Dato: 18.05.2018
Skrevet av: Siri Schultz

Ni vanlige årsaker til oppblåsthet

Oppblåsthet er en av de vanligste plagene ved irritabel tarm (IBS), ofte ledsaget av magesmerter, løs eller hard mage og fordøyelsesbesvær. Opptil 86 % av de med fordøyelsesproblemer opplever oppblåsthet som mest plagsomt og uforutsigbart. Symptomer varierer, men mange merker at magen blir mer oppblåst utover dagen og roer seg over natten.

En stinn mage og luftsmerter kan være så belastende at det hemmer sosialt liv og livskvalitet. Heldigvis finnes det løsninger! Ved hjelp av avanserte tester og målrettede tiltak kan de fleste oppleve bedring.

Her er ni vanlige årsaker til oppblåsthet:

  1. Overvekst av sopp i tarmen(Candida)
  2. Matoverfølsomhet/intoleranser (laktose-, fruktose-, protein- og histaminintoleranse)
  3. Glutensensitivitet eller cøliaki
  4. Insulinresistens
  5. Stress / for lite eller dårlig søvn
  6. Mangel på fordøyelsesenzymer (herunder genetisk laktoseintoleranse)
  7. Dysbiose – ubalanser i tarmfloraen
  8. Bakteriell overvekst i tynntarm (SIBO)
  9. Overspising

Det finnes tester som kan avdekke flere av disse tilstandene – Candida, matintoleranse, glutensensitivitet, cøliaki, insulinresistens og dysbiose og SIBO, men behandlingen baserer seg i tillegg på symptombildet og pasientens sykehistorie.

Ta kontroll på mageplagene

Ta kontroll på mageplagene

Nettkurs + skreddersydd vurdering og råd fra Fedon

Tilegn deg kunnskapen i et grundig og helhetlig kurs, Veien til god magefølelse, og få muligheten til å få personlig vurdering og råd fra Fedon.

Fedon har i samarbeid med Gry Hammer satt sammen et fantastisk nettkurs – som tar for seg tarmhelse og helhetlig helse i teori og praksis. Dette vil hjelpe deg langt på vei, og gi deg kunnskap som satt ut i praksis kan gi det en betydelig bedre hverdag, og verktøy som du vil ha glede av livet ut.
Velger du pakken som også inkluderer en skriftlig vurdering og anbefaling fra Fedon, kommer du mange steg lengre.

Nå til kampanjepris:

Les mer her!

1. Overvekst av sopp i tarmen (Candida)

Antibiotikabruk er en vanlig årsak til soppvekst i tarmen, som kan føre til oppblåsthet og tarmgass. Symptomer som sukkersug, tretthet og hjernetåke er også vanlig. Behandling inkluderer kostholdsendringer, soppdrepende midler og probiotika.

2. Matoverfølsomhet eller intoleranser

Forsinkede reaksjoner på mat (f.eks. melk, gluten, egg, nøtter) kan irritere tarmen og føre til oppblåsthet. Eliminering av problematiske matvarer gir ofte merkbar bedring innen 4–6 uker. Flere reaksjoner kan tyde på lekk tarm.

3. Glutensensitivitet eller cøliaki

Glutenintoleranse og cøliaki forårsaker ofte oppblåsthet, diaré eller forstoppelse. Mange merker bedring ved å kutte ut gluten, selv uten en diagnose. Test deg for å få klarhet eller prøv en glutenfri diett i noen uker.

4. Insulinresistens

Høye insulinnivåer, som følge av insulinresistens, kan føre til oppblåsthet og rask vektøkning. Endring i kosthold og fysisk aktivitet er nøkkelen til å reversere denne tilstanden.

5. Stress og søvnproblemer

Tarm og hjerne kommuniserer tett, og stress eller dårlig søvn kan forverre oppblåsthet. Bedre stressmestring og søvnrutiner kan lindre symptomer.

6. Mangel på fordøyelsesenzymer

Redusert enzymproduksjon kan føre til dårlig matfordøyelse, oppblåsthet og uregelmessig avføring. Laktoseintoleranse er en vanlig variant. Tilskudd av enzymer og kostholdstilpasning kan hjelpe.

7. Dysbiose – ubalanse i tarmfloraen

For få «gode» bakterier og for mange «dårlige» kan føre til oppblåsthet og fordøyelsesplager. Å gjenopprette balansen med probiotika og målrettede tiltak kan hjelpe.

8. Bakteriell overvekst i tynntarmen (SIBO)

SIBO oppstår når bakterier fra tykktarmen beveger seg til tynntarmen, noe som fører til oppblåsthet, smerter og næringsmangel. Test og behandling kan redusere symptomer betydelig.

9. Overspising

Store måltider eller rask spising kan overbelaste fordøyelsen og føre til oppblåsthet. Mindre måltider og god tygging hjelper.

Få hjelp til å finne årsaken(e)

Testing og tilpassede tiltak kan gjøre en stor forskjell for de med kronisk oppblåsthet. Ønsker du å vite mer om hvilke tester som kan være aktuelle for deg? Les mer eller ta kontakt for veiledning!

Referanser:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264926/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3272664/