Dato: 29.01.2017
Skrevet av: Janne Scherer

Lekk tarm – viktig kilde til helseplager og sykdom

Økt tarm-permeabilitet, eller som det ofte blir kalt «lekk tarm» er en nokså vanlig tilstand i befolkningen. Ut ifra navnet kan det høres ut som det kun affekterer fordøyelsessystemet, men sannheten er at det kan føre til en rekke andre plager og sykdommer.

«Lekk tarm» er en folkelig talemåte, mens den medisinske er «increased intestinal/gut permeability». Et raskt søk i den medisinske forskningsdatabasen på «gut permeability»  (mars 2021) gir 1201 publiserte forskningsartikler. Søker jeg på «intestinal permeability» finner jeg 5333 publiserte forskningsartikler. Det finnes dermed rikelig med forskning. Dessverre er dette noe mange leger fortsatt ikke kjenner til, selv om de aller første forskningsartikler på temaet ble publisert i 1983. Men ny teknologi har økt forståelsen og muligheten til å undersøke dette med nye «briller»

Lekk tarm er forbundet med lidelser som irritabel tarm sykdom (IBS eller irritable bowel syndrome), matintoleranser, inflammatorisk tarmsykdom(Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom) inflammatorisk leddsykdom (leddgikt) og kroniske hudtilstander (psoriasis, atopisk eksem, rosacea). Videre er tilstanden også involvert i problemer med nedsatt kognitiv funksjon (hukommelse, konsentrasjon) og psykiske plager (angst, depresjon), kronisk tretthet og muskel- og skjelettplager, fibromyalgi.

Hva er lekk tarm?

Tynntarmen fungerer som fordøyelses-/absorbsjons organ for næringsstoffer, men også som immunforsvarets første vokter og mekaniske barriere mot absorpsjon av bakterier, matproteiner (antigener), og andre store molekyler. Både malabsorpsjon og økt tarm-permeabilitet er assosiert med kroniske ubalanser i mage- og tarmsystemet, samt mange lidelser fra andre organer og kroppsfunksjoner.

Ved lekk tarm blir slimhinnen i tarmkanalen skadet og det oppstår unormalt store åpninger mellom tarmcellene (se bilde under). Det betyr at store molekyler som har kommet inn i tarmen via mat og drikke og som normalt ikke skal kunne passere tarmveggen nå har fri flyt. Eksempler på slike molekyler som kan passere gjennom en lekk tarm er proteiner som gluten, helseskadelige bakterier, virus og ufullstendig fordøyde matproteiner samt giftige slaggstoffer fra innsiden av tarmkanalen. Alle disse partiklene slippes inn i blodet gjennom en lekk tarmslimhinne og forårsaker en immunreaksjon.

 

Lekk tarm kan resultere i en kjede-reaksjon av helseutfordringer
Økt andel fremmedstoffer og bakterier i blodet samt opptak av toksiner(giftstoffer) og slaggstoffer fra tarmveggen kan overvelde leverens avgiftningssystem, som over tid kan føre til bla et ekstremt sensitivt immunsystem. Immunreaksjoner på matproteiner som passerer gjennom en lekk tarmslimhinne fører til dannelse av store antistoff molekyler (IgG4) som deretter faller ned i ulike vev i kroppen, hvor de skaper betennelsesreaksjoner. Slike reaksjoner kan komme fra alle vev, inkl. muskler, ledd og hjerne.

Økt permeabilitet fremstår som en grunnleggende årsak til malabsorpsjon med påfølgende underernæring. I visse sykdomstilstander i tynntarmen for eksempel ved glutensensitivitet/cøliaki, kan permeabiliteten til store molekyler øke mens permeabilitet til små molekyler reduseres på grunn av skade på tarmoverflatens mikrotarmtotter(mikrovilli).

Som et resultat blir mikronæringsstoffene(vitaminer/mineraler) mindre tilgjengelige for kroppen og for å hjelpe til med avgiftning av proteinantigener som nå oversvømmer systemet. Videre fører malabsorpsjon til forstyrrelser i tykktarmens tarmflora med flere konsekvenser, inkl. negative effekter på forbrenningsevne og immunforsvar.

Hvor alvorlig er lekk tarm syndrom?

I følge en gjennomgang av publisert forskning fra 2014 om tarmpermeabilitet, er den kroniske tilstanden til hyperpermeabilitet (lekk tarm) knyttet til mange symptomer og helseproblemer.

