsukker og blodfettstoffer. Forskning tyder på at det også kan øke vekttap hos overvektige.
Tre metaanalyser av randomiserte kontrollerte studier har vist små fordelaktige effekter på vekttap, når krom ble tatt i doser på 200 eller 400 mcg daglig i en periode på 12–16 uker.

Krom kan være spesielt nyttig for å støtte vekttap hos overvektige personer med spiseforstyrrelse i form av overspising.

I en randomisert kontrollert studie reduserte krom (som krompikolinat) frekvensen av overspising, forbedret humør og resulterte i mer vekttap enn placebo hos overvektige med overspisingslidelse. En daglig dose på 1000 mcg var mer effektiv enn 600 mcg per dag for å øke vekttap og redusere overspising.

Irvingia gabonensis

Ekstrakter av frøene til Irvingia gabonensis , en mangolignende vestafrikansk frukt, kan redusere kroppsfett og fremme sunne blodfettstoffer og fastende blodsukkernivåer. Irvingiaekstrakter antas å hemme veksten av fettvev ved å nedregulere et protein som er involvert i aktivering av fettcellevekst og spredning.

Tre kliniske studier med personer med overvekt og fedme har rapportert at Irvingiafrøekstrakt har redusert kroppsfett, kroppsvekt og midjeomkrets. En av disse forsøkene rapporterte spesielt dramatiske resultater.

I forsøket tok overvektige 150 mg Irvingia frøekstrakt før måltider i 10 uker; forsøkspersoner hadde større reduksjoner i kroppsfettprosent (-6,3 % vs. -1,9 %), kroppsvekt (-14 Kg vs. 0,7 Kg) og midjeomkrets (-16,17 cm vs. -5,3 cm), samt reduksjoner i total- og LDL-kolesterol, C-reaktivt protein og fastende blodsukker sammenlignet med placebo.
Disse imponerende funnene må imidlertid bekreftes gjennom fremtidig forskning.

Fucoxanthin

Fucoxanthin er et karotenoidpigment fra tang som har vist flere antifedmeeffekter. Forskning viser at fucoxanthin kan hemme frigjøringen og aktiviteten til fettfordøyende enzymer (lipaser), og på denne måten kan det redusere opptaket av fett fra kosten.

Som alle karotenoider, reduserer fucoxanthin betennelse og reduserer frie radikaler. I tillegg har fucoxanthin vist seg å forbedre blodsukker- og fettstoffmetabolismen, øke forebrenning av fett. Noen av effektene ser ut til å være relatert til påvirkning av uttrykket av flere gener.

En randomisert placebokontrollert studie undersøkte effekten av et supplement med fucoxanthin hos 151 overvektige og ellers friske kvinner i fertil alder.
Kvinner som tok et tilskudd med 300 mg tangekstrakt som ga 2,4 mg fucoxanthin, pluss 200 mg granatepleolje, daglig i 16 uker, hadde større reduksjon i kroppsvekt, kroppsfett, leverfett, midjeomkrets, triglyseridnivåer og nivåer av C-reaktivt protein (CRP, en markør for betennelse) sammenlignet med placebo.

Grønn te

Grønn te inneholder koffein og er rik på polyfenoliske antioksidant forbindelser kalt katekiner, inkludert epigallocatekin gallat (EGCG), som er kjent for sine kraftige
antioksidant- og betennelsesdempende effekter.
Funn fra de fleste kliniske studier underbygger generelt bruken til dette formålet. Faktisk tyder noe forskning på at grønn tekatekiner og koffein virker synergistisk for å øke energiforbruket og fettforbrenningen. Metaanalyser og vurderinger av randomiserte kontrollerte studier indikerer at grønn te-ekstrakt kan ha en liten positiv innvirkning på kroppsvekt og fettmasse hos overvektige voksne. Generelt er de beste resultatene rapportert for dem som tar grønn te-ekstrakt som gir 100–460 mg EGCG per dag i minst 12 uker.

Studier har vist at ekstrakter av grønn te er i stand til å hemme aktivitetene til flere fordøyelsesenzymer, og potensielt redusere nedbrytningen og opptaket av sukker, stivelse og fett fra tarmen. Grønn te og dens polyfenoler har også vist seg å forbedre mikrofloraen i tarmen og øke bakteriers produksjon av betennelsesdempende forbindelser, stimulere sunn forbrenning av kroppsfett og muligens øke termogenese (varmeproduksjon, altså økt hvileforbrenning).
I tillegg har grønn te vist seg å forsterke effekten av trening på fettforbrenningen.

Cytokine Suppress inneholder 300mg grønn te ekstrakt i tillegg til mungbønne ekstrakt. Kombinasjoner virker dempende på betennelse.

