Dato: 11.01.2021
Skrevet av: Siri Schultz

Periodisk faste – bra for både vekt og helse

Faste er en av de eldste formene for diett som har blitt praktisert i menneskets historie, og moderne forskning bekrefter at det kan ha en sterk og fordelaktig innflytelse på helsen din som bla inkluderer effektivt vekttap, reversering av type 2 diabetes og mye mer.

Det er viktig å si at faste og hungersnød ikke er det samme. Fasting er frivillig, og du kan starte eller stoppe når som helst mens hungersnød er tvunget uten alternativer.

Faste kan være gunstig for mange, men grupper som ikke burde faste inkluderer de som er undervektige eller underernærte, barn og gravide eller ammende kvinner.

Visste du at periodisk faste kan bidra til å reversere diabetes og andre relaterte helseproblemer?

Det finnes etter hvert mange teorier om hva- og hvor mye du bør spise og når du skal spise for å oppnå optimal helse. Hos oss står vi fortsatt trygt i vår anbefaling gjennom mange år om et karbohydrat-redusert og tradisjonelt middelhavskosthold, men vi er ikke like og tilnærmingen bør derfor tilrettelegges.

Dagens overflod av lett tilgjengelig mat har vist seg å være uheldig for oss. Vi stresser, spiser uregelmessig og velger litt for ofte rask og usunn mat. Forskning viser faktisk at vi spiser så ofte som i 15 av dagens 24 timer (1). Mange inntar også flest av sine daglige kalorier sent på kvelden. Et slikt spisemønster er en oppskrift på metabolsk opprør og vektøkning.

Full faste kan være tøft for mange, men periodisk faste (Engelsk: Intermittent Fasting) er enkelt og blir fremmet som et spisemønster for å redusere risikoen for kronisk sykdom, samt forsinke aldringsprosessen. Det finnes i dag god dokumentasjon som viser til helsemessige fordeler og en positiv følelse av velvære (2). Mer energi, vektreduksjon, bedre søvn og mental klarhet er vanlige tilbakemeldinger.

Er du overvektig og føler du har mistet kontrollen over matinntaket kan periodisk faste være tingen for deg

Periodisk faste gir kroppen mer tid til å fordøye det du spiser samt eliminere avfall. Mange biologiske reparasjonsprosesser finner sted når kroppen din er i «hvile»(er katabol), istedenfor i full fordøyelse. Derfor kan det å begrense spisingen innenfor et bestemt tidsvindu være fornuftig, for eksempel mellom kl 11.00 – 19.00. Det vil si 8 timer til full fordøyelse og 16 timer til å «reparere». Ved 16 timer faste i døgnet/natten vil kroppen komme i en lett ketose og på den måten skrus fettforbrenningen på. 5:2- eller 3:4 diett er to andre eksemlper på periodisk faste som har økt mye i popularitet de siste årene. De innebærer å spise svært lite energi i 2 eller 3 dager (500 kcal for kvinner og 600 kcal for menn) og mer normalt de resterende dagene. Disse to formene for periodisk faste har godt doumenterte positive effekter på helsen og ikke minst vekten. Det er anbefalt å gjøre dette i samarbeid med en ernæringsfaglig veileder (ernæringsfysiolog/kostveileder). Hva du faktisk spiser både på fastedager og ikke fastedager må legges tilrette for den enkelte.

Biologisk er ikke kroppen vår designet for å fungere optimalt når den kontinuerlig må fullfordøye mat, og derfor kan periodisk faste være en god ide for flere å prøve.

Hva du spiser mellom fasteperiodene har selvsagt også stor betydning. En viktig og betennelsesdempende helsegevinst er å unngå store svingninger i blodsukkeret som igjen demper sultfølelse i fasteperiodene. Kosten bør bestå av ren og næringstett mat.

Ta gjerne kontakt med oss i Fedon Helse hvis du ønsker hjelp til å sette opp et optimalt kosthold for periodisk faste. Vi hjelper deg i gang!

Skrevet av:
Anna Ingwardo,
Ernæringsfysiolog ved Fedon Helse

Referanser (klikk for å lese om studiene):

  1. ScienceDirect
  2. Journal of Translational Medicine