Ingredienser

Ca 4 kg kalkun
2 - sitroner
3 fedd hvitløk, finhakket
2 ss olivenolje, ekstra jomfru
3 ss smør
1 bunt rosmarin, tørket
1 - gulrot
2 - løk
1 halv - purreløk, finhakket
1 halv - selleristilk
2 ss olivenolje, kaldpresset
5 ss persille, finhakket
2 og en halv dl Hønsekraft
Fløtesaus - -
3 - sjalottløk, finhakket
1 ss smør
1 dl hvitvin, tørr
Ca 1 halv liter kraft fra kalkunen
1 halv ts timian, tørket
3 ts maisenna
3 dl matfløte

Saftig helstekt kalkun

120 min Middels

Kalkun er en tradisjonsrik jule- og nyttårsrett, men er også et sunt og godt festmåltid hele året. Hver familie har sin egen hemmelige oppskrift eller ingrediens, og her får du Fedon sin «hemmelige» vri. Se tilbehøret i egne oppskrifter: Rødkål, blomkål og brokkolisalat med parmesan og kokte røde liser.

Ved siden av å være en av våre magreste kjøttsorter, har kalkun en mild og fin smak som gjør at den kan kombineres med utallige smaker. Det var indianerne i Mexico som først alte opp kalkun. De spanske conquistadorene tok på 1500-tallet med seg kalkuner hjem til Spania. Til oss har kalkunen kommet med innvandrede engelskmenns julemiddag. Denne varianten er ekstra smakfull og saftig, med sin kombinasjon av syrlig og søtt tilbehør. Vel bekomme!

* Tin kalkunen langsomt i kjøleskapet, da blir den best. En kalkun på ca. 5 kg vil trenge ca. 2 døgn før den er helt tint.

* Stikk et snitt inn mot beinet på innsiden av hvert lår slik at varmen kommer bedre til, så blir lårene raskere ferdig.

* Du kan gjerne steke kalkunen i stekepose. Fyll grønnsakene i posen i stedet for i formen. Stek som vanlig, men vær oppmerksom på at kalkunen trenger noe kortere steketid.

8 porsjoner

Slik gjør du:

  1. Kalkun:
    Tørk kalkunen godt. Gni den inn med sitron, og legg restene av sitron inni. Finhakk hvitløken, bland halvparten med olje og gni dette over kalkunen etter sitronsaften har tørket inn. Bland resten av hvitløken med smøret.

  2. Hvitløksmør og rosmarin:
    Løsne skinnet forsiktig på brystsiden av kalkunen og gni brystfiletene med hvitløksmør. Legg en kvist rosmarin på hver filet og legg skinnet tilbake. Bind opp kalkunen slik at lår og vinger holdes inntil kroppen.

  3. Begynn på sausen:
    Finhakk grønnsakene og fres dem i smør sammen med persillen. Legg grønnsakene i langpannen og legg kalkunen oppå med brystsiden opp. Tilsett kraften.

  4. Stek kalkunen ved 160º i ca. 2 timer i langpanne på nederste rille, eller til steketermometeret som følger kalkunen viser at den er ferdig. Ta kalkunen opp og ta ut sitronene, la kalkunen hvile ca. 15 min. Sil kraften i langpannen og bruk den til sausen.

  5. Fløtesaus:
    Fres løken blank i smør. Tilsett hvitvin, kraft og timian og kok den inn til halvparten. Ha i maisennamel utrørt i kald fløte og kok den videre i ca. 10 min. Smak til med salt og pepper.

  6. Anrett kalkunen på fat og server med varm brokkolisalat, rødkål og kokte røde linser. Noen friske røde epler smaker deilig ved siden av.