Noen av de mest fremtredende tegnene på at du kan ha lekk tarm inkluderer: (ref)

 • Magesår
 • Smittsom diaré
 • Irritabel tarmsyndrom (IBS)
 • Inflammatoriske tarmsykdommer (Crohns, ulcerøs kolitt)
 • Bakteriell overvekst i tynntarm (SIBO) les mer om den https://fedon.no/temaartikler/sibo-bakterieovervekst-i-tynntarmen/
 • Cøliaki
 • Spiserørs- og tykktarmskreft
 • Allergier
 • Hyppige luftveisinfeksjoner
 • Immunreaksjoner mot matproteiner (matoverfølsomhet) les mer https://fedon.no/temaartikler/matoverfolsomhet-og-matintoleranser/
 • Akutte betennelsestilstander blodforgiftning, SIRS, multippel organsvikt)
 • Kroniske betennelsestilstander (som leddgikt)
 • Skjoldbruskforstyrrelser, hypotyreose
 • Fedme-relaterte metabolske sykdommer (fettlever, type 2 diabetes, hjertesykdom)
 • Autoimmun sykdom (lupus, multippel sklerose, type I-diabetes, Hashimoto og mer) (ref)
 • Parkinsons sykdom (ref)
 • Kronisk utmattelsessyndrom (ref)
 • Tendens til vektøkning eller fedme (ref)

Selv om disse sykdommene er knyttet til lekk tarmsyndrom, har det ikke blitt bevist at det er en årsakssammenheng. Med andre ord, det er ennå ikke fastslått at lekk tarm forårsaker noen av disse tilstandene, bare at personer som har lekk tarm, har større sannsynlighet for å ha en rekke andre helseproblemer. Så selv om det ennå ikke er bevist at lekk tarmsyndrom faktisk er ansvarlig for disse tilstandene, antyder det sterkt at lekk tarm og andre dysfunksjoner har en tendens til å forekomme samtidig. (8)

Symptomer på lekk tarm

 • Oppblåsthet
 • Matintoleranse
 • Stoffskifteproblemer, nedsatt hukommelse, uro/angst
 • Utmattelse
 • Smerter i muskler og ledd
 • Hodepine
 • Hudproblemer
 • Fordøyelsesbesvær(løs eller hard mage, mageknip)
 • Vektoppgang
 • Metabolsk syndrom

Et av de viktigste symptomene som indikerer at du kan ha lekk tarm er en immunreaksjon på mange matvarer (matintoleranse). Delvis fordøyd protein og fett kan sive gjennom tarmslimhinnen og videre inn i blodet som vil utløse en immunreaksjon (en type forsinket allergisk reaksjon, men med mer diffuse symptomer enn vanlig allergi). En slik allergisk reaksjon kan føre til et eller flere av symptomene nevnt ovenfor. Ubehandlet kan det føre til mer alvorlige helseproblemer som inflammatorisk tarmsykdom, IBS, leddgikt, eksem, psoriasis, depresjon, angst, migrene/hodepine, muskelsmerter og kronisk tretthet. I tillegg vil den betente tarmen ha et nedsatt opptak av viktige vitaminer og mineraler som inkluderer sink, jern og vitamin B12. Mye tyder også på at lekk tarm kan være en viktig medvirkende årsak til autoimmune sykdommer som inkluderer diabetes type 1, revmatoid artritt, ulcerøs kolitt, Crohns sykdom, MS mm.

Hva skyldes lekk tarm?

Lekk tarm oppstår ved en eller flere ubalanser i fordøyelsesfunksjonen. De viktigste årsakene er:

 • Uheldig kosthold
 • Kronisk stress
 • Toksisk overbelastning
 • Bakteriell ubalanse i tarmens flora.
 • Akutt eller kronisk tarminfeksjon
 • Enkelte medikamenter
 • Hyppig og større alkoholinntak

Problematisk mat

De vanligste komponentene i mat som kan skade tarmslimhinnen er proteiner i korn, melkeprodukter, sukker og alkohol, men i prinsippet kan hvilken som helst matvare skape problemer.

Korn
Korn inneholder substanser som kalles lektiner. Lektiner er proteiner som fungerer som et naturlig forsvarssystem for planter som beskyttelse mot mugg og parasitter. Dette er viktig for planter, men kan være uheldig for menneskekroppen. Lektiner fester seg til slimhinnen hvor de i for store mengder kan forårsake betennelse, og videre lekk tarm.

