Dato: 09.12.2021
Skrevet av: Siri Schultz

Slik kommuniserer tarmfloraen din med immunsystem

Det menneskelige mikrobiomet, bedre kjent som tarmfloraen,  er et hett tema for forskning over hele verden. Det forskes intensivt på sammenhengene mellom tarmhelse og alvorlig sykdom. Stadig publiseres banebrytende resultater, som på sikt vil kunne bidra til å både redusere plager og forekomst av alvorlig sykdom, og finne gode behandlingsmetoder til pasientgrupper som sliter med slike sykdommer. Mer og mer lærer vi at det er en kraftig kobling mellom tarmflora, tarmhelse og immunsystemet vårt.

Les også Hva er mikrobiomet

Nøkkel-proteinet som muliggjør kommunikasjon mellom tarm og immunsystem

Et internasjonalt team av forskere har identifisert en ny sammenheng mellom visse kjemiske stoffer som produseres av tarmbakteriene, og funksjonen til et protein (P-gp) som påvirker tarmbetennelse. P-glykoprotein (P-gp) – proteinet som er studert i den aktuelle forskningen – lar tarmen kommunisere med immunsystemet gjennom tarmveggen.

Den nye forskningen viser for første gang hvilke mikrober er viktig for å regulere nivåene av P-gp i tarmen og dermed bidra til å redusere inflammasjon (betennelse).

Immunsystem og tarmhelse er nært knyttet sammen

Dette funnet bidrar til å bedre forstå hvordan en god balanse av mikrober i tarmene våre er knyttet til kroppens immunsystem og tarmhelse. Det øker også muligheten for at man kan finne nye behandlinger for å håndtere inflammatoriske sykdommer i tarmen, som ulcerøs kolitt og Crohns sykdom og potensielt annen sykdom ellers i kroppen.

Hva påvirker P-gp proteinet?

De to klassene av molekyler identifisert av studiens forfattere er kortkjedede fettsyrer og sekundære gallesyrer. Forskerne har ikke fastslått nøyaktig hvordan disse molekylene påvirker produksjonen av P-gp. De planlegger å undersøke rollen disse molekylene spiller i gen- og proteinregulering i fremtidig forskningsarbeid.
Både kortkjedede fettsyrer og sekundære gallesyrer eksisterer naturlig i tarmen, men i sunne mengder først når visse mikrober gis de rette forutsetningene for å trives. Disse mikrobene bidrar til fordøyelsen av næringsstoffer som fiber og grønne bladgrønnsaker.

P-gp er kritisk for å beskytte tarmen

I løpet av de siste ti årene har forskere vært klar over at P-gp spiller en kritisk rolle i å beskytte overflaten av tarmen gjennom å pumpe ut fremmede stoffer, inkludert giftstoffer. Høye nivåer av P-gp henger sammen med en sunn tarm. Ved inflammatoriske sykdommer, som for eksempel inflammatorisk tarmsykdom, ser det ut til at nivået av P-gp er redusert.

Til tross for en forståelse for rollen til P-gp, har mekanismene som kontrollerer og regulerer dets nivå til nå vært ukjente. Funnene fra den nye studien forklarer hvordan mikrobiomet kan påvirke P-gp-nivået. Dette gir viktig innsikt i et sentralt aspekt ved tarmfloraen og hvordan det regulerer helse og sykdom i tarmen og ellers i kroppen.


Følg magefølelsen – mikrobiomet er knyttet til kosthold

Forskernes funn støtter den voksende mengden av bevis på at helsen til en persons mikrobiom og helse, er nært knyttet til kosthold.

Tarmmikrobiomet er forskjellig fra person til person, men totalt sett er en passende balanse av nøkkelmikrober knyttet til en sunn tarm. Denne balansen kan forstyrres av endringer i kostholdet. Spesielt et vestlig kosthold med høyt innhold av enkle sukkerarter og fett, og lite plantebasert protein, har vært assosiert med en reduksjon i mengden av bakterier i tarmen som produserer kortkjedede fettsyrer og sekundære gallesyrer.