Daglig dose: 1 kapsel
Innhold per kapsel:
Cytokine Suppress® mungbønnekstrakt [gir 24 mg Vitexin, 24 mg Isovitexin] 240 mg
Epigallocatechin gallate (EGCG) [fra grønn teekstrakt (blad)] 300 mg

L-arabinose

Sukrose, eller vanlig bordsukker, er sammensatt av ett molekyl av glukose og ett av fruktose. For å kunne utnyttes må det brytes ned av fordøyelsesenzymet sukrase. Larabinose er et ufordøyelig plantesukker som har vist seg å hemme enzymet sukrase, og dyreforskning tyder på at det kan redusere topper i blodsukker og insulinnivåer, blodtrykk og fettdannelse i leveren som vanligvis følger inntak av mat eller drikke med høyt sukkerinnhold. Forskning på friske voksne har vist at L-arabinose reduserer effekten av sukkerforbruk på blodsukkerstigning og insulinnivåer.

 

Naturmidler som hemmer opptak av karbohydrater og/eller fett

 • Tilbud!

  Cytokine Suppress with EGCG, 30 kapsler

  kr 399
  Kjøp
 • Fedon Glukofix 350g

  kr 449
  Kjøp

2. Naturmidler som demper matlyst

Sitronmelisse og Hibiscus

Sitronmelisse ( Lippia citriodora , Aloysia citriodora ) og hibiscus ( Hibiscus sabdariffa ) er planteekstrakter med lang historie med medisinsk bruk. Begge disse planteekstraktene har en rekke medisinske egenskaper, inkludert generelle antioksidanter, anti-inflammatoriske og metabolske effekter.

Flere randomiserte kontrollerte kliniske studier har evaluert kombinasjoner av sitronmelisse og hibiskusekstrakter hos overvektige personer. Disse studiene har gitt lovende resultater for vekttap og bedre hjerte- og karhelse. Dessuten ble kombinasjonen av disse ekstraktene rapportert å være godt tolerert uten behandlingsrelaterte bivirkninger.

Hos overvektige kvinner i alderen 30 til 75 år førte tilskudd med 500 mg av en sitronmelissehibiscus-kombinasjon daglig i to måneder sammen med veiledning om å gå minst 30 minutter per dag, til en reduksjon i kroppsvekt, BMI, prosent kroppsfett, og flere andre vektrelaterte parametere sammenlignet med placebo.
Vekttap var i gjennomsnitt 3,5 kg i behandlingsgruppen mot 2,3 kg i placebogruppen.
Så tidlig som 30 dager etter påbegynt tilskudd var subjektiv sultfølelse signifikant lavere og metthet høyere i behandlingsgruppen enn placebogruppen.
Subjektive skårer for behov for søt, salt, velsmakende og fet mat ble også signifikant redusert i behandlingsgruppen sammenlignet med placebo. Sammen med
dette ble en signifikant økning i GLP-1 (assosiert med metthetsfølelse, det samme som fedmelegemiddel Saxenda øker) og en signifikant reduksjon i hormonet leptin og resistin sett i tilskuddsgruppen sammenlignet med placebo.

Hjertefrekvens (puls) og blodtrykk var også signifikant lavere i intervensjonsgruppen etter 30 dager og ved studieavslutning. En påfølgende randomisert dobbeltblind, placebokontrollert studie vurderte effekten av sitronmelisse-hibiscus-kombinasjonen på overvektige kvinner.
Veiledning ble gitt for å følge en balansert 2200-kalori diett sammen med 30 minutters gange daglig. Med den samme dosen på 500 mg, tatt daglig før frokost, fikk behandlingsgruppen signifikante forbedringer sammenlignet med placebo i flere vektrelaterte parametere. En signifikant reduksjon i hjertefrekvens og systolisk blodtrykk ble også sett i begge gruppene sammenlignet med placebo.

Hvit nyrebønneekstrakt

Hvit kidneybønne ( Phaseolus vulgaris ) inneholder en forbindelse som hemmer α-amylase, et fordøyelsesenzym som kreves for omdannelsen av stivelse til glukose (blodsukker). Ved å hemme α-amylaseaktivitet kan hvitbønneekstrakt redusere fordøyelsen og opptaket av karbohydrater, og det er rapportert å senke blodsukkernivået etter måltid.6

En metaanalyse som inkluderte 11 kliniske studier (inkludert noen upubliserte data fra kosttilskuddsprodusenter) med til sammen 573 deltakere fant at ekstrakt av hvite bønner, i en dose på minst 1200 mg per dag i minimum fire uker, fremmet vekttap hos overvektige individer. I tillegg rapporterte tre studier som undersøkte effekten av hvitbønneekstrakt på fett-tap en signifikant reduksjon i fettmasse hos deltakere som tok ekstraktet.

Advanced Appetite Suppress hjelper deg å motstå trangen til å spise ved hjelp et hvitt nyrebønneekstrakt som bidrar til å støtte normale nivåer av tarmhormoner som kontrollerer appetitt og metthet.

• Består av hvit kidneybønne-ekstrakt som påvirker signaler fra hormonene som styrer appetitt og metthet.
• Påvirker tarmhormoner som er ansvarlige for sult og metthet
• Demper blodsukkerstigning etter inntak av stivelse

Visste du at sult og metthet i stor grad styres av hormoner?
Advanced Appetite Suppress inneholder hvit kidneybønne-ekstrakt. Dette ekstraktet hjelper til med å regulere hormonene som gir følelser av sult, mattilfredshet og metthetsfølelse, som ghrelin, kolecystokinin (CCK), glukagonlignende peptid-1 (GLP1) og peptid YY (PYY).

