Dato: 10.02.2021
Skrevet av: Siri Schultz

Disse testene kan hjelpe deg løse mageproblemene!

Har du slitt med uforklarlige mage- og tarmsymptomer i flere måneder – eller til og med i årevis? Har du prøvd ulike dietter, inkludert lav FODMAP og forskjellige kosttilskudd? Har du tatt en avføringstest gjennom fastlegen, hatt gastroskopi og/eller koloskopi, uten å få svar på hvorfor du har disse symptomene? Vil du komme til bunns i årsaken(e) bak symptomene dine, så er funksjonstesting en effektiv måte å gjøre dette på.

IBS – irritabel tarm, men hvorfor?

Irritabel tarmsyndrom (IBS) blir ofte diagnostisert etter tester for å utelukke andre årsaker som cøliaki, inflammatorisk tarmsykdom (Crohns sykdom og ulcerøs kolitt og visse kreftformer). Symptomene inkluderer

 • magesmerter og kramper
 • forstoppelse
 • diaré
 • overdreven, ubehagelig luft i magen
 • oppblåsthet
 • slim i avføring
 • tretthet, dårlig humør, angst, søvnproblemer
 • syre refluks/ fordøyelsesbesvær
 • hudproblemer (utslett, eksem, psoriasis, rosacea)

En IBS-diagnose er som regel til liten hjelp fordi den ikke forteller deg hva som har forårsaket symptomene. Uten å kjenne årsaken er det vanskelig å komme til kjernen i problemet. Fokus blir da å maskere symptomene i stedet – i det minste fra et konvensjonelt medisinsk synspunkt – med alle slags forskjellige medisiner, krampeløsende midler, avføringsmidler, antidepressiva og så videre.

Hva kan fastlegen gjøre?

Noen ganger vil fastlegen rekvirere en enkel avføringstest for å se om det er skumle bakterier tilstede som kan forårsake symptomene dine. Dette gjøres imidlertid ikke rutinemessig, og hvis du klarer å få en så er denne prøven veldig begrenset ift. hvilke bakterier den kan påvise og kan ofte resultere i falske negative resultater.

En av grunnene til dette er at prøven ikke tester for et særlig bredt spekter av bakterier / parasitter, pluss at testen krever at laboratorietekniker skal kunne se levende parasitter / bakterier som kryper under mikroskopet. Imidlertid kan parasitter og bakterier gå gjennom sovende faser, noe som betyr at de kan bli oversett på en standard test.

Hva er fordelene med å betale for en avansert test?

Når vi gjør en avansert test, avdekker vi betydelig mer informasjon som en ellers ville oversett eller ikke undersøkt. De avanserte funksjonstestene bruker avansert PCR-teknologi som kan oppdage DNA fra parasitter og bakterier, slik at de kan oppdages selv om de er i en sovende fase. En annen grunn til at den vanlige testen kan gi falskt negativ, skyldes at de bare gjør en 1-dagers test, mens en avansert test vil kreve at du gjennomfører testen over 3 dager, slik at man ikke overser noe.

GI Comprehensive Profile test gir et tydelig bilde over hva som skjer i tarmen

Det er noen få avanserte tester tilgjengelig, og den mest omfattende i vår verktøykasse er GI Effects Comprehensive Profile. Denne testen er en 3-dagers avføringstest som du tar hjemme og sende tilbake til laboratoriet for analyse. Testen vil gi virkelig nyttig informasjon og gir deg et tydelig bilde av hva som skjer i magen og tarmen, inkludert mange markører som den vanlige testen ikke tester for.

Disse inkluderer:

 • Malabsorpsjonsmarkører (hvor godt du fordøyer mat, fordøyelsesenzym- og gallesalterstatus)
 • Betennelsesmarkører (calprotectin, EPX & IgA, okkult blod)
 • Dysbiose (mikrobiombalanse inkludert vanlige normale bakterier og gunstige bakteriestammer for å se om du mangler disse)
 • Ubalanser i metabolitter, f.eks. kortkjedede fettsyrer (SCFA)
 • Infeksjoner, patogene bakterier, gjær (candida) og parasitter, inkludert rundorm, bendelorm, fluk og protozoer, ved å bruke den nyeste PCR-teknologien som nevnt.

Skreddersydd behandling

Hvis du har noen patogene bakterier, eller en overvekst av gjær, gjør laboratoriet tester på den spesifikke stammen som er funnet i prøven, for å se hva det reagerer best på. Dette resulterer i at du i svarrapporten får en liste over de mest effektive naturlige antimikrobielle stoffene, som f.eks. oregano, hvitløk eller berberin etc., (noen fungerer bedre enn andre med å drepe visse stammer), og at behandlingen dermed kan skreddersys til deg.

