Dato: 26.05.2022
Skrevet av: Siri Schultz

Ved ketogen diett – hva er ketoner og hvorfor er de viktige?

Menneskekroppen har to primære kilder for drivstoff – fett og glukose (karbohydrat). Hvilket av disse du bruker til enhver tid påvirkes av noen få variabler, der den viktigste variabelen er hormonet insulin og hvor meget karbohydrat finnes lagret i leveren (glykogen). Når insulin er forhøyet og det finnes glukose enten fra kosten eller lagret i leveren, er glukose det primære drivstoffet. Når insulin reduseres og det ikke finnes mye glukose i kroppen, er fett det primære drivstoffet. Dette er noe du bør vite om, og ta hensyn til, om du ønsker å gå ned i vekt.

Å forstå hvordan kroppen din forbruker energigivende næringsstoffer er avgjørende for å forstå ketoner. Ketoner produseres kun når kroppen er i en langvarig tilstand av fettforbrenning, enten som resultat av faste eller lite tilgjengelig glukose. Dette er fordi ketoner faktisk bare er biter av «forbrent» fett. Normalt, når fett forbrennes, brytes det ned til CO2 (karbondioksid). Selvfølgelig pustes denne CO2-en ganske enkelt ut. Men CO2 produseres bare når fett forbrennes helt, og brukes fullt ut til å lage energi til cellene.

Effekten av ketogent kosthold
Et ketogent kosthold innebærer å kutte ned betraktelig på inntaket av karbohydrater. Ketose oppstår når man får i seg under 100 gram fordøyelig karbohydrat daglig i flere dager på rad. Jo lavere inntak, desto mer fett blir forbrent og dermed også ketoner. Ideelt sett bør da karbohydratinntaket komme under 50 g per dag, men et sted mellom 30 gram og 100 gram vil kostholdet være ketogent.
Dette vil i praksis at man fjerner mesteparten av sukkerarter og stivelse fra kostholdet. Man unngår inntak av brød og kornvarer, ris, pasta, all sukkerholdig mat og også i stor grad stivelsesrike grønnsaker som vokser under jorda, slik som potet, pastinakk mm. Til gjengjeld kan man nyte i rikt monn av alle andre grønnsaker (de som vokser over jorden), proteiner i form av fisk, skalldyr, kylling, egg,  kjøtt, tofu, oster samt fett fra sunne fettkilder som olivenolje, nøtter, avokado o.l.
Til tross for at man lever på det som kan høres ut som et strikt kosthold, er man god og mett og maten er velsmakende og tilfredsstillende.

Denne deilige kyllingmiddagen er et typisk ketogent måltid. 

Ved å spise et ketogent kosthold unngår man at blodsukkeret stiger raskt og mye etter måltider og gir blodsukkertopper, som krever at bukspyttkjertelen må kompensere med å pøse på med insulin, som i seg selv er et fettlagringshormon. Man får heller et stabilt normalt blodsukker og lavt insulinnivå.

Sette kroppen i en ketogen tilstand – fettforbrenningsmodus

Når insulinet er stabilt lavt i en lengre periode, opptil ca. 20 timer eller så, tvinges cellene i kroppen, spesielt levercellene i dette tilfellet, til å brenne fett fordi lagret glukose er brukt opp. Kroppen settes rett og slett i fettforbrenningsmodus. I hovedsak brenner cellene fett for å frigjøre energien kroppen trenger! Men det er viktig å forstå at dersom man inntar mye er energi/kalorier enn man trenger, selv om de kommer fra fett, vil kroppen da lagre overskuddsfett fra kosten.

Nytt kurs!

Nytt kurs!

Ned i vekt med ketogent kosthold

Vi har lansert et helt nytt online kurs for deg som ønsker raske resultater, slippe å gå sulten og heller nyte deilig mat.

Du får ukesmeny og et rikholdig oppskriftsbibliotek som du kan velge fritt fra, og slipper dermed å telle karbohydrater og kalorier. Den jobben er allerede gjort for deg.