Ghrelin fremmer sultfølelse, mens CCK, GLP1 og PYY gir følelse av metthet. Resultatet er redusert lyst på mat og mindre matinntak.

Advanced Appetite Suppress regulerer også alfaamylase, enzymet som omdanner stivelse fra kosten til karbohydrater. Dette kan påvirke hvor raskt glukose absorberes fra fordøyelseskanalen og til blodet og bidra til sunne blodsukkernivåer.

Anbefalt bruk
• Ta en (1) kapsel to ganger daglig rett før du spiser, eller som anbefalt av helsepersonell
Les hele etiketten og følg instruksjonene nøye før bruk

Safran

Ekstrakter av safran ( Crocus sativus ) har blitt studert for en rekke bruksområder, inkludert smertelindring, betennelsesreduksjon og forbedring av hukommelse og
humør.
Safranekstrakt har vist å redusere symptomer på depresjon i en randomisert kontrollert studie, 9, som kan forklare potensialet for å redusere matlysten.
I en studie av 60 friske, lett overvektige kvinner uten noen kostendringer, ga 176,5 mg safranstigmaekstrakt daglig i åtte uker et gjennomsnittlig vekttap på omtrent 1 Kg. Det høres ikke mye ut, men det tilsvarer 7 kg på årsbasis.

Mye av denne vektreduksjonen ble tilskrevet en reduksjon i hvor ofte de spiste snacks; på slutten av studien rapporterte individer på safrantilskuddet å ha 5,8
snacks per uke (sammenlignet med 8,9 snacks per uke i placebogruppen), en reduksjon i snacksfrekvensen på 55 % fra nivåene før studien begynte.

Tylakoider

Tylakoider er komponenter av planter som deltar i plantemetabolismen.
Studier hos mennesker har funnet at inntak av tylakoider fra spinat bidrar til å dempe matlyst og kan fremme sunt vekttap. Tylakoid-inntak ser også ut til å forbedre blodsukker metabolismen og inflammasjon.

Kliniske studier har vist at tilskudd med tylakoidrike plantepreparater fører til større vekttap enn placebo. En studie som inkluderte 38 overvektige kvinner fant at
tylakoidtilskudd reduserte forsøkspersonenes trang til å spise søtsaker og sjokolade. I tillegg gikk forsøkspersoner som fikk tilskudd med tylakoider i denne studien betydelig mer vekt (ca. 1,65 Kg) enn de som tok placebo. Deltakere som tok tylakoider hadde også redusert LDL og totalt kolesterolnivå.

 

3. Naturmidler som fremmer energiforbruk

DHEA

Dehydroepiandrosteron (DHEA) er et binyrehormon og en forløper til testosteron og østrogen. Produksjonen av binyrene avtar jevnt med økende alder. Lave DHEA-nivåer er forbundet med høyere kroppsvekt og prosent kroppsfett, og forskning tyder på at kosttilskudd kan forbedre kroppssammensetning, kroppsfettfordeling og metabolisme av fett og karbohydrater.

Videre fant en analyse av fire kliniske studier at DHEA-tilskudd økte bevaring av bein- og muskelmasse hos aldrende kvinner. DHEA har mange andre viktige
effekter, ikke minst kan det bidra til bedre kognitiv funksjon og hukommelse. I Norge er DHEA reseptbelagt.

4. Naturmidler som påvirker hvordan fettvev fungerer

Gynostemma

Gynostemma pentaphyllum er en asiatisk medisinsk plante som brukes til å senke blodsukker og kolesterolnivåer, styrke immuniteten og stimulere til vekttap. Ekstrakter fra gynostemma har vist seg å aktivere et kritisk enzym som regulerer cellenes stoffskifte og andre cellefunksjoner: adenosinmonofosfataktivert proteinkinase (AMPK).

I en randomisert placebokontrollert studie som inkluderte 80 deltakere med fedme, resulterte 450 mg gynostemmaekstrakt per dag i 12 uker i redusert kroppsvekt,
mengde magefett, kroppsfettmasse, prosent kroppsfett og BMI. 0
Dyreforskning antyder at behandling med gynostemma kan påvirke genuttrykk som kan føre til redusert kroppsfett, vektøkning og stoffskifteforstyrrelser.

Sphaeranthus indicus og Garcinia mangostana

Mangostan ( Garcinia mangostana ) er en tropisk frukt hjemmehørende i Sørøst-Asia, hvor den tradisjonelt har blitt brukt som behandling for diabetes.
Forskning viser at den har sterke antioksidant- og antiinflammatoriske effekter, inkludert i fettvev, og forbedrer blodsukkerkontrollen.

En annen mye brukt medisinplante kjent som østindisk klodetistel (Sphaeranthus indicus) har også vist antiinflammatoriske, blodsukkersenkende og lipidsenkende aktiviteter i dyre- og cellekulturmodeller. En kombinasjon av ekstrakter fra mangostanfruktskall og S. indicus blomster har blitt studert for sin evne til å fremme vekttap.

