3. Naturmidler som fremmer energiforbruk
DHEA
Dehydroepiandrosteron (DHEA) er et binyrehormon og en forløper til testosteron og østrogen. Produksjonen av binyrene avtar jevnt med økende alder. Lave DHEA-nivåer er forbundet med høyere kroppsvekt og prosent kroppsfett, og forskning tyder på at kosttilskudd kan forbedre kroppssammensetning, kroppsfettfordeling og metabolisme av fett og karbohydrater.
Videre fant en analyse av fire kliniske studier at DHEA-tilskudd økte bevaring av bein- og muskelmasse hos aldrende kvinner. DHEA har mange andre viktige
effekter, ikke minst kan det bidra til bedre kognitiv funksjon og hukommelse. I Norge er DHEA reseptbelagt.
4. Naturmidler som påvirker hvordan fettvev fungerer
Gynostemma
Gynostemma pentaphyllum er en asiatisk medisinsk plante som brukes til å senke blodsukker og kolesterolnivåer, styrke immuniteten og stimulere til vekttap. Ekstrakter fra gynostemma har vist seg å aktivere et kritisk enzym som regulerer cellenes stoffskifte og andre cellefunksjoner: adenosinmonofosfataktivert proteinkinase (AMPK).
I en randomisert placebokontrollert studie som inkluderte 80 deltakere med fedme, resulterte 450 mg gynostemmaekstrakt per dag i 12 uker i redusert kroppsvekt,
mengde magefett, kroppsfettmasse, prosent kroppsfett og BMI. 0
Dyreforskning antyder at behandling med gynostemma kan påvirke genuttrykk som kan føre til redusert kroppsfett, vektøkning og stoffskifteforstyrrelser.
Sphaeranthus indicus og Garcinia mangostana
Mangostan ( Garcinia mangostana ) er en tropisk frukt hjemmehørende i Sørøst-Asia, hvor den tradisjonelt har blitt brukt som behandling for diabetes.
Forskning viser at den har sterke antioksidant- og antiinflammatoriske effekter, inkludert i fettvev, og forbedrer blodsukkerkontrollen.
En annen mye brukt medisinplante kjent som østindisk klodetistel (Sphaeranthus indicus) har også vist antiinflammatoriske, blodsukkersenkende og lipidsenkende aktiviteter i dyre- og cellekulturmodeller. En kombinasjon av ekstrakter fra mangostanfruktskall og S. indicus blomster har blitt studert for sin evne til å fremme vekttap.
I en studie som inkluderte 60 deltakere med fedme, mistet de som fikk 400 mg S. indicus pluss mangostan to ganger daglig i gjennomsnitt ca. 5,5 Kg, 10cm i midjeomkrets og 10cm i hofteomkrets etter 16 uker; derimot gikk de som fikk placebo ned bare 1,2 Kg, 4cm i midjeomkrets og 5cm i hofteomkrets.
I tillegg var mangostan pluss S. indicus forbundet med større reduksjon i BMI og totalt kolesterol, LDL-kolesterol og triglyseridnivåer.
Andre placebokontrollerte studier har på lignende måte vist effekten av S. indicus pluss mangostan for å øke vekttap hos personer med overvekt og fedme. Deres fordelaktige effekter ser ut til å skyldes delvis endringer i uttrykket av proteiner som er viktig i glukose- og lipidmetabolismen i fettceller.
Konjugert linolsyre
Konjugert linolsyre (CLA) er en spesifikk gruppe fettsyrer med utgangspunkt i fettsyren linolsyre. Linolsyre er en essensiell omega-6-fettsyre som finnes i
mange plantematvarer, mens CLA produseres gjennom bakteriell gjæring av linolsyre i fordøyelseskanalen til drøvtyggere som kyr, geiter og sauer. Derfor er viktige matkilder til CLA kjøtt fra sau/lamm, geit, okse og meieriprodukter. CLA kan også fremstilles syntetisk fra oljer med mye linolsyre, som soya-, mais-, saflor- og solsikkeoljer og finnes da som kosttilskudd.
