Dato: 08.04.2021
Skrevet av: Siri Schultz

Fermentering gjør meieri-produkter betennelsesdempende

Norsk studie

Du tenker kanskje at meieriprodukter er meieriprodukter? Men forskning viser at måten de bearbeides har stor betydning for helsen vår.
Forskere på IMB har gjennomført en studie der de sammenlignet inntak av fermenterte og ikke-fermenterte meieriprodukter.

Når meieriprodukter skal fermenteres blir de tilført melkesyrebakterier. Upasteuriserte melk inneholder slike bakterier på naturlig vis. Melkesyrebakterier sørger for at laktosen (melkesukkeret)  i melken blir omdannet til melkesyre. Resultatet kan bli ulike matvarer, som for eksempel yoghurt, kefir, rømme og ost.

Deltagerne i denne studien fikk måltider som inneholdt de ikke-fermenterte produktene melk og smør, og de fermenterte produktene ost og rømme. Forskerne ville se om de ulike matvarene påvirket immunforsvaret forskjellig. De ulike måltidene inneholdt samme mengde og samme type fett.

Fermentering påvirket immuncellene

I timene etter måltidene tok forskerne blodprøver fra deltagerne. Og her så de forskjeller.

Deltagerne som hadde spist fermenterte melkeprodukter hadde immunceller med en annen oppførsel enn deltagerne som hadde spist ikke-fermenterte produkter. Fermenteringen så rett og slett ut til å påvirke betennelsesreaksjoner på forskjellig måte.

Vil du lære mer om immunsystemet vårt, hvordan det forsvarer oss mot infeksjoner, hva som går galt ved allergier, intoleranser, autoimmune sykdommer og kroniske betennelser,  hvordan man kan teste dette og hvordan du kan styrke immunsystemet, se foredraget mitt https://fedon.no/nettbutikk/foredrag-immunsystemet/

Immunsystemet praktiserer en evig balansegang. Farlige ting må bekjempes, samtidig som uskyldige celler og vev skal beskyttes. Her er betennelse (inflammasjon) sentral.

Betennelser reguleres av en hel rekke signalstoffer fra immuncellene (cytokiner). Noen av dem styrker en pågående betennelse, mens andre vil forsøke å bremse den.

Forskerne fant at signalstoffene var forskjellige hos personer som hadde spist fermenterte og dem som hadde spist ikke-fermenterte melkeprodukter. Funnene tyder på at fermenterte meieriprodukter kan påvirke betennelser til å bli mindre aggressive.

Forskerne så at immuncellene hos dem som hadde spist fermenterte matvarer var i gang med å produsere signalstoffer som bremser betennelser. Immuncellene hos dem som hadde spist ikke-fermenterte produkter bidro ikke med de samme bremsende signalene.

Har du lyst å lære mer?

Har du lyst å lære mer?

Lær om tarmhelse, fermentering og surdeigsbakst praksis og mye mer i vårt nettkurs Veien til god magefølelse!

Tilegn deg kunnskapen i dette kurset, og du vil få en helt annen innsikt i egen helse. Hva påvirker hva, og hvorfor?

Fedon har i samarbeid med Gry Hammer satt sammen et fantastisk nettkurs – som tar for seg tarmhelse og helhetlig helse i teori og praksis. Dette vil hjelpe deg langt på vei, og gi deg kunnskap og verktøy som du vil ha glede av livet ut.
Kurset er nettbasert og delt inn i 6 moduler som du får tilgang til uke for uke. Kurset åpner 19/9, men du setter din egen startdato og gjennomfører modulene i ditt eget tempo.
Full tilgang til kurset i et helt år via kursportalen og egen app.

Les mer om kurset her!

Betennelse kan gi økt åreforkalkning

Hjerte- og karsykdom er den største årsaken til for tidlig død i den vestlige verden og hovedårsaken til demens. Den skyldes åreforkalkning (aterosklerose). Ved denne tilstanden avleires kolesterol på innsiden av blodåreveggene, og årene blir gradvis trangere og trangere. Men det er ikke kolesterol som er årsaken. Avleiring av skadet, oksidert LDL-kolesterol er et resultat av kronisk inflammasjon, som igjen skyldes mange faktorer, du kan lese mer om dette både i min artikkel https://fedon.no/temaartikler/slik-forebygger-du-demens/ og ikke minst i min bok Hjertegod mat https://fedon.no/nettbutikk/hjertegod-mat/ , der du kan også lese hvordan du kan få mer avansert testing med tanke på din risiko for hjerte- og karsykdom. Det dreier seg nemlig om mye mer enn kolesterol.

Dessverre kan betennelser bidra til i økt avleiring i blodårene. Samtidig kan de gjøre avleiringene mer ustabile slik at de sprekker opp og forårsaker for eksempel et hjerteinfarkt.

Da er det en fordel med kosthold som påvirker betennelsesreaksjonene i riktig retning. Det som har best dokumentasjon er middelhavskosten https://fedon.no/temaartikler/sett-middelhavsmat-pa-menyen/ og en viktig del av denne er faktisk fermenterte meieriprodukter, spesielt yoghurt, kefir og ost.