Viktig for behandling av inflammatoriske tarmsykdommer

I tidligere forskning har teamet av forskere fra USA og Storbritannia vist at P-gp frigjør anti-inflammatoriske (betennelsesdempende) forbindelser i tarmen. Disse molekylene, kjent som endokannabinoider, er kjemisk temmelig lik cannabis, men produseres av menneskekroppen, og er nøkkelen for å holde betennelse i tarmen i sjakk. Hvis disse endokannabinoidene reduseres eller mangler helt, kan betennelse blusse opp. Molekylene identifisert i den nye studien, altså får P-gp til å frigjøre de viktige endokannabinoid-molekylene.

Teamets funn gir spennende nye muligheter for behandling av inflammatoriske tarmsykdommer. Potensielle fremtidige behandlinger kan inkludere å tilføre spesifikke bakterier eller bakterieprodukter til en persons tarm, eller kostholdsendringer som vil støtte tarmfloraen for å fremme eller opprettholde P-gp-dannelse i tarmen, og dermed beskytte mot uønsket betennelse.

Ikke bare symptombehandling

Inflammatorisk tarmsykdom er knyttet til genetikk og miljømessige forhold, som inkluderer (men er ikke begrenset til) kosthold, trening, livsstil og antibiotikabruk. Ulcerøs kolitt, den vanligste formen for inflammatorisk tarmsykdom over hele verden, er en kronisk, invalidiserende sykdom, som regel uten kur. Symptomer inkluderer magesmerter, alvorlige kramper, vedvarende og ofte blodtilblandet diaré eller forstoppelse, vekttap og alvorlig tarmbetennelse.  Mens dagens behandlinger kan redusere betennelse og symptomer, er det ingenting tilgjengelig i dag for å behandle årsakene til den underliggende sykdommen.

Forskerne uttaler at..

«Vi er glade for å finne at det ikke bare er en sammenheng mellom tarmmikrobiomet og P-gp-reguleringen i tarmen, men at to klasser av mikroproduserte molekyler faktisk jobber sammen for å utløse produksjon av P-gp.

«Dette fremhever viktigheten av en velfungerende og mangfoldig tarmflora for best helse. Selv om den relative mengden av mikrober kan variere innen et individ, begynner vi å forstå viktigheten av å gi næring til det tarmfloraen som helhet. Selv om det fortsatt er mye å utforske, tror vi at dette kan være mulig gjennom endringer i kostholdet eller gjennom innføring av grupper av mikrober.»

Les forskningsartikkelen her

Les også

Se alle

Tilskudd som kan hjelpe deg

Bifido GI Balance

Pris kr. 299,-

Probiotoka som støtter immunsystemet og bidrar til god immunfunksjon

Cytokine Suppress

Pris kr. 499,-

 

Bidrar til å dempe inflammasjon

Florassist GI

Pris kr. 439,-

Probiotika fremmer tarmhelsen, riktig næringsopptak og en sunn bakteriebalanse

Healthy Gut pulver, 232 g

Pris kr. 449,-

Terra Origin Healthy Gut, honning og sitron

Støtter fordøyelsen og reparerer lekk tarm

Healthy Gut pulver, 232 g

Pris kr. 449,-

Støtter fordøyelsen og reparerer lekk tarm

Healthy Gut + vitamin D

Pris kr. 417,-

Støtter fordøyelsen og reparerer lekk tarm. Reduserer inflammasjon.

Lepicol hjelper både mot løs og hard mage

Lepicol pulver

Pris kr. 329,-

Lepikol pulver

Pre- og probiotika og psylliumfiber samlet i en og samme boks!

Lepicol kapsler

Pris kr. 319,-

Lepikol kapsler

Pre- og probiotika og psylliumfiber samlet i en og samme boks