CLA ser ut til å fremme fettnedbrytning, hemme fettsyreproduksjon og -lagring og redusere inflammasjon i fettvev. Det har også vist seg å virke på epigenetisk (genuttrykk) nivå, og endre fettcellenes produksjon av enzymer viktig i fett- og glukosemetabolismen.
Selv om bevis fra kliniske studier er blandet, har flere randomiserte kontrollerte studier rapportert reduksjon i fettmasse og kroppsvekt hos overvektige og overvektige personer etter å ha tatt 3–6 gram CLA per dag over tidsperioder fra 12 uker til to år
5. Naturmidler med annen virkning som fremmer sunt vekttap
Alfa liponsyre
Bidrar til å støtte glukose metabolismen og kan derfor bidra til vektreduksjon sammen med kost- og livsstilsendringer.
Et tilskudd for deg som er opptatt av avgiftning og anti-aging. Bra for lever og nerver og reduserer oksidering.
Alfa-liponsyre er en naturlig antioksidant som er fordelaktig for leveren, nervene og beskytter mot oksidasjon. Alfa-liponsyre støtter også energiproduksjon og
sukkermetabolisme, og hjelper kroppen din å bli kvitt inntatt giftstoffer ved å binde seg til metaller. Ifølge forskning er skader forårsaket av frie radikaler et viktig problem som bidrar til aldring av organene våre.
Alfa-liponsyre er effektivt for å eliminere frie radikaler, og i forlengelse forsinker det aldringsprosessen. Alfa-liponsyre har blitt kalt den universelle
antioksidanten på grunn av dens evne til å virke i både den ekstracellulære væsken og cellen, og øke nivåene av kroppens viktigste antioksidant: glutation.
En av de mest fordelaktige aktivitetene med alfa-liponsyre er å forbedre funksjonene til andre essensielle antioksidanter ved å resirkulere dem. Dette ser ut til å oppnås ved for eksempel å slukke tokoferolradikaler eller ved å redusere vitamin C, eller øke nivåene av ubiquinol (et derivat av CoQ10) og glutation.
Disse trinnene hjelper til med å regenerere vitamin E. I kliniske studier har det ikke vært rapportert om alvorlige bivirkninger, selv ved høye doser.
Noen pasienter har opplevd allergiske hudreaksjoner og mulig hypoglykemi hos diabetikere. R-liponsyre er biologisk mer aktiv enn alfa-liponsyre, med litt høyere kostnader.
Dette tilskuddet kan hjelpe deg ned i vekt
En klinisk studie ved Oregon State University og Oregon Health & Science University viste at alfa liponsyre antioksidant gitt som tilskudd virker slankende. Det naturlige stoffet, som produseres i kroppen vår og som er en viktig del av vårt eget antioksidantforsvar, ble gitt som et kosttilskudd til overvektige men ellers friske mennesker, førte til at mange av forsøkspersonene gikk ned i vekt.
Forskningen, publisert i Journal of Nutrition, analyserte effekten av 24 ukers daglig tilskudd av 600-milligram alfa-liponsyre (alpha liponic acid) på 31 personer, med en like stor kontrollgruppe som fikk placebo.
Studien fant tydelig nedgang i kroppsfett hos mennesker som tok liponsyre-tilskudd, spesielt hos kvinner (de gikk ned 9,4% ned i fettmasse) og hos de tyngste deltakerne (gikk ned 8,6% i fettmasse). En såkalt meta-analyse av studier på samme tema ble publisert i 2018 og viste at alfa-liponsyre gir en tilleggseffekt under slanking.
Hva er Alfa-liponsyre?
Alfa-liponsyre er et stoff som produseres i celler hos både planter og dyr, inkl. mennesker. Det er et vitaminlignende stoff med kraftig antioksidant effekt. Bakegjær, lever, nyre, spinat, brokkoli er gode kilder til Alfa-liponsyre i kosten. Det blir også produsert som tilskudd og medikament.