I en studie som inkluderte 60 deltakere med fedme, mistet de som fikk 400 mg S. indicus pluss mangostan to ganger daglig i gjennomsnitt ca. 5,5 Kg, 10cm i midjeomkrets og 10cm i hofteomkrets etter 16 uker; derimot gikk de som fikk placebo ned bare 1,2 Kg, 4cm i midjeomkrets og 5cm i hofteomkrets.

I tillegg var mangostan pluss S. indicus forbundet med større reduksjon i BMI og totalt kolesterol, LDL-kolesterol og triglyseridnivåer.

Andre placebokontrollerte studier har på lignende måte vist effekten av S. indicus pluss mangostan for å øke vekttap hos personer med overvekt og fedme. Deres fordelaktige effekter ser ut til å skyldes delvis endringer i uttrykket av proteiner som er viktig i glukose- og lipidmetabolismen i fettceller.

Konjugert linolsyre

Konjugert linolsyre (CLA) er en spesifikk gruppe fettsyrer med utgangspunkt i fettsyren linolsyre. Linolsyre er en essensiell omega-6-fettsyre som finnes i
mange plantematvarer, mens CLA produseres gjennom bakteriell gjæring av linolsyre i fordøyelseskanalen til drøvtyggere som kyr, geiter og sauer. Derfor er viktige matkilder til CLA kjøtt fra sau/lamm, geit, okse og meieriprodukter. CLA kan også fremstilles syntetisk fra oljer med mye linolsyre, som soya-, mais-, saflor- og solsikkeoljer og finnes da som kosttilskudd.

CLA ser ut til å fremme fettnedbrytning, hemme fettsyreproduksjon og -lagring og redusere inflammasjon i fettvev. Det har også vist seg å virke på epigenetisk (genuttrykk) nivå, og endre fettcellenes produksjon av enzymer viktig i fett- og glukosemetabolismen.

Selv om bevis fra kliniske studier er blandet, har flere randomiserte kontrollerte studier rapportert reduksjon i fettmasse og kroppsvekt hos overvektige og overvektige personer etter å ha tatt 3–6 gram CLA per dag over tidsperioder fra 12 uker til to år

5. Naturmidler med annen virkning som fremmer sunt vekttap

Alfa liponsyre

Bidrar til å støtte glukose metabolismen og kan derfor bidra til vektreduksjon sammen med kost- og livsstilsendringer.
Et tilskudd for deg som er opptatt av avgiftning og anti-aging. Bra for lever og nerver og reduserer oksidering.

Alfa-liponsyre er en naturlig antioksidant som er fordelaktig for leveren, nervene og beskytter mot oksidasjon. Alfa-liponsyre støtter også energiproduksjon og
sukkermetabolisme, og hjelper kroppen din å bli kvitt inntatt giftstoffer ved å binde seg til metaller. Ifølge forskning er skader forårsaket av frie radikaler et viktig problem som bidrar til aldring av organene våre.

Alfa-liponsyre er effektivt for å eliminere frie radikaler, og i forlengelse forsinker det aldringsprosessen. Alfa-liponsyre har blitt kalt den universelle
antioksidanten på grunn av dens evne til å virke i både den ekstracellulære væsken og cellen, og øke nivåene av kroppens viktigste antioksidant: glutation.

En av de mest fordelaktige aktivitetene med alfa-liponsyre er å forbedre funksjonene til andre essensielle antioksidanter ved å resirkulere dem. Dette ser ut til å oppnås ved for eksempel å slukke tokoferolradikaler eller ved å redusere vitamin C, eller øke nivåene av ubiquinol (et derivat av CoQ10) og glutation.
Disse trinnene hjelper til med å regenerere vitamin E. I kliniske studier har det ikke vært rapportert om alvorlige bivirkninger, selv ved høye doser.
Noen pasienter har opplevd allergiske hudreaksjoner og mulig hypoglykemi hos diabetikere. R-liponsyre er biologisk mer aktiv enn alfa-liponsyre, med litt høyere kostnader.

Dette tilskuddet kan hjelpe deg ned i vekt
En klinisk studie ved Oregon State University og Oregon Health & Science University viste at alfa liponsyre antioksidant gitt som tilskudd virker slankende. Det naturlige stoffet, som produseres i kroppen vår og som er en viktig del av vårt eget antioksidantforsvar, ble gitt som et kosttilskudd til overvektige men ellers friske mennesker, førte til at mange av forsøkspersonene gikk ned i vekt.

Forskningen, publisert i Journal of Nutrition, analyserte effekten av 24 ukers daglig tilskudd av 600-milligram alfa-liponsyre (alpha liponic acid) på 31 personer, med en like stor kontrollgruppe som fikk placebo.
Studien fant tydelig nedgang i kroppsfett hos mennesker som tok liponsyre-tilskudd, spesielt hos kvinner (de gikk ned 9,4% ned i fettmasse) og hos de tyngste deltakerne (gikk ned 8,6% i fettmasse). En såkalt meta-analyse av studier på samme tema ble publisert i 2018 og viste at alfa-liponsyre gir en tilleggseffekt under slanking.

Hva er Alfa-liponsyre?
Alfa-liponsyre er et stoff som produseres i celler hos både planter og dyr, inkl. mennesker. Det er et vitaminlignende stoff med kraftig antioksidant effekt. Bakegjær, lever, nyre, spinat, brokkoli er gode kilder til Alfa-liponsyre i kosten. Det blir også produsert som tilskudd og medikament.

