Dato: 21.03.2023
Skrevet av: Siri Schultz
Hvilken innvirkning har karbohydrater på beinhelsen?
God beinhelse er avgjørende for en rekke funksjoner i kroppen vår. Benene gir oss støtte og mobilitet, og de spiller en viktig rolle i å beskytte våre indre organer. Videre er beinene også involvert i produksjonen av blodceller og mineraler som kalsium og fosfor som er essensielle for kroppen vår. Dårlig beinhelse kan føre til en rekke helseproblemer som osteoporose, beinbrudd, smerter i rygg og ledd, og redusert mobilitet. Derfor er det viktig å ta vare på skjelettet vårt gjennom regelmessig trening, et sunt kosthold og sunne vaner, for å opprettholde god beinhelse og forhindre alvorlige helseproblemer på sikt.
Det er flere faktorer som påvirker beinhelsen vår. Genetikk, kroppsvekt og muskelmasse, fysisk aktivitet som belaster beina, menstruasjonssyklus, andre hormonelle faktorer spiller inn. Men også ernæringsstatus og medikamentbruk påvirker beintetthet, som igjen kan fortelle om fremtidig risiko for brudd.
-En gjennomsnittlig kvinnes skjelett veier cirka 2,5 kilo,
mens en gjennomsnittlig manns skjelett veier cirka 3,5 kilo.
For å optimalisere beintettheten, er mikronæringsstoffer som kalsium, fosfor, magnesium og vitaminer C, D og K2 viktig. Studier om påvirkningen av proteininntak på beinhelse er mer kontroversielle, og noen studier antyder at økt proteininntak kan være skadelig for bein ved å øke syrebelastningen, som i sin tur øker kalsiumtapet i urinen. Samlet analyse fra flere studier støtter imidlertid funnet om at et høyere proteininntak er heller gunstig for bein, spesielt i ryggen.
Sjekk dine nivåer av bl.a. kalsium, magnesium og fosfor med en hårmineralanalyse!
Karbohydrater – kvalitet og mengde har stor betydning
Det er viktig å forstå effektene av karbohydrater på beinhelse til tross for mindre forskning på området. Bearbeidede og raske karbohydrater kan føre til vektøkning, risiko for type 2 diabetes, hjertesykdom og flere kreftformer, noe som øker behovet for å begrense sukkerarter og stivelse i kostholdet.
Forskning antyder at både kvalitet og mengde av karbohydrater som er i kostholdet, samt glykemisk indeks av mat, kan påvirke beinhelse. Kosthold med høy glykemisk indeks er forbundet med større risiko for fedme og hjerte- og karsykdommer, samt lavere beintetthet og økt risiko for brudd. Karbohydratenes kvalitet har blitt vurdert ved hjelp av karbohydratkvalitetsindeksen (CQI) og lavkarbohydratkostskåren (LCDS).
Dietter som er rike på raffinerte eller bearbeidede karbohydrater med tilsatt sukker, er betennelsesfremmende og øker oksidativt stress, noe som kan føre til økt beintap, lav beintetthet og økt bruddrisiko. I motsetning til dette, har dietter som er rike på belgfrukter, fullkorn, frukt, grønnsaker, nøtter og olivenolje en lavere glykemisk indeks og er gunstige for bein. Disse diettene er en rik kilde til antioksidanter, vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som er gunstige for bein.
En intervensjonsstudie fant at en diett med lav glykemisk indeks og basert på belgfrukter, var overlegen en vanlig sykehusdiett i å forebygge økt beintap som vanligvis oppstår under sykehusinnleggelse, der deltakerne måtte være sengeliggende en del dager.
Høye glukose- og insulinkonsentrasjoner ser ut til å ha en negativ innvirkning på beinhelsen. Et kosthold med høy glykemisk indeks og belastning er forbundet med en høyere risiko for osteoporose-relaterte brudd i en eldre middelhavsbefolkning med høy risiko for hjerte- og karsykdommer.
Middelhavskosten vinner igjen
Forekomsten av brudd som resultat av beinskjørhet er lavere i land i Middelhavsland. Ekstra jomfru olivenolje, en nøkkelkomponent i middelhavskosten, med anerkjente gunstige effekter på metabolisme og hjertehelse, kan redusere risikoen for osteoporotiske brudd. Høyere forbruk av ekstra virgin olivenolje er assosiert med lavere risiko for osteoporose-relaterte brudd i middelaldrende og eldre middelhavsbefolkning med høy kardiovaskulær risiko.
Se referanser nederst på siden.