I dose på 600mg er alfa-liponsyre meget effektiv i både forebygging og behandling av diabetes nerveskade (nevropati). I Norge må alfa liponsyre på 600 mg fås på spesialresept fra lege, selv om det er et naturlig stoff. Årsaken er at det er nettopp bevist at det har betydelig effekt som tilskudd. Både i EU land og USA kan det imidlertid kjøpes uten resept.
Alternativ kan du kjøpe Alfa-linponsyre 250 mg i vår nettbutikk og ta to tabletter daglig.
Dosering og bruk:
Ta en (1) kapsel om morgenen og en (1) kapsel om kvelden, helst på tom mage, eller som
anvist av helsepersonell.
Hvis du tar medisiner som reduserer glukose, må du kontakte helsepersonell før du tar dette
produktet.
Ved Fedon Helse har vi lang erfaring med bruk av også høydose alfa-liponsyre på spesialresept. Ønsker du å snakke med oss om dette kan du ringe oss på tlf 22 92 60 00 eller bruke kontaktskjema nederst på siden så tar vi kontakt med deg.
Hvordan virker Alfa-liponsyre?
Alfa-liponsyre ser ut til å bidra til å forhindre visse typer celleskader i kroppen, og gjenoppretter også antioksidant-virkningen av vitamin E og vitamin C. Det er også bevis på at Alfa-liponsyre kan forbedre funksjonen og ledningen av nerveceller ved diabetes.
Alfa-liponsyre brukes ellers i kroppen for å bryte ned karbohydrater og til å frigjøre energi til de ulike organene i kroppen.
Alfa-liponsyre fungerer som en antioksidant, noe som betyr at den kan gi beskyttelse til alle celler, ikke minst i hjernen både relatert til aldring, betennelse og skader. Antioksidantvirkningen kan også være nyttige i visse leversykdommer.
Kroppen produserer generelt nok alfa-liponsyre til å forsyne enzymer som trenger det. Når det tas som kosttilskudd, har alfa-liponsyre ytterligere egenskaper, herunder stimulering av blodsukkerstoffskifte, antioksidantforsvar og betennelsesdempende effekt – noe som gjør det egnet til komplementær behandling for personer med diabetes, hjertesykdommer og aldersrelatert kognitiv svikt.
Selv om virkningsmekanismen som R-ALA utøver sine vekttapseffekter med er noe uklar, synes det at de er knyttet til antioksidanteffekter og metabolske endringer. ALA har vist seg å redusere nivåene av flere inflammatoriske markører, inkludert interleukin-6 (IL-6), Creaktivt protein (CRP) og tumornekrosefaktor-alfa (TNF-ɑ). Mange av disse betennelsesstoffer produseres av fettvev og bidrar til den kroniske betennelsestilstanden som er forbundet med fedme. ALA, alene og i kombinasjon med andre ingredienser, har også vist seg å utøve gunstige metabolske endringer, inkludert reduksjon i blodsukker- og insulinnivåer.
ALA kan også påvirke positivt risikofaktorer for hjerte- og karsykdom. Mange tidligere studier har brukt S-formen av alpha-liponsyre, som er et produkt av
industriell produksjon og ikke funnet i naturen. Den aktuelle studie brukte bare R-formen av liponsyre – formen som finnes i kroppen naturlig. Derfor er det viktig å bruke R-alfa liponsyre som tilskudd. Det er nok dyrere, men har bedre effekt.
Kosttilskuddet i nettbutikken vår består av R-alfa liponsyre
Forsøkspersoner som gikk ned i vekt på alfa liponsyre tilskudd, reduserte også triglyseridnivået i blodet (fettstoffer). Andre effekter av liponsyre tilskudd var også målbare. Noen markører for betennelse (inflammasjon) ble redusert.
Omega-7, en oversett fettsyre
En unik omega-7 fettsyre har vist seg å øke fettnedbrytningen og fettforbrenningen for energi. Og det er ikke alt: i en studie viste pasienter som tok omega-7 i bare 30 dager en 43 % reduksjon i nivåer av C-reaktivt protein (inflammatorisk). Oppdagelsen av omega-7 gir en mulighet til å overvinne metabolske forstyrrelser som går forut for aldring.