I dose på 600mg er alfa-liponsyre meget effektiv i både forebygging og behandling av diabetes nerveskade (nevropati). I Norge må alfa liponsyre på 600 mg fås på spesialresept fra lege, selv om det er et naturlig stoff. Årsaken er at det er nettopp bevist at det har betydelig effekt som tilskudd. Både i EU land og USA kan det imidlertid kjøpes uten resept.

Alternativ kan du kjøpe Alfa-linponsyre 250 mg i vår nettbutikk og ta to tabletter daglig.

Dosering og bruk:
Ta en (1) kapsel om morgenen og en (1) kapsel om kvelden, helst på tom mage, eller som
anvist av helsepersonell.
Hvis du tar medisiner som reduserer glukose, må du kontakte helsepersonell før du tar dette
produktet.

Ved Fedon Helse har vi lang erfaring med bruk av også høydose alfa-liponsyre på spesialresept. Ønsker du å snakke med oss om dette kan du ringe oss på tlf 22 92 60 00 eller bruke kontaktskjema nederst på siden så tar vi kontakt med deg.

Hvordan virker Alfa-liponsyre?
Alfa-liponsyre ser ut til å bidra til å forhindre visse typer celleskader i kroppen, og gjenoppretter også antioksidant-virkningen av vitamin E og vitamin C. Det er også bevis på at Alfa-liponsyre kan forbedre funksjonen og ledningen av nerveceller ved diabetes.

Alfa-liponsyre brukes ellers i kroppen for å bryte ned karbohydrater og til å frigjøre energi til de ulike organene i kroppen.
Alfa-liponsyre fungerer som en antioksidant, noe som betyr at den kan gi beskyttelse til alle celler, ikke minst i hjernen både relatert til aldring, betennelse og skader. Antioksidantvirkningen kan også være nyttige i visse leversykdommer.

Kroppen produserer generelt nok alfa-liponsyre til å forsyne enzymer som trenger det. Når det tas som kosttilskudd, har alfa-liponsyre ytterligere egenskaper, herunder stimulering av blodsukkerstoffskifte, antioksidantforsvar og betennelsesdempende effekt – noe som gjør det egnet til komplementær behandling for personer med diabetes, hjertesykdommer og aldersrelatert kognitiv svikt.

Selv om virkningsmekanismen som R-ALA utøver sine vekttapseffekter med er noe uklar, synes det at de er knyttet til antioksidanteffekter og metabolske endringer. ALA har vist seg å redusere nivåene av flere inflammatoriske markører, inkludert interleukin-6 (IL-6), Creaktivt protein (CRP) og tumornekrosefaktor-alfa (TNF-ɑ). Mange av disse betennelsesstoffer produseres av fettvev og bidrar til den kroniske betennelsestilstanden som er forbundet med fedme. ALA, alene og i kombinasjon med andre ingredienser, har også vist seg å utøve gunstige metabolske endringer, inkludert reduksjon i blodsukker- og insulinnivåer.

ALA kan også påvirke positivt risikofaktorer for hjerte- og karsykdom. Mange tidligere studier har brukt S-formen av alpha-liponsyre, som er et produkt av
industriell produksjon og ikke funnet i naturen. Den aktuelle studie brukte bare R-formen av liponsyre – formen som finnes i kroppen naturlig. Derfor er det viktig å bruke R-alfa liponsyre som tilskudd. Det er nok dyrere, men har bedre effekt.

Kosttilskuddet i nettbutikken vår består av R-alfa liponsyre

Forsøkspersoner som gikk ned i vekt på alfa liponsyre tilskudd, reduserte også triglyseridnivået i blodet (fettstoffer). Andre effekter av liponsyre tilskudd var også målbare. Noen markører for betennelse (inflammasjon) ble redusert.

Omega-7, en oversett fettsyre

En unik omega-7 fettsyre har vist seg å øke fettnedbrytningen og fettforbrenningen for energi. Og det er ikke alt: i en studie viste pasienter som tok omega-7 i bare 30 dager en 43 % reduksjon i nivåer av C-reaktivt protein (inflammatorisk). Oppdagelsen av omega-7 gir en mulighet til å overvinne metabolske forstyrrelser som går forut for aldring.

 • Koblingen mellom overvekt, betennelse og hjerte- og karsykdommer har aldri vært klarere.
 • Fettvev spesielt rundt midjen skiller ut pro-inflammatoriske (betennelsesfremmede) stoffer og bidrar til insulinresistens og hjerte- og karsykdommer samtidig som det bidrar til enda større fettlagring.
 • Nylig har forskere oppdaget at omega-7 (palmitolsyre) har positive helseeffekter.
 • Omega-7 bidrar til større fett- og sukkerforbrenning og mindre lagring av disse.
 • Forskning hos mennesker har vist at en liten daglig dose omega-7 fungerer som et lipokin, et signalmolekyl som er i stand til å redusere betennelse og bidra til mer normale blodfettstoffer. Dette bidrar til reduksjon av risiko for hjerte- og karsykdom og type 2 diabetes

Provinal purifie omega-7
Dosering: en kapsel daglig

Kaffe

Både grønne og brente kaffebønner inneholder aktive bestanddeler (inkludert koffein) som kan bidra til å fremme sunt vekttap. Blant disse finner man en familie av
polyfenoler kalt klorogene syrer, og prebiotiske forbindelser kalt mannooligosakkarider. Kaffedrikking har blitt knyttet til redusert risiko for en rekke kroniske
helseproblemer, inkludert hjertesykdom, type 2 diabetes og fedme, samt lavere risiko for død uansett årsak. En gjennomgang og metaanalyse av kliniske studier som undersøkte helseeffektene av kaffe, fastslo at tre til fire kopper kaffe per dag er forbundet med den største generelle helsegevinsten.

