Dato: 23.11.2023
Skrevet av: Siri Schultz

Olivenolje bedrer din mentale ytelse

Inntak av olivenolje kan redusere kognitiv svikt hos voksne over 55 år, ifølge en fersk forskningsgjennomgang ledet av forskere fra Tabriz University of Medical Sciences i Iran.

En ny systematisk gjennomgang av forskning fra Tabriz University of Medical Sciences i Iran viser at voksne over 55 år kan oppleve mindre kognitiv nedgang, det vil si mindre svekkelse i hjernens funksjoner, ved å innta olivenolje.

Forskerne oppdaget at de som spiste olivenolje regelmessig hadde bedre mental ytelse over tid. Dette ble observert i flere mentale områder, som hukommelse og oppmerksomhet. Men på grunn av forskjeller i studienes oppsett og deltakere, valgte forskerne å ikke kombinere dataene til en felles konklusjon (meta-analyse).

Denne gjennomgangen, publisert i tidsskriftet «Frontiers in Nutrition», så på data fra 11 studier, inkludert tilfeldige kontrollerte studier og observasjonsstudier, funnet gjennom databaser som Web of Science og PubMed fram til 11. august 2023.

Motvirker betennelse

Ekstra jomfru olivenolje (EVOO) er spesielt rik på stoffer kjent for å motvirke betennelse og beskytte cellene mot skade, noe som kan være bra for hjernen. For eksempel inneholder EVOO oleuropein-aglykon, et stoff som kan beskytte mot en type proteinansamling i hjernen som er assosiert med noen hjernesykdommer, ifølge en studie fra 2016.

En annen interessant ingrediens i EVOO er hydroksytyrosol, som kan krysse barrieren mellom blod og hjerne og beskytte hjerneceller. EVOO regnes som den beste typen olivenolje fordi produksjonsmetoden bevarer disse nyttige stoffene best.

I denne gjennomgangen ble det sett på studier fra flere europeiske land med deltakere fra 50 til nærmere 7000 mennesker. Studiene varte fra ett til ti år og brukte forskjellige tester for å måle mental funksjon.

Hukommelse og språk

Resultatene viste at olivenolje kan forbedre mental ytelse på flere områder. En spesiell studie, MICOIL Pilot Study, viste at inntak av en spesiell type gresk EVOO sammen med middelhavsdiett over ett år forbedret mental funksjon hos personer med mild kognitiv svikt.

En annen spansk studie viste også at en EVOO-rik middelhavsdiett førte til bedre mental funksjon, spesielt i hukommelse og språk, etter 6,5 års diett. En tredje studie fant at å legge til litt ekstra EVOO til middelhavsdietten hjalp eldre italienere over 65 år med mental ytelse.

Les også denne saken: Visste du at olivenolje kan kan brukes som helsefremmende kosttilskudd?

Nordmenn kan med fordel øke forbruket

Forbruket av olivenolje varierer betydelig mellom land som Norge, Hellas, Spania og Italia:

Norge: I Norge er forbruket av olivenolje meget lavt sammenlignet med middelhavslandene. Per innbygger er forbruket omtrent 0,8 kg.

Hellas: Hellas er kjent for å ha det høyeste forbruket av olivenolje per innbygger i verden. Gjennomsnittlig konsumerer en person i Hellas rundt 20 kilo olivenolje årlig, som tilsvarer omtrent 3-4 spiseskjeer eller nesten ¼ kopp daglig.

Spania: Hver spanjol konsumerer omtrent 11 liter olivenolje per person per år.

Italia: Per innbygger er forbruket av olivenolje omtrent 12 kg årlig.

Disse tallene viser betydelig variasjon i olivenoljeforbruket, med middelhavslandene Hellas, Spania og Italia som forbruker betydelig mer olivenolje per innbygger enn Norge. Forbruket i disse landene er dypt forankret i deres matkultur og diett, spesielt middelhavsdietten, som er kjent for sine helsemessige fordeler.

Premium olivenolje

Drop of Life, høypolyfenol olivenolje

Pris kr. 219,-

Fedon Drop of Life olivenolje

PhenOliv, høypolyfenol olivenoljetilskudd

Pris kr. 399,-