- Koblingen mellom overvekt, betennelse og hjerte- og karsykdommer har aldri vært klarere.
- Fettvev spesielt rundt midjen skiller ut pro-inflammatoriske (betennelsesfremmede) stoffer og bidrar til insulinresistens og hjerte- og karsykdommer samtidig som det bidrar til enda større fettlagring.
- Nylig har forskere oppdaget at omega-7 (palmitolsyre) har positive helseeffekter.
- Omega-7 bidrar til større fett- og sukkerforbrenning og mindre lagring av disse.
- Forskning hos mennesker har vist at en liten daglig dose omega-7 fungerer som et lipokin, et signalmolekyl som er i stand til å redusere betennelse og bidra til mer normale blodfettstoffer. Dette bidrar til reduksjon av risiko for hjerte- og karsykdom og type 2 diabetes
Provinal purifie omega-7
Dosering: en kapsel daglig
Kaffe
Både grønne og brente kaffebønner inneholder aktive bestanddeler (inkludert koffein) som kan bidra til å fremme sunt vekttap. Blant disse finner man en familie av
polyfenoler kalt klorogene syrer, og prebiotiske forbindelser kalt mannooligosakkarider. Kaffedrikking har blitt knyttet til redusert risiko for en rekke kroniske
helseproblemer, inkludert hjertesykdom, type 2 diabetes og fedme, samt lavere risiko for død uansett årsak. En gjennomgang og metaanalyse av kliniske studier som undersøkte helseeffektene av kaffe, fastslo at tre til fire kopper kaffe per dag er forbundet med den største generelle helsegevinsten.
Grønne kaffebønner, som inneholder er klorogensyre enn brente bønner, har blitt undersøkt for deres evne til å fremme vekttap.
En metaanalyse av 16 randomiserte kontrollerte studier fant at tilskudd med grønn kaffeekstrakt reduserte BMI betydelig, og hadde en større vektreduserende effekt hos deltakere med en BMI over 25 kg/m 2 .
En randomisert kontrollert studie med 52 normalvektige deltakere fant at å innta en drikke laget av både grønn og brent kaffe tre ganger daglig i åtte uker førte til reduksjon prosent kroppsfett, blodtrykk, insulinresistens, blodsukkernivåer og triglyseridnivåer, noe som tyder på denne kombinasjonen kan bidra til å forebygge eller behandle metabolsk syndrom.
Myseprotein
Myseprotein bidrar til veksten av muskelvev, forbedrer metthet og fremmer termogenese (kroppens varmeproduksjon og dermed hvileforbrenning). Kliniske studier viser at myseprotein kan bidra til å bevare fettfri kroppsmasse under vektreduksjon gjennom kosthold og trening hos personer med overvekt og fedme. En randomisert kontrollert studie med kvinner som gikk opp i vekt etter gastrisk bypass-operasjon, fant at tilskudd med myseprotein (0,5 gram/kg ideell kroppsvekt) i 16 uker fremmet større kroppsvekt- og fettmassereduksjon uten tap av fettfri kroppsmasse (muskelmasse, benmasse og vann).
En metaanalyse av ni kontrollerte studier viste at myseprotein ikke bare økte vekt og fett-tap, det reduserte også risiko for hjerte- og karsykdom ved å forbedre blodfettstoffer, blodsukkernivåer og blodtrykk. Noen studier tyder på at myseprotein kan dempe den økningen i appetitten som vanligvis følger med kalorireduksjon og vekttap.
Psyllium, Inulin og Probiotika
Psyllium (loppefrø) planten dyrkes hovedsakelig i India, Bangladesh.
