SIBO pusteprøve

kr 2.225

Tilstanden SIBO – small intestine bacterial overgroth – oppstår i tynntarmen hvor årsaken er en overvekst av mikrober som normalt finnes i tykktarmen. Dette kan resultere i symptomer som magesmerter og diaré, og dårlig opptaksevne av næringsstoffer. Studier viser at minst halvparten av de som har IBS, har SIBO.

Varenummer: 5002 Kategori:

Årsaker til SIBO

SIBO kan oppstå av mange ulike årsaker. For eksempel kan tilstanden oppstå ved anatomiske avvik som utposninger i tynntarmen, sykdommer som bl.a. diabetes, og Crohns sykdom og lav magesyreproduksjon. Protonpumpe-hemmere (magesyrehemmende medikamenter) brukes hyppig i dag, og disse reduserer syresekresjon i magesekken. Dette øker risikoen for SIBO, spesielt overvekst av bakteriene som produserer hydrogen, noe som ofte gir løs mage.  Prøv vår SIBO symptomkalkulator  for å se om dette kan gjelde deg.

Slik påvises SIBO

SIBO kan diagnostiseres ved hjelp av en pusteprøve. Under testen blir en bestemt dose karbohydratsubstrater (ved å drikke en laktulose-løsning) metabolisert av tarmfloraen. Som resultat produseres analytter som absorberes i tynntarmen og til slutt utskilles gjennom pusten (metan og hydrogen gass) og mengden av denne gassen kan måles. Testen tas over 3 timer og gjennomføres hjemme av deg selv. Noen forberedelser kreves i dagene før testen skal tas.

Om det påvises SIBO kan dette behandles med ulike behandlings-metoder, og valg av metode vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Les mer om SIBO og hvordan testing og behandling foregår her.