Kurset ligger i en online portal som du har tilgang til via app eller i nettleser.
På den måten har du alt du trenger i lomma til enhver tid.

LES MER OM KURSET HER

Hva er ketoner?

Ketoner produseres fra en fettforbrennende celle når den er i fettforbrenningsmodus. Fett består av fettsyrer og noe som heter glyserol. Når fettsyrer brukes som energi, omdannes de til ketoner. Ketonene er et godt drivstoff for celler som normalt forbrenner glukose, spesielt nerveceller og andre celler i hjernen. Hjernen er uten tvil den største forbrukeren av ketoner og begynner grådig å sluke dem i det øyeblikket de dukker opp i blodet. Men fortsatt vil hjernen selv etter lengre tid i ketose, trenge rundt 30 gram glukose per dag. Sistnevnte kommer da delvis fra forbrenning av glyseroldelen i fett og delvis fra protein (aminosyrer).

Dessuten er ketoner en fin måte å fjerne overflødig energi på. Husk at ketoner produseres når en celle brenner overflødig fett, så det er liten overraskelse at ketoner hjelper til med å fjerne noe av dette overskuddet. Et ofte oversett aspekt ved ketoner er at de inneholder kalorier. Vi snakker alltid om kaloriene til fett eller glukose, men ketoner har også en kaloriverdi som er veldig nær kaloriverdien til glukose. Når ketoner begynner å stige i blodet, som nevnt, kan de brukes til energi, men det som ikke brukes til energi blir ganske enkelt fjernet fra kroppen via urinen. Kroppen har nemlig ikke mulighet å lagre ketoner.

Først pustes overskuddet av ketoner (dvs. overflødig energi) ut, akkurat som CO2 er. Dette er grunnen til at folk vil legge merke til den spesielle acetonlukten på pusten til folk som har fastet eller strengt fulgt en ketogen diett. Den lukten er faktisk ketonene som blåses ut av kroppen. Denne lukten kan reduseres ved å drikke rikelig med væske, for ketoner skilles også ut gjennom urinen.

Ketoner signaliserer økt fettforbrenning – hvis du har ketoner i blodet, vet du at du er i fettforbrenningsmodus. Enten du kommer dit gjennom faste eller ketogen diett, starter fettforbrenningen når insulinet er lavt, og ketonene er rett rundt hjørnet.

Hvordan føles ketose på kroppen?

Det kan høres dramatisk ut å bevisst manipulere kroppens mekanismer på denne måten for å gå ned i vekt. Men her er det ingen grunn til bekymring. Ketose er både vi og de fleste dyr utstyrt med som mekanisme for å klare å overleve og leve i perioder med faste, fordi man ikke får tak i mat. Faktisk er kroppen stadig i korte og lengre perioder i lett ketose, uten at man selv har gått inn for det. Det kan være ved faste eller perioder ved sykdom og dårlig matlyst, eller fordi man tilfeldigvis har spist lite karbohydrat.

Ketogent kosthold anbefales ikke til personer med diabetes type 1, gravide, dersom man har problemer med lever eller nyrer, eller bruker vanndrivende blodtrykksmedisiner. Det er også viktig å vite at man skiller ut mer salter og væske via urinen når man er i ketose, som betyr at man må passe på tilstrekkelig inntak av vann, natrium, kalium, magnesium, kalsium mm. Noen kan ha behov for tilskudd. Er du i tvil, er det viktig å avklare med sin lege før man setter i gang med ketogen kost og få tatt blodprøver.

Det tar 2-3 dager fra man starter dietten til man er i betydelig ketose. Noen kan oppleve sultfølelse, litt hodepine og slapphet de første dagene, men så snart kroppen starter produksjon av ketoner føler de fleste seg veldig bra.  Man har jevn energi og mange at man mister søtsug og til dels også sultfølelse.

Denne artikkelen er kun for informasjons- og pedagogiske formål. Den er ikke, og er heller ikke ment å erstatte profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling, og bør aldri stoles på for spesifikke medisinske råd.