Grønne kaffebønner, som inneholder er klorogensyre enn brente bønner, har blitt undersøkt for deres evne til å fremme vekttap.
En metaanalyse av 16 randomiserte kontrollerte studier fant at tilskudd med grønn kaffeekstrakt reduserte BMI betydelig, og hadde en større vektreduserende effekt hos deltakere med en BMI over 25 kg/m 2 .
En randomisert kontrollert studie med 52 normalvektige deltakere fant at å innta en drikke laget av både grønn og brent kaffe tre ganger daglig i åtte uker førte til reduksjon prosent kroppsfett, blodtrykk, insulinresistens, blodsukkernivåer og triglyseridnivåer, noe som tyder på denne kombinasjonen kan bidra til å forebygge eller behandle metabolsk syndrom.

Myseprotein

Myseprotein bidrar til veksten av muskelvev, forbedrer metthet og fremmer termogenese (kroppens varmeproduksjon og dermed hvileforbrenning). Kliniske studier viser at myseprotein kan bidra til å bevare fettfri kroppsmasse under vektreduksjon gjennom kosthold og trening hos personer med overvekt og fedme. En randomisert kontrollert studie med kvinner som gikk opp i vekt etter gastrisk bypass-operasjon, fant at tilskudd med myseprotein (0,5 gram/kg ideell kroppsvekt) i 16 uker fremmet større kroppsvekt- og fettmassereduksjon uten tap av fettfri kroppsmasse (muskelmasse, benmasse og vann).

En metaanalyse av ni kontrollerte studier viste at myseprotein ikke bare økte vekt og fett-tap, det reduserte også risiko for hjerte- og karsykdom ved å forbedre blodfettstoffer, blodsukkernivåer og blodtrykk. Noen studier tyder på at myseprotein kan dempe den økningen i appetitten som vanligvis følger med kalorireduksjon og vekttap.

Psyllium, Inulin og Probiotika

Psyllium (loppefrø) planten dyrkes hovedsakelig i India, Bangladesh.

Hvordan hjelper psyllium husk (loppefrøskall) vekttap? Her er fem vitenskapelig beviste måter:

1. Øker metthetsfølelsen
En studie utført av amerikanske forskere viser at psyllium husk bidrar til større metthetsfølelse og reduserer sultplager ( 2 ). Psyllium inneholder løselig kostfiber, som danner et gel-lignende lag etter å ha kommet i kontakt med vann. Dette laget bidrar til å bremse transporten av mat gjennom mag- og tarmkanalen, noe som resulterer i økt metthetsfølelse ( 3 ). Psyllium husk hjelper til med å dempe appetitten uten å påvirke energinivået. Dette bidrar til vekttap.

2. Fungerer som et avføringsmiddel
I en studie publisert i Current Medical Research and Opinion fant forskerne at loppefrøskall er det mest effektive avføringsmiddelet. Det bidro til å behandle forstoppelse og reduserte magesmerter og diaré bedre enn andre avføringsmidler ( 4 ). Fiberet fra loppefrø hjelper til med å trekke vann fra kroppen til tarminnholdet og tilfører økt volum til avføringen, og forbedrer derved tarmbevegelsen ( 5 ). Dette bidrar til bedre avgiftning, bedre immunfunksjon og mindre betennelse, som dermed kan bidra positivt ift vektregulering.

3. Forbedrer bodkolesterol og triglyserider (blodfettstoffer)
Forskere fra New Zealand gjennomførte en studie på 47 15-16 år gamle deltakere. Deltakerne inntok 6 g psylliumskall daglig i seks uker. Deres kroppssammensetning, insulinfølsomhet, blodfettstoffer og blodtrykk ble målt. Fiber i psylliumskallet reduserte dårlig (LDL) kolesterol og fett (med 4 %) hos deltakerne ( 6 ).

4. Forbedrer blodsukker
Det løselige fiberet som finnes i psylliumskallet øker ikke bare mettheten, men forbedrer også blodsukkerreguleringen. I en studie fikk pasienter med type 2 diabetes tilskudd med psyllium husk i åtte uker, noe som forbedret insulinnivået, glukosetoleransen og metabolismen ( 9 ).
Psyllium husk bidrar også til å senke blodsukkernivået etter måltider.
En studie publisert i British Medical Journal viste at på grunn av forsinket tømning av magesekken, økte ikke blodsukkernivået raskt og mye etter et måltid ( 10 ).

