Dato: 30.12.2020
Skrevet av: Siri Schultz

SIBO – bakterieovervekst i tynntarmen

Tilstanden SIBO – small intestine bacterial overgrowth – oppstår i tynntarmen hvor årsaken er en overvekst av mikrober som normalt finnes i tykktarmen. Dette kan resultere i symptomer som magesmerter og diaré, og dårlig opptaksevne av næringsstoffer. Studier viser at minst halvparten av pasienter med irritabel tarm syndrom har SIBO.

Årsaker til SIBO

SIBO kan oppstå av mange ulike årsaker. For eksempel kan tilstanden oppstå ved anatomiske avvik som utposninger i tynntarmen, sykdommer som bl.a. diabetes, og Crohns sykdom og lav magesyreproduksjon. Protonpumpe-hemmere (magesyrehemmende medikamenter) brukes hyppig i dag, og disse reduserer syresekresjon i magesekken. Dette øker risikoen for SIBO, spesielt overvekst av bakteriene som produserer hydrogen, noe som ofte gir løs mage.

Slik påvises SIBO

SIBO kan diagnostiseres ved hjelp av en pusteprøve. Under testen blir en bestemt dose karbohydratsubstrater (ved å drikke en laktulose-løsning) metabolisert av tarmfloraen. Som resultat produseres analytter som absorberes i tynntarmen og til slutt utskilles gjennom pusten (metan og hydrogen gass) og mengden av denne gassen kan måles. Testen tas over 3 timer og gjennomføres hjemme av deg selv. Noen forberedelser kreves i dagene før testen skal tas.

Behandling av SIBO

Om det påvises SIBO kan dette behandles med ulike behandlings-metoder, og valg av metode vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Behandlingen består både av spesifikke kostendringer og av urtebasert- eller medikamentell antibiotisk behandling.  Det settes opp et individualisert og tilpasset behandlingsopplegg med nøye oppfølging. Men å fjerne bakteriene uten å finne de underliggende årsakene til problemet har liten hensikt, og gir stor risiko for tilbakefall. Det er derfor viktig å identifisere årsakene til SIBO og tilby årsaksrettet behandling.  Behandlingen skjer i samarbeid med lege og personlig kostveileder (PK)

Ny pusteprøve tas etter avsluttet kur for kontroll.

Symptomsjekk

Svar på spørsmålene og få en indikator på om du bør teste deg for SIBO

Test deg for SIBO

Se alle produkter

SIBO pusteprøve utfører du hjemme i ro og mak.

  • SIBO pusteprøve

    kr 2.600
    Kjøp

Slik fungerer det:

1

Bestill testen

Gå til nettbutikken og bestill testen. Du vil finne prøvekittet i postkassen din i løpet av noen få dager.
Les instruksjonen nøye, og sett i gang med nødvendige forberedelser dagene før testen skal tas.

Ta gjerne kontakt med oss i Fedon Helse dersom du er usikker på om dette er riktig for deg.

2

Ta testen

Testen tas over 3 timer, og starter med at du drikker laktulose-løsningen. Deretter tar du pusteprøver til angitte tidspunkter. Det er viktig at du følger instruksjonene nøye.  Alt nødvendig utstyr og nøye instruksjon ligger i testkittet.
Denne videoen viser deg hvordan det gjøres.

Send så testen inn til laboratoriet i den ferdig frankerte konvolutten.

3

Vent på resultatet

Testresultatet ditt er klart etter ca. 3-4 uker.  Vi sender deg en svarrapport elektronisk så snart det foreligger.

Svarrapporten er på engelsk, og en kurve indikerer nivået av metan eller hydrogengass og evt. behov for behandling.

4

Du har fått resultatet - hva nå?

Dersom du har fått påvist SIBO må dette behandles.

  • Ta kontakt med oss for legetime, slik at legen kan vurdere resultatet ditt og skrive ut resept på riktig type medikament.
  • Bestill deg også time hos personlig kostveileder (PK) for å få hjelp til å gjøre nødvendige endringer i ditt kosthold. Dette er for å unngå tilbakefall av SIBO.

Legetime eller time hos PK er ikke inkludert i prisen for testen.

Dersom testen viser negativt resultat, er det ikke SIBO som er årsaken til dine plager. Ta kontakt med oss, så kan våre behandlere hjelpe deg med å se muligheter og finne løsninger.

“Vitenskapelig forskning har også vist en sterk sammenheng mellom SIBO og Hypotyreose (lavt stoffskifte)”
Visste du at SIBO kan ha sammenheng med Hypotyreose (lavt stoffskifte)?