Dato: 21.02.2022
Skrevet av: Siri Schultz

Er du overfølsom for flere matvarer? Da kan du ha «lekk» tarm.

Ved lekk tarm blir slimhinnen i tarmkanalen skadet og det oppstår unormalt store åpninger mellom tarmcellene. Det betyr at store molekyler som har kommet inn i tarmen via mat og drikke og som normalt ikke skal kunne passere tarmveggen nå har fri flyt. Eksempler på slike molekyler som kan passere gjennom en lekk tarm er proteiner som gluten, helseskadelige bakterier, virus og ufullstendig fordøyde matproteiner samt giftige slaggstoffer fra innsiden av tarmkanalen. Alle disse partiklene slippes inn i blodet gjennom en lekk tarmslimhinne og forårsaker en immunreaksjon.

Lekk tarm kan både være en mulig årsak til- eller resultat av irritabel tarm (IBS).

Lekk tarm er forbundet med lidelser som irritabel tarm sykdom (IBS eller irritable bowel syndrome), matintoleranser, inflammatorisk tarmsykdom(Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom) inflammatorisk leddsykdom (leddgikt) og kroniske hudtilstander (psoriasis, atopisk eksem, rosacea). Videre er tilstanden også involvert i problemer med nedsatt kognitiv funksjon (hukommelse, konsentrasjon) og psykiske plager (angst, depresjon), kronisk tretthet og muskel- og skjelettplager, fibromyalgi.

Lekk tarm kan avdekkes ved hjelp av en urinprøve som heter  Intestinal Permeability Assessment.

Du kan også indirekte får svar på om du har lekk tarm ved å ta en matintoleransetest.

Lekk tarm svekker immunforsvaret
Tynntarmen vår (gjennom sine totter og mikrototter) har en enorm overflate på størrelse med en tennisbane. Dette er nødvendig for å maksimere kontakt med maten og klare å oppta mest mulig næringsstoffer. Dette forutsetter selvsagt at maten har blitt spaltet opp tilstrekkelig innen den når tynntarmen. Tynntarmen er også organet som har den største kontaktflaten til omverdenen, langt større enn både huden og lungene.  I og med at det kan komme skadelige stoffer gjennom maten vi spiser, og på grunn av tynntarmens enorme overflate, er rundt 80 prosent av vårt immunsystem lokalisert nettopp rundt både tynntarm og tykktarm.

Hva skyldes lekk tarm?
Lekk tarm oppstår ved en eller flere ubalanser i fordøyelsesfunksjonen. De viktigste årsakene er:

  • Uheldig kosthold
  • Kronisk stress
  • Toksisk overbelastning
  • Bakteriell ubalanse i tarmens flora.
  • Akutt eller kronisk tarminfeksjon
  • Enkelte medikamenter
  • Hyppig og større alkoholinntak

 

Har du lyst å lære mer?

Har du lyst å lære mer?

NÅ TIL KAMPANJEPRIS!

Veien til god magefølelse – et kurs for deg med irritabel tarm! 

Tilegn deg kunnskapen i dette kurset, og du vil få en helt annen innsikt i egen helse. Hva påvirker hva, og hvorfor?

Fedon har i samarbeid med Gry Hammer satt sammen et fantastisk nettkurs – som tar for seg tarmhelse og helhetlig helse i teori og praksis. Dette vil hjelpe deg langt på vei, og gi deg kunnskap og verktøy som du vil ha glede av livet ut.
Kurset er nettbasert og delt inn i 6 moduler som du får tilgang til uke for uke. Du setter din egen startdato og gjennomfører modulene i ditt eget tempo.
Full tilgang til kurset i et helt år via kursportalen og egen app.

Les mer om kurset her

Aktuelle tilskudd:

Fedon Immunfix

Pris kr. 399

Fedons unike resept med 10 bioaktive ingredienser som er dokumenter å bidra til et optimalt immunforsvar.
Kjøp flere måneders forbruk, og få gode rabatter.

 

Lepicol Plus

Pris kr. 389

Lepicol Plus støtter  og regulerer fordøyelsen din på en fantastisk måte. Den inneholder psyllium fiber, pro- og prebiotika
samt fordøyelsesenzymer. Hjelper mot både hard og løs mage.