5. Hjelper med å behandle metabolsk syndrom
Metabolsk syndrom er en opphopning av flere forstyrrelser, som sammen øker risikoen for at en person utvikler hjerte- og karsykdom av åreforkalkning, insulinresistens og type 2 diabetes. ( 11 ).
En studie publisert i Journal of Clinical Gastroenterology viser at psylliuminntak bidrar til å senke dårlig kolesterol, forbedrer triglyseridnivåer og metthet,
reduserer blodtrykket og hjelper vekttap. Alle disse til sammen hjelper til med å behandle metabolsk syndrom ( 12 ).

Probiotika

Probiotika er levende mikroorganismer som brukes til å regulere tarmens bakterier og andre mikrober og fremme helse. Tallrike kliniske studier har undersøkt potensialet til probiotiske kosttilskudd for å fremme vekttap og forebygge og behandle metabolske forstyrrelser. Metaanalyser og gjennomgang av randomiserte kontrollerte studier viser at probiotiske kosttilskudd som inneholder ulike melkesyre- og bifidobakteriestammer kan bidra til å redusere kroppsvekt, BMI, midjemål, fettmasse og prosent kroppsfett.

I tillegg er probiotisk tilskudd forbundet med forbedringer i kolesterolnivåer og markører for blodsukkerregulering. En analyse viste at de mest robuste effektene har man fått med kosttilskudd som inneholder to eller flere stammer i beskjedne doser (under 10 milliarder kolonidannende enheter [CFU] per dag).
En overflod av tarmbakterien Akkermansia muciniphila har blitt forbundet med god metabolsk helse, og man finner lave nivåer i avføring hos personer med overvekt.
En varmedrept form av A. muciniphila har vist lovende effekter i pilotforsøk på overvektige mus og mennesker, noe som tyder på dets potensial som et hjelpemiddel i forbindelse med vekttap.

Lepicol er en perfekt kombinasjon av psyllium husk (loppefrøskall), prebiotiske fibre (inulin) og gunstige melkesyrebakterier og bifidobakterier

Lepicol pulver 
Anbefalt daglig dose: Voksne: 1-2 toppede teskjeer (5-10 g) blandet med et glass vann eller sukkerfri leskedrikk en til to ganger daglig.
Drikke et glass vann til. Tas helst enten en time før eller tre timer etter måltid og ikke sammen med medikamenter eller andre tilskudd.

Lepicol kapsler 
Anbefalt daglig dose:
En bør begynne med 2-3 kapsler. I løpet av 2-3 uker kan en gradvis øke til høyere dose, inntil 8 kapsler. En stabiliserer dosen når ønsket effekt er oppnådd. For mange er kanskje 5-6 kapsler nok.
Voksne: 2-8 kapsler en til to ganger daglig, etterfulgt av 2-3 glass vann.
Tas helst enten en time før eller tre timer etter måltid og ikke sammen med medikamenter eller andre tilskudd.

Fiskeolje / Omega-3 fettsyrer fra havet

Omega-3 fettsyrer fra fisk (hovedsakelig eikosapentaensyre [EPA] og dokosaheksaensyre [DHA]) demper betennelser, og ifølge forskning kan de fremme sunn metabolisme ved å redusere insulinresistens og utskillelse av betennelsesstoffer fra fettvev.

Fiskeolje og omega-3-fettsyrer kan også øke metthetsfølelsen, forbedre reguleringen av viktige hormoner som har med både vekt og blodsukker å gjøre (leptin og adiponektin), og føre til uttrykk av gener (epigenetikk) forbundet med midre dannelse av fettvev.
I en placebokontrollert studie som inkluderte 65 overvektige deltakere med depresjon, reduserte tilskudd av 1080 mg EPA og 720 mg DHA daglig i 12 uker depresjonssymptomer og førte til økt vekttap. En metaanalyse av randomiserte kontrollerte studier konkluderte med at omega-3-fettsyrer fra fisk kan bidra til å minske midjemål og triglyseridnivåer (blodfettstoffer), noe som tyder på forbedret metabolsk helse hos personer med overvekt og fedme.

Super Omega høykonsentrert omega 3 med polyfenoler fra olivenfrukt og sesamlignaner
Dosering basert på effekt på vekt: Ta tre kapsler daglig til mat

Capsaicin

Capsaicin er en aktiv forbindelse som finnes i chilipepper ( Capsicum annuum ) og er ansvarlig for den sterke «hot» smaken. Capsaicin aktiverer den sympatiske delen av nervesystemet (ansvarlig for kamp eller flykt respons), minsker appetitten samtidig som den øker termogenese (kroppens varmeproduksjon og dermed hvileforbrenning), energiforbruk og nedbrytning av kroppsfett (lipolyse).

Gjennom disse effektene kan capsaicin motvirke kroppens tilpasningsespons på redusert kaloriinntak og øke vekttap. Det er kjent at vekttap kan redusere hvileforbrenningen, spesielt hvis man mister en del muskelmasse.