Hvordan hjelper psyllium husk (loppefrøskall) vekttap? Her er fem vitenskapelig beviste måter:
1. Øker metthetsfølelsen
En studie utført av amerikanske forskere viser at psyllium husk bidrar til større metthetsfølelse og reduserer sultplager ( 2 ). Psyllium inneholder løselig kostfiber, som danner et gel-lignende lag etter å ha kommet i kontakt med vann. Dette laget bidrar til å bremse transporten av mat gjennom mag- og tarmkanalen, noe som resulterer i økt metthetsfølelse ( 3 ). Psyllium husk hjelper til med å dempe appetitten uten å påvirke energinivået. Dette bidrar til vekttap.
2. Fungerer som et avføringsmiddel
I en studie publisert i Current Medical Research and Opinion fant forskerne at loppefrøskall er det mest effektive avføringsmiddelet. Det bidro til å behandle forstoppelse og reduserte magesmerter og diaré bedre enn andre avføringsmidler ( 4 ). Fiberet fra loppefrø hjelper til med å trekke vann fra kroppen til tarminnholdet og tilfører økt volum til avføringen, og forbedrer derved tarmbevegelsen ( 5 ). Dette bidrar til bedre avgiftning, bedre immunfunksjon og mindre betennelse, som dermed kan bidra positivt ift vektregulering.
3. Forbedrer bodkolesterol og triglyserider (blodfettstoffer)
Forskere fra New Zealand gjennomførte en studie på 47 15-16 år gamle deltakere. Deltakerne inntok 6 g psylliumskall daglig i seks uker. Deres kroppssammensetning, insulinfølsomhet, blodfettstoffer og blodtrykk ble målt. Fiber i psylliumskallet reduserte dårlig (LDL) kolesterol og fett (med 4 %) hos deltakerne ( 6 ).
4. Forbedrer blodsukker
Det løselige fiberet som finnes i psylliumskallet øker ikke bare mettheten, men forbedrer også blodsukkerreguleringen. I en studie fikk pasienter med type 2 diabetes tilskudd med psyllium husk i åtte uker, noe som forbedret insulinnivået, glukosetoleransen og metabolismen ( 9 ).
Psyllium husk bidrar også til å senke blodsukkernivået etter måltider.
En studie publisert i British Medical Journal viste at på grunn av forsinket tømning av magesekken, økte ikke blodsukkernivået raskt og mye etter et måltid ( 10 ).
5. Hjelper med å behandle metabolsk syndrom
Metabolsk syndrom er en opphopning av flere forstyrrelser, som sammen øker risikoen for at en person utvikler hjerte- og karsykdom av åreforkalkning, insulinresistens og type 2 diabetes. ( 11 ).
En studie publisert i Journal of Clinical Gastroenterology viser at psylliuminntak bidrar til å senke dårlig kolesterol, forbedrer triglyseridnivåer og metthet,
reduserer blodtrykket og hjelper vekttap. Alle disse til sammen hjelper til med å behandle metabolsk syndrom ( 12 ).
Probiotika
Probiotika er levende mikroorganismer som brukes til å regulere tarmens bakterier og andre mikrober og fremme helse. Tallrike kliniske studier har undersøkt potensialet til probiotiske kosttilskudd for å fremme vekttap og forebygge og behandle metabolske forstyrrelser. Metaanalyser og gjennomgang av randomiserte kontrollerte studier viser at probiotiske kosttilskudd som inneholder ulike melkesyre- og bifidobakteriestammer kan bidra til å redusere kroppsvekt, BMI, midjemål, fettmasse og prosent kroppsfett.
I tillegg er probiotisk tilskudd forbundet med forbedringer i kolesterolnivåer og markører for blodsukkerregulering. En analyse viste at de mest robuste effektene har man fått med kosttilskudd som inneholder to eller flere stammer i beskjedne doser (under 10 milliarder kolonidannende enheter [CFU] per dag).
En overflod av tarmbakterien Akkermansia muciniphila har blitt forbundet med god metabolsk helse, og man finner lave nivåer i avføring hos personer med overvekt.
En varmedrept form av A. muciniphila har vist lovende effekter i pilotforsøk på overvektige mus og mennesker, noe som tyder på dets potensial som et hjelpemiddel i forbindelse med vekttap.
