Dato: 30.12.2020
Skrevet av: Siri Schultz

Matoverfølsomhet og matintoleranser

Fordøyelsesbesvær? Løs mage? Hodepine? Sliten? Vonde ledd og muskler? Hudproblemer? Dersom du opplever gjentakende helseplager som du ikke «finner ut av», kan problemet ligge i maten du spiser.

Matintoleranser og/eller matoverfølsomhet kan gi mange ulike – og til dels svært ubehagelige symptomer, som man ikke nødvendigvis setter i umiddelbar sammenheng med maten man spiser.

Om du er plaget av kroniske betennelsestilstander, løs mage/diare, hard mage/forstoppelse eller har andre symptomer som fastlege eller spesialist ikke er i stand til å finne bakgrunnen for og behandle, anbefaler vi at du prøver vår symptom-kalkulator. Du vil da få en indikasjon på om du bør utredes for matintoleranse eller matoverfølsomhet.

Symptomsjekk

Prøv vår kalkulator, og gå en indikasjon på om dine plager kan ha med matoverfølsomhet å gjøre.

Hva er matoverfølsomhet?

Begrepene “matallergi”, “matintoleranse” og “mat overfølsomhet” brukes om hverandre og skaper ofte forvirring.

I hovedsak er fellestrekkene en unormal reaksjon på enkelte matvarer, som kan manifestere seg på en rekke forskjellige måter. Dette kan være mekanismer som involverer aktivering av immunsystemet og en påfølgende produksjon av antistoffer, eller reaksjoner som ikke er relatert til immunreaksjoner. Eksempler på sistnevnte er bl.a. laktoseintoleranse (melkesukkerintoleranse), som skyldes at kroppen har redusert evne til å fordøye laktose (melkesukker).

Hva er årsaken til IGG-relaterte matreaksjoner?

Slik immunreaksjon er ofte knyttet til tarmhelsen vår. Når tarmhelsen er god er cellene i tarmslimhinnen knyttet tett sammen, slik at maten vi spiser kan opptas etter at den er brutt ned til aller minste bestanddeler av protein (aminosyrer).

Er tarmslimhinnen derimot svekket kan det oppstå åpning mellom cellene, slik at større proteinfragmenter lekker ut i blod- og lymfebanen. Dette kalles også «lekk tarm» (faguttrykket er økt tarmpermeabilitet). Kroppen oppfatter disse proteinfragmentene som en trussel og setter immunsystemet i sving ved å danne IgG antistoffer. Dette er store molekyler bestående av både matproteiner og IgG antistoffer, som faller ned i ulike typer vev og kan skape kroniske betennelsestilstander i kroppen, f.eks. i muskler, ledd og i andre organer – til og med i hjernen.
Dette kan gi en rekke ulike symptomer og kroniske betennelsestilstander, alt fra diffuse plager til svært plagsomme og invalidiserende plager for den det gjelder.

IGG relatert matreaksjoner er ikke livsvarig og heller ikke livsfarlig. Ofte er løsningen å reparere problemene med tarmslimhinnen og unngå matvarere kroppen har laget antistoffer mot i 2-3 måneder. Deretter kan disse matvarene reintroduseres i kosten.

Hvordan finne ut om du har matoverfølsomhet – og hvilke matvarer det gjelder?

Matintoleranse kan skyldes mange årsaker og dermed trenger en bred utredning. Når det gjelder IGG medierte immunreaksjoner (type 3 allergi) avdekkes ved å se etter IgG antistoffer i blodet ditt. IgG-testen får du tatt hos våre behandlere, eller du kan bestille et prøvekitt hjem og du tar blodprøven selv i form av et lite stikk i fingeren. Testen måler IgG-antistoffer mot 44 eller 90 matvarer.

Blodprøven sendes til analyse i Tyskland, via norske Lab1, og svaret foreligger hos oss etter 2 uker.

En matintoleransetest avdekker hvilke matvarer du ikke tåler

Se alle produkter

Få avdekket hvilke matvarer som er med på å bidra til dine symptomer.

Slik fungerer det:

1

Bestill testen

Gå til nettbutikken og bestill testen. Du vil finne prøvekittet i postkassen din i løpet av noen få dager.

Testen finnes i to varianter:

  • 44 matvarer
  • 90 matvarer

Ta gjerne kontakt med oss i Fedon Helse dersom du er usikker på om dette er riktig for deg.

2

Ta testen

Du finner  bruksanvisning og utstyr og prøvekittet for å ta testen selv. Et lite stikk i fingeren, noen dråper blod på anvist måte, så er det gjort.

Send så blodprøven til laboratoriet i den ferdig frankerte konvolutten.

3

Vent på resultatet

Testresultatet ditt er klart etter ca. to uker.  Vi sender deg en svarrapport elektronisk så snart det foreligger.

Svarrapporten er på norsk, og resultatet er enkelt å lese:

  •  matvarer med høyt utslag er merket rødt
  • matvarer med lett forhøyet utslag er merket orange
  • matvarer uten utslag er merket grønt
4

Du har fått resultatet - hva nå?

Uavhengig av om du har utslag på få- eller mange matvarer, er det anbefalt å snakke med en veileder. En PK (personlig kostveileder) vil hjelpe deg med å:

  • Forstå resultatet og forklare årsakssammenhenger
  • Hjelpe deg i gang med eliminasjonsdiett
  • Anbefale alternative matvarer til de du må eliminere
  • Lære deg hvordan du introduserer problem-maten igjen
  • Anbefale deg tilskudd som vil hjelpe tarmen din i bedre form igjen
  • Vurdere andre mulige årsaker til dine plager

Ved hjelp av PK’ens kompetanse får du fullt utbytte av testen. Time hos PK er ikke inkludert i prisen for testen, men kan legges til i nettbutikken.