En metaanalyse av åtte randomiserte kontrollerte studier med totalt 191 forsøkspersoner fant at daglig inntak av minst 2 mg capsaicin reduserte appetitten. En annen forskning fant at capsaicin og beslektede chilipepperforbindelser kan redusere appetitt, energiforbruk og magefett. I en placebokontrollert studie med 50 overvektige kvinnelige deltakere, mistet de som fikk 50 mg capsaicin, sammen med 250 mg grønn te og 100 mg ingefær, to ganger daglig i åtte uker betydelig mer vekt enn de som fikk placebo. 297

I en studie som undersøkte kortsiktige effekter av capsaicin, økte en enkelt dose på 2 mg capsaicin REE etter et måltid hos unge voksne med fedme.

Pinjekjernolje

Pinjekjernetolje, som inneholder en bestanddel kalt pinolensyre, har vist seg å redusere matinntaket. Når tilskudd av pinjekjernerolje fra 2 til 6 gram ble gitt til overvektige kvinnelige forsøkspersoner før et buffémåltid, ble matforbruket redusert med opptil 9 % sammenlignet med placebo.
Forskerne mener at det reduserte matinntaket på grunn av pinjekjernoljens mettende effekter formidles gjennom en effekt på hormonet kolecystokinin (CCK) og andre appetittdempende stoffer.
I en placebokontrollert studie fikk 18 overvektige kvinner 3 gram pinjekjernoljeekstrakt eller placebo før frokost og ble overvåket i fire timer. Behandlingsgruppen rapporterte mindre appetitt og hadde høyere nivåer av hormoner som undertrykker matlysten i løpet av de fire timene etter pinjekjernsolje inntak,
sammenlignet med placebo. Pinjekjernerolje har vist seg å forhindre vektøkning, økning av fettmasse og magefett i dyrestudier.

L-karnitin

L-karnitin, en ikke-essensiell aminosyre som produseres i kroppen og finnes i kjøtt og meieriprodukter, spiller en nøkkelrolle i å bedre fettomsetningen. En meta-analyse av 43 kontrollerte studier med til sammen 2703 deltakere fant at tilskudd på minst 2 gram per dag av L-karnitin reduserte kroppsvekt, kroppsfettmasse og BMI hos overvektige. Fordi Lkarnitin reduserer oksidativt stress, støtter sunn mitokondriefunksjon og viser cellebeskyttende effekter, kan det også bidra til å forhindre noen av de mange helseproblemene forbundet med overvekt og fedme.

Kanel

Daglig tilskudd av kanelkapsler gir en rekke helsefordeler:

 • Reduserer insulin og blodsukker
 • Reduserer kolesterol og triglyserider
 • Virker vektreduserende
 • Sterk antioksidant.

Studier har vist at et daglig inntak av 1,5 g kanel kan redusere insulin og blodsukker med hele 30 %, noe som igjen har en positiv effekt på vekten. Det samme ble vist i forhold til forhøyede blodfettstoffer. Daglig inntak av kanel kunne redusere nivåer av blodfettstoffer som LDL kolesterol og triglyserider med opptil 27 %.

I tillegg til dette virker også kanel som en sterk antioksidant i kroppen. Kanel anbefales spesielt til personer med insulinresistens, diabetes 2, høyt kolesterol, overvekt og hjerte/karsykdom. Full effekt forutsetter daglig inntak.

Nutrifood kanel:

 • Har garantert svært lavt kumarininnhold (for å unngå skade på lever)
 • Inneholder pulver av barken fra kassiatreet
 • Anbefalt daglig dose: 3-4 kapsler

Kanel er lett tilgjengelig hele året, men den aromatiske duften og den søte, varme smaken gjør den til et perfekt vinterkrydder.
Kanel har lange røtter både som krydder og medisin. Det er den brune barken fra kaneltreet vi bruker, enten som tørket stang eller som malt pulver.

Kinesisk kanel (kassia) og ceylonsk kanel har samme aroma, men den ceylonske er en anelse søtere, mer utsøkt, dyrere og mindre tilgjengelig. Derfor er også mest forskning gjort på kinesisk kanel.

Helsefordeler:
Kanelens enestående legende egenskaper kommer fra de tre hovedkomponentene i de eteriske oljene som finnes i barken. Oljene inneholder de aktive komponentene kanelaldehyd, cinnamylacetat og cinnamylalkohol, samt en rekke andre flyktige stoffer. Den har bl.a. blodfortynnende virkning, antibiotisk virkning, bidrat til blodsukkerkontroll, et kraftig antioksidant samt at den styrker hjernens funksjon.

Tidligere har enkelte forskere uttrykt bekymring for potensielle giftvirkninger av regelmessig kanelinntak. Denne nye undersøkelsen viser at de potensielt giftige forbindelsene i kanelbark først og fremst finnes i fettløselige ekstrakter, og kun i svært små mengder i vannløselige ekstrakter. Det er de vannløselige ekstraktene som inneholder de insulinfremmende forbindelsene.

 • Alfa-liponsyre med Biotin, 60 kapsler

  kr 549
  Kjøp
 • Lepikol kapsler

  Lepicol kapsler, 180 kapsler

  kr 459
  Kjøp
 • Lepikol pulver

  Lepicol pulver, 350 g

  kr 439
  Kjøp
 • Super Omega-3, 120 coated gels

  kr 549
  Kjøp