Lepicol er en perfekt kombinasjon av psyllium husk (loppefrøskall), prebiotiske fibre (inulin) og gunstige melkesyrebakterier og bifidobakterier
Lepicol pulver
Anbefalt daglig dose: Voksne: 1-2 toppede teskjeer (5-10 g) blandet med et glass vann eller sukkerfri leskedrikk en til to ganger daglig.
Drikke et glass vann til. Tas helst enten en time før eller tre timer etter måltid og ikke sammen med medikamenter eller andre tilskudd.
Lepicol kapsler
Anbefalt daglig dose:
En bør begynne med 2-3 kapsler. I løpet av 2-3 uker kan en gradvis øke til høyere dose, inntil 8 kapsler. En stabiliserer dosen når ønsket effekt er oppnådd. For mange er kanskje 5-6 kapsler nok.
Voksne: 2-8 kapsler en til to ganger daglig, etterfulgt av 2-3 glass vann.
Tas helst enten en time før eller tre timer etter måltid og ikke sammen med medikamenter eller andre tilskudd.
Fiskeolje / Omega-3 fettsyrer fra havet
Omega-3 fettsyrer fra fisk (hovedsakelig eikosapentaensyre [EPA] og dokosaheksaensyre [DHA]) demper betennelser, og ifølge forskning kan de fremme sunn metabolisme ved å redusere insulinresistens og utskillelse av betennelsesstoffer fra fettvev.
Fiskeolje og omega-3-fettsyrer kan også øke metthetsfølelsen, forbedre reguleringen av viktige hormoner som har med både vekt og blodsukker å gjøre (leptin og adiponektin), og føre til uttrykk av gener (epigenetikk) forbundet med midre dannelse av fettvev.
I en placebokontrollert studie som inkluderte 65 overvektige deltakere med depresjon, reduserte tilskudd av 1080 mg EPA og 720 mg DHA daglig i 12 uker depresjonssymptomer og førte til økt vekttap. En metaanalyse av randomiserte kontrollerte studier konkluderte med at omega-3-fettsyrer fra fisk kan bidra til å minske midjemål og triglyseridnivåer (blodfettstoffer), noe som tyder på forbedret metabolsk helse hos personer med overvekt og fedme.
Super Omega høykonsentrert omega 3 med polyfenoler fra olivenfrukt og sesamlignaner
Dosering basert på effekt på vekt: Ta tre kapsler daglig til mat
Capsaicin
Capsaicin er en aktiv forbindelse som finnes i chilipepper ( Capsicum annuum ) og er ansvarlig for den sterke «hot» smaken. Capsaicin aktiverer den sympatiske delen av nervesystemet (ansvarlig for kamp eller flykt respons), minsker appetitten samtidig som den øker termogenese (kroppens varmeproduksjon og dermed hvileforbrenning), energiforbruk og nedbrytning av kroppsfett (lipolyse).
Gjennom disse effektene kan capsaicin motvirke kroppens tilpasningsespons på redusert kaloriinntak og øke vekttap. Det er kjent at vekttap kan redusere hvileforbrenningen, spesielt hvis man mister en del muskelmasse.
En metaanalyse av åtte randomiserte kontrollerte studier med totalt 191 forsøkspersoner fant at daglig inntak av minst 2 mg capsaicin reduserte appetitten. En annen forskning fant at capsaicin og beslektede chilipepperforbindelser kan redusere appetitt, energiforbruk og magefett. I en placebokontrollert studie med 50 overvektige kvinnelige deltakere, mistet de som fikk 50 mg capsaicin, sammen med 250 mg grønn te og 100 mg ingefær, to ganger daglig i åtte uker betydelig mer vekt enn de som fikk placebo. 297
I en studie som undersøkte kortsiktige effekter av capsaicin, økte en enkelt dose på 2 mg capsaicin REE etter et måltid hos unge voksne med fedme.
Pinjekjernolje
Pinjekjernetolje, som inneholder en bestanddel kalt pinolensyre, har vist seg å redusere matinntaket. Når tilskudd av pinjekjernerolje fra 2 til 6 gram ble gitt til overvektige kvinnelige forsøkspersoner før et buffémåltid, ble matforbruket redusert med opptil 9 % sammenlignet med placebo.
