Dato: 08.03.2023
Skrevet av: Siri Schultz

Melatonin, for god søvn og anti-aldring i både hjerne og kropp!

Melatonin er et hormon som produseres i pinealkjertelen, som ligger i hjernen. Hormonet er avledet fra aminosyren Tryptofan, og kalles ofte «søvnhormonet» fordi det er viktig i reguleringen av døgnrytmen vår. Men det mange ikke er klar over, er at det har langt flere helseeffekter enn å bidra til god søvn.

Melatonin produseres også i annet vev, inkludert i immunceller. Melatonin ble først oppdaget i 1958, og dette pinealhormonet skilles ut rikelig i ungdomsårene, men avtar med stigende alder. Det har lenge vært brukt som tilskudd for behandling av ulike søvnforstyrrelser, inkludert jetlag og søvnløshet, og for å forbedre den generelle søvnkvaliteten.

Fordeler ut over søvn

I 1993 fant forskere at Melatonin også er en kraftig antioksidant som slukker frie radikaler. Faktisk har Melatonin vist seg å ha 200 % mer antioksidantkraft enn vitamin E. Dets antioksidant- og antiinflammatoriske aktiviteter kan bidra til en rekke andre fordeler (foruten sunn søvn):

Anti-aldringseffekt

Melatonin motvirker aldring på flere områder:

  • Redusere kronisk lavgradig inflammasjon som oppstår med alderen
  • Hjelper til med å regulere og balansere beindannelse og bentap
  • Regulere sirtuiner, proteiner som spiller en rolle i cellulær helse

Energimetabolisme

En studie viser at Melatonin gitt som tilskudd,  kan bidra til bedre funksjon av mitokondrier. Dette er små cellestrukturer, der energigivende næringsstoffer blir omdannet til energi som celler kan anvende. Nedsatt mitokondriefunksjon skjer både som resultat av aldring, men også miljøgifter med flere.

Effekten av Melatonin er i så måte er interessant i forhold til mange sykdommer som kan skyldes det som kalles «mitokondriedysfunksjon», altså ikke normal mitokondriefunksjon.

Mitokondrielle sykdommer er kroniske (langvarige), genetiske, noen ganger arvelige lidelser som oppstår når mitokondrier ikke klarer å produsere nok energi til at kroppen skal fungere skikkelig. Mitokondrielle sykdommer kan være til stede ved fødselen, men kan også forekomme i alle aldre. Mitokondrielle sykdommer kan påvirke nesten alle deler av kroppen, inkludert cellene i hjernen, nerver, muskler, nyrer, hjerte, lever, øyne, ører eller bukspyttkjertel.

Mitokondriell dysfunksjon oppstår når mitokondriene ikke fungerer så godt som de burde på grunn av en annen sykdom eller tilstand. Mange forhold kan føre til sekundær mitokondrie dysfunksjon og påvirke andre sykdommer, inkludert:

  • Type 2 diabetes
  • Kreft
  • Kronisk utmattelsessyndrom (ME/CFS)
  • Alzheimers sykdom
  • Muskeldystrofi
  • Lou Gehrigs (ALS) sykdom

Kronisk utmattelsessyndrom (CFS), også kjent som myalgisk encefalitt (ME), er en multisystemsykdom som inkluderer kronisk tretthet, muskel- og skjelettsmerter, forstyrret søvn og nedsatt hukommelse og konsentrasjon.

Støtter immunsystemet

Prekliniske studier viser at Melatonin forsterker immunresponsen ved å stimulere produksjonen og aktiviteten til T-celler (hvite blodceller), naturlige killer-celler og makrofager som omslutter og ødelegger inntrengere. Dette har fått noen forskere til å konkludere med at Melatonin kan være nyttig mot infeksjon av virus, bakterier og parasitter.

Hjerne og hukommelse

Når vi blir eldre, forsvinner ofte vår evne til å lagre og huske minner. Nye funn viser at Melatonin kan forbedre hukommelsen, fremme kognitiv funksjon og øke dannelsen av nye hjerneceller.

Les også saken «Søvn, melatonin og plager i overgangsalderen».

Melatonintilskudd

Ettersom melatoninnivået avtar med alderen, avtar også alle fordelene. Å ta Melatonin som tilskudd før du legger deg, kan derfor bidra til å forbedre søvnen, forynge immunfunksjonen, gjenopprette mitokondriefunksjonen og beskytte den aldrende hjernen og kroppen.

Relevante tilbud

Melatonin

Pris kr. 239

Foredrag: Si "god natt" til dårlig søvn

Pris kr. 299