Dato: 02.01.2021
Skrevet av: Siri Schultz

Visste du at SIBO kan ha sammenheng med Hypotyreose (lavt stoffskifte)?

Et av de vanligste problemene med tarmhelsen vi ser hos hypotyreose-pasienter og pasienter med autoimmun Hashimoto tyreoiditt på klinikken vår, er bakterieoppvekst i tynntarmen, eller SIBO (Small Intestine Bacterial Overgrowth). Vitenskapelig forskning har også vist en sterk sammenheng mellom de to. I denne artikkelen skal får du en forklaring på hva SIBO er, hvordan SIBO og hypotyreose er relatert, og hvordan du kan teste for- og behandle tilstanden.

Hva er SIBO

SIBO er en tilstand hvor bakterier fra tykktarmen finner veien opp i tynntarmen. Det er ikke nødvendigvis snakk om skadelige bakterier, men problemene oppstår når de flytter seg fra sitt vanlige hjem i tykktarmen og oppover i tynntarmen. Tynntarmen har lite plass og skal normalt være flat, med mindre små mengder mat gradvis passerer gjennom den. Når man får mange bakterier i tynntarmen, vil disse fermentere kostfiber og andre næringsstoffer som fortsatt finnes i tynntarmen og forårsake gassdannelse. Dette vil gi oppblåsthet og mageknip.

SIBO finnes hos mer enn halvparten av alle som sliter med irritabelt tarmsyndrom, som igjen gjelder nesten 20 prosent av befolkningen. Det betyr at omtrent hver 10. nordmann har SIBO. Man får da ofte mageknip og luftsmerter, og kan også få løs eller treg mage.
SIBO kan diagnostiseres med en spesiell pusteprøve og man kan bli kvitt problemet ved hjelp av enten spesifikk antibiotisk kur, eller en kombinasjon av urteekstrakter med antibiotisk effekt, som faktisk ifølge forskning kan være minst like effektive sammenlignet som antibiotisk behandling med medikamenter. Fjerning av SIBO har vist seg å resultere i en 75 prosent stor reduksjon av irritabel tarmsyndrom symptomer.

SIBO fører til nedsatt fordøyelse og opptak av næringsstoffer, og økt produksjon av hydrogen- og/eller metangass som resultat av fermentering. Pusteprøver er i dag de mest brukte metodene for å diagnostisere SIBO, mens gullstandarden er fremdeles dyrkning av tarminnhold fra øvre tynntarm, men dette er langt fra like enkelt å gjennomføre som en pusteprøve. En SIBO-test kan rekvireres fra vår klinikk (bruk skjema nederst i artikkelen) og kan tas hjemme i stua. Man kan deretter jobbe med en av våre leger og ernæringsterapeuter for å få fjernet bakterieoverveksten dersom testen kommer tilbake positiv.

Symptomer på SIBO inkluderer blant annet:

 • oppblåsthet/ekstra gassproduksjon
 • raping
 • magesmerter, krampe og ubehag
 • forstoppelse, diaré eller begge deler
 • halsbrann
 • kvalme
 • nedsatt næringsopptak (malabsorpsjon), matoverfølsomhet, hodepine, ledd- og muskelsmerter, tretthet, rosacea, psoriasis

Men hvordan får vi for mye av noen bakterier fremfor andre? Dette kan manifestere seg på flere forskjellige måter, og forekommer ofte hos de som spiser en diett med sukker, alkohol og raffinerte karbohydrater.

Enkelte bakteriestammer mates av raffinerte karbohydrater (men også av fiber og såkalte FODMAP karbohydrater) og omdanner dem ned til kortkjedede fettsyrer, skaper gass og forårsaker oppblåsthet.

Andre bakteriestammer kan bryte ned gallesalter før kroppen din har mulighet til å bruke dem. Gallesalter er avgjørende for normal fordøyelse og opptak av fett; uten dem er sluttresultatet fettdiaré.

Endelig kan en tredje type bakterier produsere giftstoffer som skader slimhinnen i tynntarmen. Dette forhindrer kroppen din i å absorbere næringsstoffene du trenger og slippe inn halvfordøyede proteiner fra maten, slik vi ser ved «lekk tarm» (økt intestinal permeabilitet). Det kan i neste omgang føre til at immunsystemet lager antistoffer som angriper disse matproteinene og føre til kronisk betennelse (inflammasjon). Disse antistoffer (IgG) kan måles i blod, bl.a. en prøve som tilbys ved vår klinikk.

10 tegn som kan tyde på at du har SIBO:

 1. For mye tarmgass
 2. Oppblåsthet
 3. Diaré- løs mage
 4. Magesmerter eller kramper
 5. Forstoppelse- treg mage (mye mindre vanlig enn diaré)
 6. Har fått diagnose irritabel tarm syndrom (IBS) eller inflammatorisk tarmsykdom (Crohn sykdom, ulcerøs kolitt)
 7. Matintoleranser f.eks. mot gluten, kasein, laktose, fruktose
 8. Kroniske sykdommer som fibromyalgi, kronisk utmattelsessyndrom, diabetes type 2, nevromuskulære lidelser og auto immune sykdommer
 9. B12-mangel, så vel som mangel på andre vitaminer og mineraler
 10. Nedsatt absorpsjon (opptak) av fett

 

Symptomsjekk

Svar på spørsmålene og få en indikator på om du bør teste deg for SIBO

Hvordan hypotyreose kan bidra til å forårsake SIBO

Skjoldbruskkjertelen din regulerer alle metabolske prosesser. Så hvis den er underaktiv, som tilfellet er med hypotyreose, bremser alle disse prosessene, inkludert fordøyelsen. Derfor kan mange med hypotyreose plages av forstoppelse. Når du er forstoppet og mat henger igjen i tarmen, blir det grobunn for sykdomsfremkallende bakterier.
Mange hypotyreoidepasienter har også et redusert nivå av HCL, den primære magesyren. Hvis du er lav i HCL, kan du ikke fordøye maten din ordentlig, noe som gjør at dårlige bakterier kan vokse over i tarmen.

Hvordan SIBO bidrar til hypotyreose

20 prosent av skjoldbrukskjertelhormonet tyroksin (T4 blir konvertert til T3 (den aktive formen) i tarmen. Imidlertid, hvis tarmfloraen din er blitt forstyrret og den ikke fungerer som den skal, reduseres denne konverteringen, noe som kan føre til symptomer på hypotyreose. Hypotyreose er også en risikofaktor som kan føre til SIBO. Forskning viser så mange som 54% av personer med hypotyreose, også tester positivt for SIBO, mens det er kun 10% ellers i befolkningen.

De gode bakteriene i tarmen er også viktige for å forhindre lekk tarm, eller økt tarmpermeabilitet. Lekk tarm oppstår når de tette forbindelsene i tynntarmen åpner seg, slik at giftstoffer, mikrober og delvis ufordøyede matpartikler kan slippe ut via blodomløpet. Disse partiklene oppfattes som «fremmede inntrengere» av immunforsvaret ditt, som starter en inflammasjon for å bekjempe dem.

Lekk tarm er en av de primære triggere av autoimmunitet, inkludert den autoimmune formen for hypotyreose, Hashimoto’s. Hvis tarmen forblir lekk fortsetter immunforsvaret ditt å angripe skjoldbruskkjertelen, og symptomene på hypotyreose forverres.

Test deg for SIBO

Se alle produkter

SIBO pusteprøve utfører du selv, og sender prøven til laboratoriet for analyse.

 • SIBO pusteprøve

  kr 2.600
  Kjøp