Forskerne mener at det reduserte matinntaket på grunn av pinjekjernoljens mettende effekter formidles gjennom en effekt på hormonet kolecystokinin (CCK) og andre appetittdempende stoffer.
I en placebokontrollert studie fikk 18 overvektige kvinner 3 gram pinjekjernoljeekstrakt eller placebo før frokost og ble overvåket i fire timer. Behandlingsgruppen rapporterte mindre appetitt og hadde høyere nivåer av hormoner som undertrykker matlysten i løpet av de fire timene etter pinjekjernsolje inntak,
sammenlignet med placebo. Pinjekjernerolje har vist seg å forhindre vektøkning, økning av fettmasse og magefett i dyrestudier.
L-karnitin
L-karnitin, en ikke-essensiell aminosyre som produseres i kroppen og finnes i kjøtt og meieriprodukter, spiller en nøkkelrolle i å bedre fettomsetningen. En meta-analyse av 43 kontrollerte studier med til sammen 2703 deltakere fant at tilskudd på minst 2 gram per dag av L-karnitin reduserte kroppsvekt, kroppsfettmasse og BMI hos overvektige. Fordi Lkarnitin reduserer oksidativt stress, støtter sunn mitokondriefunksjon og viser cellebeskyttende effekter, kan det også bidra til å forhindre noen av de mange helseproblemene forbundet med overvekt og fedme.
Kanel
Daglig tilskudd av kanelkapsler gir en rekke helsefordeler:
- Reduserer insulin og blodsukker
- Reduserer kolesterol og triglyserider
- Virker vektreduserende
- Sterk antioksidant.
Studier har vist at et daglig inntak av 1,5 g kanel kan redusere insulin og blodsukker med hele 30 %, noe som igjen har en positiv effekt på vekten. Det samme ble vist i forhold til forhøyede blodfettstoffer. Daglig inntak av kanel kunne redusere nivåer av blodfettstoffer som LDL kolesterol og triglyserider med opptil 27 %.
I tillegg til dette virker også kanel som en sterk antioksidant i kroppen. Kanel anbefales spesielt til personer med insulinresistens, diabetes 2, høyt kolesterol, overvekt og hjerte/karsykdom. Full effekt forutsetter daglig inntak.
Nutrifood kanel:
- Har garantert svært lavt kumarininnhold (for å unngå skade på lever)
- Inneholder pulver av barken fra kassiatreet
- Anbefalt daglig dose: 3-4 kapsler
Kanel er lett tilgjengelig hele året, men den aromatiske duften og den søte, varme smaken gjør den til et perfekt vinterkrydder.
Kanel har lange røtter både som krydder og medisin. Det er den brune barken fra kaneltreet vi bruker, enten som tørket stang eller som malt pulver.
Kinesisk kanel (kassia) og ceylonsk kanel har samme aroma, men den ceylonske er en anelse søtere, mer utsøkt, dyrere og mindre tilgjengelig. Derfor er også mest forskning gjort på kinesisk kanel.
Helsefordeler:
Kanelens enestående legende egenskaper kommer fra de tre hovedkomponentene i de eteriske oljene som finnes i barken. Oljene inneholder de aktive komponentene kanelaldehyd, cinnamylacetat og cinnamylalkohol, samt en rekke andre flyktige stoffer. Den har bl.a. blodfortynnende virkning, antibiotisk virkning, bidrat til blodsukkerkontroll, et kraftig antioksidant samt at den styrker hjernens funksjon.
Tidligere har enkelte forskere uttrykt bekymring for potensielle giftvirkninger av regelmessig kanelinntak. Denne nye undersøkelsen viser at de potensielt giftige forbindelsene i kanelbark først og fremst finnes i fettløselige ekstrakter, og kun i svært små mengder i vannløselige ekstrakter. Det er de vannløselige ekstraktene som inneholder de insulinfremmende forbindelsene.