Lektiner finnes i mange matvarer ikke bare i korn. Hvis de spises i mindre mengder vil kroppen håndtere det fint, men inntak av store mengder mat som inneholder mye lektiner (f.eks hvete, ris, spelt, og soya) kan være problematisk.

Gluten
Gluten er et annet protein i korn som også kan skade slimhinnen i tarmen og trigge økt permeabilitet/lekk tarm. Det finnes en egen blodprøve, som du kan bl.a. bli henvist til fra Fedon Helse (analyseres i utlandet) som kan vise om gluten forårsaker lekk tarm hos den enkelt og dermed om man har det som kalles «ikke cøliaki gluten intoleranse», på engelsk NCGS (non celiac gluten senitivity).

Melk
Pasteurisert og homogenisert melk og produkter laget av melk (ost, smør, yoghurt ol) kan også være en trigger til lekk tarm, via et protein i melken som heter kasein.  Pasteuriseringsprosessen vil også ødelegge viktige enzymer i melken som er avgjørende for å bryte ned bla laktosen(melkesukkeret). Primær laktoseintoleranse er genetisk bestemt og kan testes med en genprøve i blod. Da er kroppens egenproduksjon av enzymet laktase svært redusert. Sekundær laktoseintoleranse kan oppstå når tarmen er betent og som et resultat av det hemmer kroppens egen produksjon av laktase.

Sukker
Sukker vil også kunne skape trøbbel i fordøyelsessystemet. Sukker bidrar med å mate oppvekst av gjær, Candida, og dårlige bakterier som koloniserer og skader tarmen ytterlige.

Andre faktorer som kan forårsake lekk tarm

Stress
Kronisk stress svekker immunforsvaret over tid som igjen svekker din evne til å bekjempe fremmede inntrengere, som patogene bakterier og virus som videre kan fører til betennelse og lekk tarm.

Giftstoffer
Vi kommer i kontakt med over 80.000 kjemikalier og giftstoffer hvert eneste år, men noen av de verste fiender for utvikling av lekk tarm inkluderer antibiotika, plantevernmidler, acetylsalisylsyre og NSAIDs.

Hjernen
Lekk tarm kan også påvirke hjernen. Proteiner som lekker inn i blodet kan påvirke hjernen på samme måte som opioider. Dette er grunnen til at lekk tarm er knyttet til psykiske lidelser som angst og depresjon, men også autisme og ADHD.

Alkohol
Alkohol øker tarmens gjennomtrengelighet for fremmedstoffer og kan derfor forverre allergiske reaksjoner og intoleranse mot mat og gjøre at slike reaksjoner forekommer hyppigere.

Dysbiose
En av de viktigste årsakene til lekk tarm er en tilstand som kalles dysbiose. Dysbiose betyr en ubalanse mellom nyttige og skadelige arter av bakterier i tarmen din. For mange kan denne ubalansen begynne allerede ved fødselen via keisersnitt, eller fordi mor ikke har en sunn tarm selv. Overforbruk av reseptbelagte antibiotika, narkotiske smertestillende, og mangelen på matvarer rike på kostfiber og probiotiske snille bakterier vil også bidra til denne ubalansen mellom gode og dårlige bakterier.
Hvorvidt du har tarmfloraforstyrrelse (dysbiose) kan du få ui\ndersøkt med denne testen https://fedon.no/nettbutikk/gi-effects-gut-pathogen-profile/

Hva skal vi gjøre?

Det er lett å bli overveldet av alt dette, men ikke gi opp. Den gode nyheten er nemlig at det finnes en løsning for å helbrede lekk tarm. I vår protokoll har vi  5 hovedpunkter i behandlingen for gjenopprettelse av en sunn og funksjonell fordøyelse:

 1. Eliminere mat som er problematisk. (her er det gjerne tatt tester for å kartlegge hvilke matvarer som er problematiske)
 2. Erstatte med mat som leger.
 3. Reparere med spesifikke remedier
 4. Balansere med gode bakterier
 5. Eventuell provokasjon med matvarer som man mistenker at er problematiske

 

Har du prøvd alt i det offentlige helsevesen uten å få hjelp?

Med utgangspunkt i modellen nevnt over har vi har hjulpet svært mange mennesker til en bedre hverdag. Har du spørsmål eller ønsker vår hjelp er du hjertelig velkommen til å ta kontakt.

 

Varme hilsener fra

Fedon Lindberg
Spesialist i indremedisin

Fedon Helse