Laboratoriet kan også teste om en bestemt bakterie har blitt resistent mot antibiotika og i så tilfelle foreslå et naturlig antibiotikum.

Kan jeg virkelig ha parasitt i tarmen?

I motsetning til hva mange tror, ​​trenger du ikke å ha reist til eksotiske land for å plukke opp en parasitt eller patogene bakterier. Du kan få dem fra kjæledyr og andre dyr, vannforsyning, mat (spesielt ting som sushi og underkokt kjøtt, spesielt svinekjøtt), jord, skitne toaletter osv. Disse skadelige mikrobene, som kan leve i tarmen i mange år hvis de ikke behandles, forårsaker alle slags fordøyelsesproblemer og tarmforstyrrelser.
GI Effects Compehensive tester for hele 35 ulike typer parasitter.

Uønskede parasitter eller andre patogener kan forårsake kaos i helsen din.

Når immunforsvaret er opptatt med å bekjempe tarminfeksjoner, kan det bli distrahert fra andre trusler som kan kreve oppmerksomhet. Ikke bare kan disse patogenene påvirke immunforsvaret ditt, men de kan forårsake ernæringsmangler, spesielt jernmangel, da organismer kan bruke dette for å formere seg og vokse. Dette kan føre til at du føler deg sulten hele tiden og at du ikke klarer å gå opp i vekt. Andre symptomer inkluderer forstoppelse eller diaré, oppblåsthet, men også hudproblemer, tannsliping, søvnproblemer, tretthet, hjernetåke og depresjon/angst. Nå vet vi også at forstyrret tarmflora en en viktig bidragsfaktor til at man går opp i vekt.

Vår erfaring er at tilstedeværelsen av patogener i tarmen eller mangel på gunstige bakterier og enzymer er årsaken til de fleste uforklarlige tarmsymptomer, og når disse er utryddet, har symptomene en tendens til å forsvinne.

Sjekk også tynntarmen for SIBO

En avføringstest tester bare tykktarmen, og en egen test ville være nødvendig for å teste tynntarmen for bakteriell overvekst (SIBO). SIBO finnes hos mer enn halvparten av alle som sliter med irritabelt tarmsyndrom, som igjen gjelder nesten 20 prosent av befolkningen. Det betyr at omtrent hver 10. nordmann har SIBO

En SIBO-test er en pusteprøve som måler hydrogen og metangasser fra tynntarmen. Disse gassene produseres av bakterier som ligger i tynntarmen. Høye nivåer indikerer tilstedeværelsen av bakterier i tynntarmen der de ikke burde være. Også denne testen utfører du hjemme.  Les mer om SIBO og SIBO-testen her.

Symptomer på SIBO er utbredt og kan omfatte:

 • Oppblåsthet
 • Forstoppelse
 • Diaré
 • Magesmerter
 • Gass / raping
 • Refluks
 • Hjernetåke
 • Tretthet
 • Hudproblemer
 • Leddsmerter

Matintoleranser/matoverfølsomhet

Har du flere matintoleranser kan dette være en indikasjon på at du har lekk tarm. Les mer om Siden matintoleranser ikke nødvendigvis gir en straks-reaksjon, kan det være vanskelig å identifisere hvilke matvarer man faktisk reagerer på. Da kan en matintoleransetest være nyttig. For å sjekke om noen av symptomene din kan være knyttet til matintoleranser, kan du prøve denne symptomsjekken.

Hvordan får jeg tilgang til disse testene?

Hvis du er interessert i å bestille noen av de overnevnte testene, kan du gjøre det online i nettbutikken vår.  Alternativt kan du bestille en time for å få hjelp av kvalifisert helsepersonell til å vurdere hvilken test som passer best for deg. Når svaret foreligger kan du få hjelp til å tolke resultatene og utarbeide en protokoll for å håndtere funnene.

Hvis du ønsker mer informasjon, kan du kontakte oss via epost.

Funksjonelle tester finner du i nettbutikken:

Se alle produkter

 • GI Effects comprehensive profile

  GI Effects – Comprehensive profile

  kr 7.300
  Kjøp
 • SIBO pusteprøve

  kr 2.600
  Kjøp
 • Tilbud! Test 90 matvarer

  Matoverfølsomhets test 90 matvarer, Imupro 90

  kr 3.900
  Kjøp
 • Test som avdekker lekk tarm

  kr 2.600
  Kjøp