Dato: 05.01.2021
Skrevet av: Siri Schultz

Nyttårsforsett 2021: Gå ned i vekt!

Det nye året er helt i startgropa, og det er igjen tid for nyttårsforsetter! For svært mange er et nytt år en mulighet til å gjøre store og små endringer, og helserelaterte mål som trening og redusert vekt er veldig aktuelle.

Kanskje kjenner du på at 2020 har vært et annerledes år, og at den rare situasjonen og mer tid hjemme har bidratt til du har vært mindre aktiv og at veien til kjøleskapet har vært kort? Eller har du kanskje hatt de samme nyttårsforsettene i flere år nå, og at de børstes støv av for hver nye januar som kommer?

Vel, endring er ikke lett – men det er heller ikke umulig. Vi må bare finne ut hva som fungerer for nettopp DEG! Hør hva vår sykepleier og personlig kostveileder (PK) Hege sier i denne videoen:

Hvilken metode skal man velge for å gå ned i vekt?

Det finnes uendelig mange måter å gå ned i vekt på,  og her må man finne deg som passer til sine preferanser og til sin hverdag. Gjennom mange års arbeid med livsstilshelse, har vi kommet fram til tre hovedmetoder som vi jobber med. De kan brukes hver for seg eller i kombinasjon med hverandre:

 1. En produktbasert diett, som Eurodiet, kan gi deg en kick-start

  Vårt førstevalg er Eurodiet-metoden , og de største fordelene med slik spesialmat er:

  • Det er enkelt! 
   Fordi du erstatter den vanlige maten med produkter slipper du mye masse planlegging og innkjøp. Metoden er enkel å gjennomføre.
  • Svært effektiv vektnedgang er motiverende
   Produktene er spesielt sammensatt, slik at du  får i deg alle næringsstoffer men få kalorier – en såkalt VLCD – very low calorie diet. Man går derfor raskt ned i vekt.
  • Du føler deg bra og er ikke sulten
   Vektreduksjon trenger ikke være lik sult! Det lave karbohydratinnholdet i produktene gjør at du kommer i en tilstand av ketose.
   Dette – sammen med høyt innhold av protein – gjør at du har god metthetsfølelse, og du føler deg bra.
  • Fettprosenten går ned men du bevarer muskelmassen
   Rikt proteininnhold gjør at du bevarer muskelmassen selv om du går ned i vekt. Dette er viktig for å opprettholde forbrenningen og dermed unngå
   at du går opp i vekt igjen når du går tilbake til vanlig mat. Eurodiet-metoden er delt inn i fire faser, der man starter strikt for så å gradvis gjeninnføre vanlig mat – men da riktig mat og i riktige porsjoner. Til slutt har man i fase fire innført verdens sunneste kosthold, nemlig Middelhavskostholdet, og denne fasen varer livet ut.
   For å få tilgang til Eurodiet kreves det at du går til oppfølging hos en personlig kostveileder (PK), eller går på Eurodiet-kurs.
 2. Ketogent kosthold og skreddersydd kostplan

  Å spise et ketogent kosthold kan gi samme resultater som man oppnår med Eurodiet-metoden – det tar bare litt lenger tid. For noen veier det likevel opp å kunne spise alminnelig mat. Sammen med din personlige kostveileder kartlegges hva du liker, om det er noe du evt. ikke tåler og ikke minst hva som skal til for at du kan følge en spesifikk kostplan. Her spiller både jobbsituasjon, familie og slike ting inn. Fordelene ved en ketogen kostplan er:

  • Du får et opplegg som er spesiallaget til deg og det du liker
  • Du spiser vanlige (men tilpassede) måltider som gjør det enkelt å spise med familien og i sosiale lag
  • Kroppen din går i ketose –  du følger deg bra og går ikke sulten
  • Din PK motiverer deg og justerer planen om behov.
 3. Periodisk faste, også kalt intermitterende faste

  Er du overvektig og føler du har mistet kontrollen over matinntaket kan periodisk faste være tingen for deg.
  Periodisk faste gir kroppen mer tid til å fordøye det du spiser samt eliminere avfall. Mange biologiske reparasjonsprosesser finner sted når kroppen din er i «hvile»(er katabol), istedenfor i full fordøyelse. Derfor kan det å begrense spisingen innenfor et bestemt tidsvindu være fornuftig, for eksempel mellom kl 11.00 – 19.00. Det vil si 8 timer til full fordøyelse og 16 timer til å «reparere». Ved 16 timer faste i døgnet/natten vil kroppen komme i en lett ketose og på den måten skrus fettforbrenningen på.

  5:2- eller 3:4 diett er to andre eksempler på periodisk faste som har blitt populære de siste årene. De innebærer å spise svært lite energi i 2 eller 3 dager (500 kcal for kvinner og 600 kcal for menn) og mer normalt de resterende dagene. Disse to formene for periodisk faste har godt dokumentert positive effekter på helsen og ikke minst vekten. Det er anbefalt å gjøre dette i samarbeid med en PK. Hva du faktisk spiser både på fastedager og ikke-fastedager har betydning for resultatet, og må legges til rette for den enkelte.
  Les mer om periodisk faste.

Hvordan unngå at kiloene kommer tilbake?

For mange er ikke det vanskeligste å gå ned i vekt, men det å beholde den nye vekten. Ja, det er da den virkelige jobben begynner.  Kroppen er nærmest i kriseberedskap etter vekttapet, og ønsker intet annet enn å øke vekten igjen. Det er en urettferdig dragkamp der man nærmest kjemper mot naturen. Derfor ender det i altfor mange tilfeller med at kiloene kryper på igjen, og man ender muligens opp enda litt tyngre enn før man startet. Hvordan du beveger deg tilbake til «normalen» når man har nådd sitt vektmål, og hva som blir den nye «normalen», har stor betydning for at ditt vekttap skal bli et varig resultat. Uavhengig av hvilken metode du har anvendt kommer vekten til å øke igjen dersom du faller tilbake på det kostholdet- og de vanene du hadde før du startet.

Unn deg god hjelp
Derfor er det viktig at man søker god hjelp til sin livsstilsendring. Det er veldig bruke en personlig trener (PT) for å trene bedre, så hvorfor skal man ikke kunne bruke kompetansen og erfaringene til en personlig kostveileder (PK) for å nå sitt vektmål? Faktisk har studier vist at så mange som 80 % klarer å bevare vekttapet i minst fire år med oppfølging, mens bare ca. 10% klarer det uten oppfølging. Det er noe å tygge på…

Ta kontakt dersom du ønsker vår hjelp til bedre helse og en sunn vekt!

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.